CityVisionMagazine

O nouă incursiune în universul Lux

Acum mulți ani, Editura Corint a tradus bine-cunoscuta serie Lux, care la momentul acela putea fi asemuită cu o altă carte iubită de adolescenți. Doar că în loc de vampiri fermecători aveam de-a face cu extratereștrii la fel de șarmanți. M-am îndrăgostit de Daemon Black, extraterestrul cu ochi verzi și părul negru ca pana corbului. Mi-a plăcut relația pe care a dezvoltat-o cu Katy, fata de care s-a îndrăgostit. Aventurile lor au fost creionate pe parcursul a cinci cărți, iar în volumul al patrulea intitulat Origin, a apărut un personaj misterios și sarcastic, pe nume Luc. Nu mi-aș fi închipuit la momentul respectiv, că autoarei i-a plăcut atât de mult de el încât a decis să îi dedice un spin-off.

Cea mai întunecată stea de Jennifer L. Armentrout

An apariție: 2021
Autor: Jennifer L. Armentrout
Editura: Corint, colecția Leda Edge
Titlu original: The Darkest Star
Traducător: Claudia Roxana Olteanu
Rating: ⭐⭐⭐⭐⭐

image

Sumar:  În lumea luexenilor, secretele înfloresc, viețile se destramă, iar dragostea este de neoprit.

Evie Dasher cunoaște din proprie experiență consecințele devastatoare ale războiului dintre oameni și luxeni. Era doar un copil când aceștia din urmă i-au distrus lumea și familia. Acum, Evie are 17 ani și se trezește aruncată într-un conflict din care nu vrea să facă parte – și în calea lui Luc, un tip de o frumusețe nenaturală, despre care presupune că e luxen, dar care, de fapt, ascunde foarte multe secrete… și pericole. Atracția ei tot mai mare față de Luc o va ademeni într-o lume despre care doar a auzit, unde va descoperi mistere de mult îngropate, o trădare incredibilă și o poveste romantică ce ar putea face să merite toate astea.

„EXTREM DE AȘTEPTATĂ!” – Entertainment Weekly

„SENZAȚIONALĂ!” – Hypable

„EMOȚIONANTĂ!” – SLJ

„CAPTIVANTĂ!” – Voya

Părerea meaCea mai întunecată stea îți aduce aminte cât de mult ai iubit personajele și cât de intens ai trăit alături de ele pe parcursul celor cinci cărți a căror acțiune a evoluat rapid. Recunosc că mi-a plăcut de Luc și m-a intrigat mult originea lui, dar acest aspect nu a fost extrem de explorat în primele cărți și am ajuns să îl consider un simplu aliat integrat în poveste. Dar, câțiva ani mai târziu am primit răspunsul pe care îl așteptam. Autoarea avea alte planuri pentru acest personaj enigmatic și voia să ni le expună mai pe larg, în propria lui poveste. Așa cum s-a întâmplat cu Daemon, Luc cunoaște dragostea pe Pământ, însă contextul lui este puțin diferit acum și cititorii trebuie să se obișnuiască cu ideea. De ce?

Ei bine, războiul a ajuns la final, însă este doar o aparență ce trebuie păstrată cu orice preț. Lumea s-a schimbat față de cum am cunoscut-o în primele volume și, timp de cinci ani, oamenii și extratereștrii au învățat să trăiască în același loc, sub același soare, încercând să se înțeleagă pe cât posibil. Este o atmosferă încărcată și extrem de ciudată pentru că există voci care nu sunt de acord cu acest stil de viață, disprețul pentru ființele de pe altă planetă fiind extrem de vizibil. Practic, orice greșeală poate schimba într-o secundă liniștea care s-a așternut și consecințele ar fi extrem de grave. Atunci când unii tineri încep să dispară, toată atenția este îndreptată către Luxeni, deoarece ei sunt acel dușman primordial, cunoscut de toți. Din acest punct, lucrurile se complică. Încercând să elucideze moartea tatălui ei, Evie îl întâlnește pe Luc, un tânăr șarmant, sigur pe sine și foarte sarcastic. La început, relația dintre cei doi este tensionată și încărcată de neîncredere, însă încet-încet, învață să se înțeleagă și chiar ajung să aibă sentimente mult mai puternice.

„În anumite zile, aveam impresia că toată lumea luase decizia conștientă să nu se mai gândească la război și la moarte și la faptul că nu suntem singuri în univers sau pe planetă. Oamenii se săturaseră de atâta frică, după care spuseseră: gata, ajunge! Poate că așa era mai bine, pentru că altfel cum am fi putut trăi dacă ne gândeam mereu cu spaimă ce ne va aduce clipa următoare sau minutul următor?”

Cartea a fost uluitor de emoționantă. A avut acțiune, un strop de dragoste, prietenii stabile, minciuni și multe secrete întunecate. Povestea m-a atras încă de la început și m-a ținut în „priză” până la ultima pagină. Dacă la început nu eram sigură de sentimentele pe care o să le am față de Evie, adică Evelyn Dasher, până la final a ajuns să îmi placă de ea. Să o cunosc mai bine și să îi aflu povestea. Tatăl ei a jucat un rol îngrozitor în seria Lux și a fost un personaj pe care l-am urât din toată inima. Totuși fiica lui este cu picioarele pe pământ, are o logică de invidiat și e bună la suflet. Într-un cuvânt, Evie e un personaj ofertant.

„Medaliile nu reflectă cu adevărat o persoană. Au existat mulți, foarte mulți oameni decorați și lăudați de-a lungul timpului, care la final erau oameni răi. De multe ori, oamenii care erau atât de convinși că fac ce trebuie, încât ajungeau să nu mai înțeleagă absolut deloc chestiile oribile pe care le făceau, de fapt, crezând că fac un bine.”

Însă farmecul lui Luc a fost magnetic. Dacă pentru unii, remarcile sale ar putea fi considerate acide, mie mi-au plăcut. A fost hilar și fermecător fără ca măcar să încerce. Povestea lui e emoționantă, mai ales când aflăm cum au fost tratați cei ca el de oamenii care nu-și doreau decât să profite de pe urma abilităților lor. Dar în tot acest întuneric, Luc a reușit să-și păstreze intactă lumina interioară. Sunt multe de spus despre relația celor doi, trecutul comun și secretele care au transformat lumea în toți acești cinci ani, însă informațiile trebuie descoperite de fiecare cititor, altfel unde mai e farmecul acestei serii care poate fi citită la orice vârstă și iubită la fel de mult?

Le mulțumesc prietenilor de la editura Corint pentru exemplarul oferit!