CityVisionMagazine

Un trecut sângeros și zbuciumat – o moștenire de familie

De multe ori, cititorii sunt în căutarea unei cărți captivante, care să le potolească setea de cunoaștere și care să-i țină în priză, de la început până la sfârșit. Dar, există și acei cititori care văd dincolo de rândurile așternute pe paginile de culoarea fildeșului. Deodată, ei sunt în stare să devină propriile versiuni ale lui Leonardo da Vinci, capabili să vadă tridimensional, în spațiu și-n timp, informații, pasaje sau construcții elaborate, care pot deveni oricând cheia rezolvării unui mister. Un lacăt atent ferecat. O ghicitoare fără răspuns sau un puzzle mortal. Sunt obstacole ce pun la încercare mintea fiecărui detectiv, de profesie și nu numai. Printre acei cititori mă număr și eu. 

Ultimul gambit poate că este concluzia unei serii de succes, dar nu este și finalul familiei Hawthorne. Povestea lor încă se scrie, cu la fel de multe ghicitori și amenințări. Haideți să vedem cum se prezintă această, aparent ultimă, provocare pentru Avery Grambs și frații Hawthorne.

Ultimul gambit de Jennifer Lynn Barnes

An apariție: 2022
Autor: Jennifer Lynn Barnes
Editura: STORIA BOOKS, colecția Young Adult

Titlu original: The final gambit
Traducător: Alina Marc Ciulacu
Rating: ⭐⭐⭐⭐⭐

image

Sumar: Averea, viața lui Avery și toți cei pe care îi iubește sunt în primejdie în jocul care va fi pe buzele tuturor.

Pentru a moșteni miliarde, tot ce trebuie să facă Avery Kylie Grambs este să mai supraviețuiască doar câteva săptămâni la Hawthorne House. Paparazzii îi urmăresc fiecare pas. Presiunile financiare cresc. Pericolul e o realitate de zi cu zi. Iar cei care o ajută pe Avery să o scoată la capăt sunt frații Hawthorne. Viața ei este legată de a lor. Le cunoaște secretele, iar ei o cunosc pe ea.

Dar, pe măsură ce se apropie momentul în care Avery urmează să devină cea mai bogată adolescentă din lume, o nouă problemă se ivește la orizont, mai exact o musafiră misterioasă care are nevoie de ajutorul ei – și a cărei prezență la Hawthorne House ar putea schimba totul.

În scurt timp devine limpede că mai există un ultim puzzle de rezolvat, iar Avery și frații Hawthorne sunt atrași într-un joc periculos, în care au de înfruntat un adversar necunoscut și puternic.

În această înfruntare, sunt în joc inimi și vieți – și nimic nu definește mai bine un Hawthorne decât victoria.

„Jennifer Lynn Barnes este o maestră a puzzle-urilor și a răsturnărilor de situație!” – E. Lockhart, autoarea romanului Mincinoșii

 „Un amestec captivant de secrete de familie, poveste interzisă de dragoste și vânătoare de comori, plasat în misterioasa lume a miliardarilor din Texas. Răsturnările permanente de situație m-au ținut în suspans până la ultima pagină!” – Katharine McGee, autoarea romanului American Royals

„Romanul meticulos lucrat al lui Barnes este asemenea filmului Knives Out pentru universul adolescenților, perfect pentru orice cititor în căutare de suspans, povești de dragoste și glamour. Autoarea construiește o tensiune la cote ridicate, un triunghi amoros fermecător și o galerie de personaje amplă, dar memorabilă.” – SLJ

„Abilitatea lui Avery de a-i manevra pe oamenii enervant de privilegiați de care se trezește brusc înconjurată este admirabilă, fiind din plin ajutată de replicile ei înțepătoare care îi pun la punct până și pe cei mai snobi dintre ei.” — BCCB

image

Părerea mea: Știam până acum că un Hawthorne nu acceptă cu ușurință înfrângerea. Va lupta să câștige, prin orice mijloace, indiferent de circumstanțe și indiferent de preț. Autoarea a păstrat ce are mai bun pentru finalul seriei, deoarece a reușit să mă surprindă cu multe momente dureroase și răsturnări de situație enervant de ingenioase. Doar suntem jucători în elita mai marilor Texasului.

„Când am mai crescut, mi-am dat seama că nu contează cât de perfectă sunt, a continuat Eve cu voce joasă, dar aspră. Nu aveam să fiu niciodată suficient de bună, pentru că ei nu își doreau să fiu perfectă ori extraordinară. Își doreau să fiu invizibilă, a continuat ea, fără ca pe chipul ei să răzbată vreun indiciu al emoțiilor care o încercau. Și exact asta n-o să fiu niciodată.”

Tabla de șah a fost dezvăluită încă de la primul volum, iar următoarele au lustruit cu îndemânare și au potrivit cu tenacitate piesele de joc. Desigur, aceste piese sunt învelite în aur și gravate cu nestemate ce depășesc cu ușurință șase zerouri. Ultimul gambit este și o ultimă încercare în aflarea adevărului din spatele acțiunilor bătrânului Tobias Hawthorne. Mișcările sunt executate, piesele capturează, dar sunt și capturate. Adversarii sunt mai numeroși și mai nemiloși decât ne-am așteptat. Să fie șah-mat din douăsprezece mutări sau mult mai rapid?

„Bunicul meu gândea întotdeauna cu șapte mutări în avans. Vedea zeci de schimbări în posibila evoluție a lucrurilor, făcea planuri pentru fiecare posibilitate, punea la punct strategii pentru fiecare eventual viitor.”

Avery se află în săptămânile premergătoare momentului în care va intra în posesia miliardelor promise de bătrânul Hawthorne. Dar timpul trece anevoios, pericolele parcă tot apar, iar oamenii devin tot mai meschini. Însă mai mult ca niciodată, mărețul și impunătorul conac Hawthorne este un adevărat jucător în sine. Este totodată o provocare imposibilă, precum și o ghicitoare întortocheată. L-am considerat un veritabil cub Rubik, care pare că nu se așază la locul lui nici după cele mai calculate mutări. Este un puzzle înșelător și fără de sfârșit, iar soluțiile sunt ascunse ochilor privitorului. Dar pentru Avery și frații Hawthorne, lupta nu se poartă doar prin mijloace financiare, ci și juridice sau chiar … criminale.

„Îmi spuneam că bătrânul ne iubește, a zis Grayson cu precizia unui chirurg care taie în carnea sănătoasă ca să ajungă la partea bolnavă. Că, dacă ne impunea standarde imposibile, o făcea cu scopul nobil de a-și modela urmașii pentru a deveni ceea ce trebuia să devenim. Și, dacă marele Tobias Hawthorne era mai sever cu mine decât cu frații mei, mi-am zis că era din cauză că de la mine se aștepta la mai mult. Am crezut că m-a învățat despre onoare și datorie pentru că el era un om de onoare, pentru că simțea greutatea propriei responsabilități și voia să mă pregătească pentru asta.”

Avem parte de lupte interioare, de adevăruri șocante, destăinuiri dureroase și revelații care reprezintă în sine o moștenire de familie sângeroasă. Cine a fost Tobias Hawthorne și de ce a făcut toate acestea? Dar mai important, ce rol joacă Toby Hawhtorne, precum și frații în toată această ecuație universală?

Stați cu ochii pe Grayson, atât vă zic. Dacă până acum era precum o bijuterie neșlefuită, în umbra fraților săi, ei bine, aici excelează și strălucește. Este vulnerabil. Este temător. Este mai presus de toate un om cu suflet. Așa cum sunt toți frații Hawthorne, oricât de greu ar fi să credem asta. Îi puteți adora sau disprețui. Alegerea vă aparține, dar totul vine cu un preț pe măsură. Avery este pregătită să-l plătească. Cu sânge dacă este nevoie.

„Mai bun înseamnă să fii prietenul și partenerul meu și să înțelegi că nu trebuie să iei decizii în locul meu. Mai bun înseamnă felul în care mă faci să mă văd ca fiind o persoană care poate orice. Aș fi gata să sar dintr-un avion împreună cu tine, Jameson [..] Nu trebuie să fugi și să-ți asumi riscuri, așteptându-te ca eu să rămân în urmă, într-o cușcă aurită făcută de tine. Ăsta ești tu și nu asta e ceea ce vreau eu.”

Meticulos iscălit, Ultimul gambit a fost o aventură pe cinste, conținând un mesaj ascuns pentru cititorii cu ochi ageri. Finalul îl veți descoperi voi. Vă sugerez să vă alegeți taberele cu grijă. Tabla de joc este înșelătoare, iar jucătorii și mai și.

Mulțumesc prietenilor de la Storia Books pentru exemplarul oferit!