CityVisionMagazine

Love & Santorini – despre mituri, iubire și regăsire

Santorini este o insulă grecească, aflată în Marea Egee și aparținând arhipelagului Insulele Ciclade. Se spune că arhipelagul, care conține nu mai puțin de 56 de insule și ostroave, a fost creat chiar de zeul mării, Poseidon. Santorini are o suprafață de 73 km², având capitala la Thira, alte localități componente fiind Oia, Pyros, Therasia, Emporia, Kamari și Ierovigli. Mai mult, se spune că insula Santorini este chiar Atlantida, legendara insulă descrisă de Platon în dialogurile sale „Timaios” și „Critias”. În primul dialog se vorbește de faptul că Atena a învins o armată venită de pe o insulă „mai mare decât Asia și Libia la un loc”, dar care, în urma unui dezastru natural, „într-o singură zi și o noapte de nenoroc ea s-a scufundat în mare”. În celălalt dialog, care nu a fost terminat, sunt descrise istoria, cultura și geografia acestui misterios loc. Critias spune că Atlantida a fost dată lui Poseidon, după ce zeii din Olimp au împărțit pământurile între ei. Acesta s-a îndrăgostit de Clito, o muritoare cu care a avut zece copii, cel mai mare dintre ei primind numele de Atlas și tot el fiind cel care a denumit insula după ce a devenit regele ei.

Love & Santorini, o aventură în Grecia de Jenna Evans Welch

An apariție: 2021
Autor: Jenna Evans Welch
Editura: Epica (Epica Publishing House)
Titlu original: Love & Olives
Traducător: Gabriela Stoica

image

Sumar: Nu e de mirare că Liv Varanakis nu are multe amintiri plăcute despre tatăl ei, dat fiind că acesta a părăsit-o și a plecat în Grecia când fiica lui avea doar opt ani. Însă fata își amintește că împărtășeau pasiunea pentru miturile Greciei Antice și pentru Atlantida, legendara insulă pierdută.

O ilustrată primită de la tatăl ei o pune pe jar. National Geographic pregătește un documentar care va prezenta teoriile lui despre Atlantida și, prin urmare, o invită pe Liv în Grecia ca să-l ajute.

Dar odată ce fata ajunge în Santorini, situația devine ușor… stânjenitoare. Prea multe întrebări, prea multe emoții îi inundă sufletul când își întâlnește tatăl, după atâția ani. Cu toate acestea, Liv nu vrea ca trecutul să stea în calea unei posibile împăcări. Și, mai ales, preferă ca Theo — fermecătorul „protejat” al tatălui ei — să nu fie martor la zbuciumul pe care îl simte.

Mâncarea delicioasă, apusurile care-ți taie răsuflarea, apa ca turcoazul și peșterile ascunse sunt doar o parte din ceea ce fata descoperă în Santorini. Insula îi oferă și altceva, poate nu atât de ușor de înțeles și de acceptat. Liv află aici adevăratul motiv pentru care tatăl ei a chemat-o, iar motivul nu are neapărat legătură cu descoperirea unei insule dispărute.

Părerea mea: Insula Santorini este și locul în care se desfășoară acțiunea cărții scrise de Jenna Evans Welch, îndrăgita scriitoare a romanului Love & Gelato. Acest cadru mirific îți stârnește spiritul de aventură și dorul de călătorii. Și cum să îl alini decât cu o carte bună? Descrierile m-au captivat de la primele pagini, iar povestea mi-a trezit amintiri mai puțin fericite. Însă cititorii care au vizitat acest loc pitoresc își vor aminti cu drag de zonele de vis prezentate în roman și cei care nu au avut încă ocazia să ajungă acolo își vor dori să-și cumpere un bilet de avion spre această destinație.

„În loc să fie o pată de un galben strălucitor, se condensase într-o bilă densă, portocalie, cu marginile incandescente și bine definite. Lumina soarelui se împrăștia peste clădirile albe de pe versant, reflectându-se într-un spectru în nuanțe de portocaliu aprins. (…) Am încercat să spun ceva, am încercat să rezonez, dar nu am reușit. Tot ce am putut face a fost să privesc, fascinată. Soarele a coborât la orizont elegant, ca o doamnă care făcea o reverență, devenind din ce în ce mai roșu și mai opac pe măsură ce se scufunda, centimetru cu centimetru, în mare.”

image

În acest peisaj de basm, Olive, personajul principal al romanului Love & Santorini, o aventură în Grecia, se redescoperă pe sine. Cu toate că a avut o copilărie de vis, cu un tată care i-a insuflat iubirea pentru istorie, mituri și arheologie, tânăra nu își mai amintește fragmente din trecut – amintiri mult prea dureroase pentru a le lăsa la suprafață. De ce? Ei bine, Nico Verankis, tatăl ei grec, a părăsit-o pe când avea doar opt ani. Bărbatul a lăsat în urmă mai multe lucruri pe care copila le-a păstrat la loc de cinste, neînțelegând ce legătură au cu povestea lor. Ca un veritabil magician, Nico a trezit la viață legenda insulei Santorini și a templelor poleite cu aur ale Atlantidei. Molipsită de entuziasmul tatălui său, micuța Olive numită Indiana Olive a ajuns să viseze cu ochii deschiși la aceste ținuturi mitice, crezând că se află cu adevărat în Santorini. Însă, așa cum fac unii tați, vraja s-a spulberat brusc și bărbatul a dispărut din viața ei și a mamei sale, spunând că va căuta Atlantida. Au urmat ani grei, în care mama ei s-a chinuit să o crească și să supraviețuiască, însă, la un moment dat, aceasta l-a cunoscut pe James și și-a găsit echilibrul. Olive a crescut și a devenit Liv, tânăra cu tunsoare franțuzească, ce-și ignoră originile grecești.

În pragul vârstei de 17 ani, trecutul revine în prezent, iar Liv primește o carte poștală de la tatăl ei. Urându-l pentru faptul că le-a părăsit, tânăra refuză să o citească. Totuși mama ei intervine și insistă să plece într-o vacanță în Grecia, alături de tatăl său. După un zbor problematic și plin de incidente, Liv este întâmpinată la aeroport de un tânăr de aceeași vârstă cu ea. Theo, un băiat carismatic, poartă peste tot cu el o cameră de filmat, spunând că pregătește materialele pentru un documentar ce urma să fie difuzat la National Geographic. Din vorbă în vorbă, Liv descoperă că Nico, tatăl ei, este protagonistul acestui documentar, iar ei fac parte din echipa de filmare. Subiectul? Atlantida, desigur.

Cu toate că și-a pregătit sufletul pentru reuniunea cu tatăl ei, icebergul care a prins rădăcini în inima ei începe ușor-ușor să se topească, iar Librăria Pierdută a Atlantidei și oamenii locului câștigă din ce în ce mai mult teren. În același timp, sarcasticul și șarmantul Theo, îi face inima să bată tot mai repede, realizând că alături de el are parte de mult mai multe aventuri decât a avut cu iubitul ei, Dax.

Odată ce parcurgi toate aceste capitole, începi să te întrebi ce s-a întâmplat în urmă cu nouă ani. De ce a părăsit-o Nico dacă nu și-a refăcut viața și ține la fel de mult la fiica lui? Și vor găsi oare Atlantida sau vor continua să viseze cu ochii deschiși la un ținut inexistent? Cum va evolua relația dintre Liv și Theo? Ei bine, va invit să descoperiți singuri răspunsurile în carte, însoțind-o pe tânără în aventura ei în Santorini, lăsându-vă cuceriți de peisajele sublime, însuflețite cu măiestrie de autoare.

Am primit romanul ca urmare a colaborării cu Libris.ro și o recomand tuturor celor care preferă acest gen. Îți place să citești? Îți place să descoperi lumi, să călătorești prin intermediul cărților? Ești preocupat să te dezvolți și să faci lumea mai frumoasă? Crezi în oameni? Îți plac întâlnirile cu ei? Crezi în prietenie, respect, inteligență, iubire? Dacă da, înseamnă că avem multe în comun. Poți descoperi o mulțime de lecturi minunate pe Libris.roLibris.ro este despre oameni, frumos, viitor, despre a construi împreună, despre speranța și povești care devin realitate.