CityVisionMagazine

Viața unui pirat – între țărm și ocean

Creaturi mitologice, sirenele apar în multe legende ale lumii. În plus, imaginea şi caracteristicile lor pot diferi, în funcţie de cultură. În unele mitologii, sirenele sunt binevoitoare, în altele sunt aspirante la viața umană și uneori apar ca ființe cu intenții întunecate. Ele sunt vrăjitoare ale mării în mrejele cărora cad iremediabil marinarii și pirații. Jumătate pește, jumătate femei, acestea au înfățișarea unor tinere atrăgătoare. Chiar și în poemul „Odiseea” scris de Homer, în care este descrisă călătoria lui Ulise, sirenele sunt menționate ca femei ale mării care trăiau pe o insulă și îi ademeneau cu glasul lor pe călători, care își găseau sfârșitul acolo. Dar Ulise a scăpat de soarta tristă urmând povața vrăjitoarei Circe. Astfel, în timp ce Ulise a fost legat de catarg pentru a nu putea părăsi corabia, ceilalți navigatori și-au astupat urechile cu ceară astfel încât să nu audă cântecul vrăjit al sirenelor.

Fiica reginei sirenă de Tricia Levenseller

An apariție: 2022
Autor: Tricia Levenseller
Editura: Storia Books, colecția Young Adult
Titlu original: Daughter of the Siren Queen
Traducător: Maria Magdalena Costea
Rating: ⭐⭐⭐⭐

image

Sumar:  Al doilea volum din seria Fiica regelui pirat

„Nu mai sunt prizoniera lui, iar de data asta nu va câștiga.”

Misiunea Alosei s-a încheiat în sfârșit. Nu numai că a intrat în posesia celor trei fragmente ale hărții care o va conduce către comoara legendară, dar pirații care o răpiseră îi sunt acum ostatici pe corabia ei. Secundul Riden, la fel de loial și insuportabil de atrăgător, o distrage în continuare, însă de data aceasta îi urmează ordinele.

Când trădătorul Vordan îi dezvăluie un secret pe care tatăl ei l-a ţinut ascuns ani întregi, Alosa și membrii echipajului sunt nevoiți să fugă, vânați de temutul rege pirat. În ciuda pericolului, Alosa știe că vor ajunge primii la comoară… doar e fiica reginei sirenă.

În Fiica reginei sirenă, Tricia Levenseller combină cu desăvârșire acțiunea, suspansul, încrucișările de săbii și o poveste de dragoste pasională.

„Domnișoara Jack Sparrow se întoarce, mai neînfricată și mai amuzantă ca niciodată!” — Elly Blake, autoarea romanului Frostblood

„Levenseller este o sirenă, la fel ca protagonista ei ― cuvintele ei te vor prinde în mreje de la primul capitol.” ― Charlie N. Holmberg, autoarea seriei The Paper Magician

„Levenseller își definește stilul în continuarea romanului Fiica regelui pirat și creează o combinație perfectă de aventuri marinărești și povești pasionale de dragoste. Sirene letale se alătură galeriei de personaje feminine puternice și inteligente, conturând astfel abordarea feministă.” ― Booklist

„Fiica reginei sirenă este un roman ideal pentru fanii francizei Pirații din Caraibe, care se vor bucura cu siguranță să navigheze alături de domnișoara Jack Sparrow și echipajul ei.” ― VOYA

image

Părerea mea: De îndată ce am terminat Fiica regelui pirat, fermecată de universul piratului Alosa, m-am aventurat într-o nouă aventură pe ape tulburi. Intriga din cartea anterioară continuă în această narațune, iar cele două volume puteau fi unite cu ușurință într-un singur roman. Dacă în prima carte, tânăra s-a lasat răpită de echipajul unei corăbii inamice, de această dată, Alosa se află la bordul propriei sale nave. M-am bucurat să cunosc echipajul de la bordul corabiei Ava-lee și să o văd pe Alosa în rolul de căpitan. De asemenea, așteptam să văd ce a pregătit Tricia Levenseller pentru Regina Sirenă și celelalte creaturi ale apelor.

Această carte s-a ridicat la înălțimea tuturor așteptărilor mele și a fost chiar mai bună decât cea anterioară. Știam că Alosa s-a reunit cu propriul ei echipaj și că va fi alături de ei, dar nu mi-am dat seama cât de mult o să îndrăgesc acele personaje. Ei sunt ca o familie și, având în vedere că sunt cu preponderență femei, ele se sprijină reciproc și se ajută întocmai ca niște surori. Au fost mai multe personaje care mi-au ajuns la inimă, cum ar fi Mandsy, Sorinda și mai ales micuța Roslyn. Cu personalități diferite, ele au adăugat un element în plus acestei cărți.

„- Îți admir iubirea pentru echipaj, Alosa, dar nu trebuie să le iei apărarea în fața mea. Nu judec pe nimeni, mai ales pentru că sunteți femei. Am fost doar surprins. Îmi cer scuze!

Îi ignor scuzele, dar le apreciez. M-am obișnuit să-mi apăr fetele. Față de tatăl meu. De bărbații din consiliu. De alți pirați. În ochii lor, femeile nu au ce căuta pe mare.

Dar Riden își cere scuze.”

Dacă în primul volum, Alosa doar căuta bucățile de hartă pe o corabie inamică, iar intriga se concentrase în principal pe romantism, de această dată, tânăra și echipajul ei se îndreaptă spre o insulă plină de sirene pentru a fura comoara acestora. Mi-a plăcut că jumătatea de sirenă din Alosa a fost mult mai bine conturată și explorată. Și ca de fiecare dată, călătoriile pe mare nu sunt lipsite de primejdii, mai ales cand tatăl fetei este regele pirat. Dar ce te faci când îl mâniezi pe însuși regele pirat? Fugi și te lupți, îți aduci echipajul în pragul morții, dar ieși victorios.

Povestea de dragoste dintre Alosa și Riden este încă în centrul cărții, dar, spre deosebire de primul volum, nu reprezintă punctul principal al intrigii. Relația lor evoluează frumos. Riden îi este alături în cele mai dificile momente. El ajunge să îi înțeleagă latura de sirenă și nu se mai teme de ea.

„Sunt fascinat de tine. A trebuit să te văd când erai singură în celulă. Nu suportam să știu că nu era nimeni cu tine și nu-mi puteam stăpâni curiozitatea. Trebuia să te văd atunci când erai… diferită. Ai atât de multă putere! M-ai tentat doar cu o mișcare din deget. Și totuși, când ești tu însăți, îți tratezi echipajul ca și cum ar fi familia ta. Îți place să pari dură și de neclintit, dar îți pasă foarte mult.”

Fiica reginei sirenă a fost o aventură palpitantă despre un echipaj și căpitanul lor, despre o familie și o vânătoare de comori. Dacă vă plac aventurile pe mare, inamicii deveniți iubiți, devotamentul surorilor și poveștile cu sirene, vă recomand cu căldură această serie! Mulțumesc editurii Storia Books pentru exemplarul oferit. Și dacă v-a plăcut recenzia mea și v-am făcut curioși, atunci vă invit să achiziționați cartea de pe site-ul lor (click AICI).