CityVisionMagazine

Șapte soți și o iubire de neuitat

Perioada cuprinsă între anii 1920 și 1960 este cunoscută drept Epoca de Aur a Hollywoodului. În acea vreme, industria filmului a devenit una dintre cele mai importante din America – statut pe care și-l păstrează până în zilele noastre, parțial și datorită imensului interes al publicului pentru actorii și actrițele de la Hollywood. Anii ’20-’60 au cunoscut apariția a numeroase pelicule de succes, unele considerate și azi printre cele mai bune din istorie, iar actrițele de atunci sunt privite ca exemple ale rafinamentului și eleganței. Ce e drept, Hollywoodul a fascinat întreaga lume, încă de la începuturile sale. Admirate, apreciate, adorate, chiar invidiate uneori, starurile de la Hollywood au fost mereu în atenţia presei. Fanii şi-au dorit întotdeauna să afle cum trăiesc actorii lor preferaţi, ce mănâncă și cum îşi petrec timpul liber. Probabil că așa a apărut și subiectul cărții de față – Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo de Taylor Jenkins Reid – o mărturie a Epocii de Aur a Hollywoodului.

Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo de Taylor Jenkins Reid

An apariție: 2021
Autor: Taylor Jenkins Reid
Editura: CORINT, colecția Leda Bazaar
Titlu original: The Seven Husbands of Evelyn Hugo
Traducător: Loredana Frățilă-Cristescu

Sumar: O legendară actriță de film, care amintește întrucâtva de Marilyn Monroe și Elizabeth Taylor, reflectează asupra neobositei sale ascensiuni, precum și a riscurilor pe care și le-a asumat, a iubirilor pe care le-a pierdut și a secretelor pe care le-a ținut departe de ochii și urechile admiratorilor înfocați.

Aflată în amurgul vieții, Evelyn Hugo este în sfârșit gata să spună adevărul despre strălucitoarea și scandaloasa ei viață. Dar când o alege pentru această întreprindere pe Monique Grant, o jurnalistă cvasinecunoscută, nimeni nu este mai uimit decât Monique însăși. De ce ea? De ce acum?

Monique nu traversează chiar cea mai fericită perioadă. Soțul a părăsit-o, iar viața ei profesională bate pasul pe loc. Indiferent de motivul pentru care Evelyn a ales-o, tânăra este hotărâtă să profite de această ocazie nesperată pentru a-și dinamiza cariera.

Convocată în luxosul apartament al lui Evelyn, Monique ascultă fascinată în timp ce actrița își deapănă povestea. De la drumul către Los Angeles în anii ’50 până la decizia de a părăsi lumea divertismentului în anii ’80 și, bineînțeles, cele șapte mariaje, Evelyn evocă totul, vorbind despre ambiție nemiloasă, prietenie necondiționată și o mare dragoste interzisă. Monique începe să se lege sufletește de legendara vedetă, dar, pe măsură ce povestea lui Evelyn se apropie de încheiere, jurnalistei îi devine clar că propria viață se intersectează cu destinul actriței într-un mod tulburător.

„Fascinant, sfâșietor și învăluit în strălucirea Vechiului Hollywood, romanul Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo este una dintre cele mai captivante lecturi ale anului.” – Buzzfeed

„Imaginează-ți că Marilyn Monroe ar fi trăit până la 79 de ani, ar fi hotărât să își publice memoriile și, presupunând că ai fi o jurnalistă necunoscută, te-ar fi smuls din anonimat pentru a le scrie. Aceasta este premisa romanului Cei șapte soți ai lui Eveyln Hugo și este fascinantă. În povestea asta, care te va face să dai pagină după pagină, se naște o stea, dar calea ei către succes presupune ambiție, durere și amăgiri. Alternând între relatarea directă a lui Eveyln despre călătoria ei către statutul de vedetă și observațiile lui Monique, femeia aleasă aparent la întâmplare pentru a scrie biografia, romanul încearcă să răspundă la o întrebare delicată: oare faima merită prețul pe care îl ai de plătit. Poveștile lui Eveyln, ale celor șapte soți ai ei, ale prietenilor, ale oamenilor dragi și ale confidenților lor se împletesc pentru a crea o tornadă strălucitoare, alimentată de sex, dragoste, bani și bârfe de la Hollywood. Această carte este captivantă, sexy și, uneori, sfâșietoare. Cititorii se vor bucura de strălucire și de intrigă și vor fi plăcut surprinși de întorsăturile de situație, care îi vor pune pe gânduri. Rezumând: cumpără cartea! Îmi vei mulțumi mai târziu.” – Shannon Deveny

Părerea mea: Încerc să-mi adun gândurile și să le aștern cât se poate de coerent, să nu ratez niciun moment al acțiunii, însă mintea este înșelătoare. Rațiunea s-a retras într-un colțișor întunecat, lăsând loc emoțiilor. Și ce emoții! Cum să scriu o recenzie, fără să fiu prea subiectivă? Fără să dau prea mult „din casă”? Am plâns și m-am bucurat pentru Evelyn, m-am înfuriat ori de câte ori a luat o decizie greșită, aproape că am vrut să înlătur toate relațiile toxice din viața ei și să o protejez. Așa cum am scris și pe Instagram, cartea oglindește perfect perioada de aur a Hollywoodului, dar și a societății actuale. Adorată de public pentru senzualitatea sa, blamată de critici pentru alegerile sale, Evelyn Hugo este și acum un mister. Doamne, cât de mult mi-a plăcut această carte!

Ce carte… Ce personaje. Evelyn Hugo este o tânără care și-a croit calea către celebritate apelând la orice mijloc posibil și imposibil, o actriță care a fost deopotrivă aclamată și înjosită, o femeie care a îndurat și a renăscut de fiecare dată precum o pasăre Phoenix. Ea a îndurat cu stoicism bârfele și critica presei, folosindu-se de titlurile din ziare pentru a-și proteja familia, prietenii și mai ales, inima.

„Când ți se dă ocazia să-ți schimbi viața, fii gata să faci orice e necesar ca să realizezi schimbarea! Nu lumea ne oferă una sau alta, ni le luăm noi.”

Ori de câte ori mă gândesc la Evelyn, la toate evenimentele pe care a fost nevoită să le trăiască, la diferitele forme de iubire, la sacrificiile pe care le-a făcut doar pentru a străluci din ce în ce mai frumos pe cerul întunecat al Hollywoodului, realizez încă o dată că o femeie e puternică și poate depăși orice obstacol. Dacă ar fi existat cu adevărat, Evelyn Hugo ar fi strălucit la fel de puternic precum Marlyn Monroe, Audrey Hepburn sau Marlene Dietrich.

„Când o să scrii finalul, Monique, să le spui tuturor că de oameni mi-e dor. Să le spui tuturor că n-am priceput bine. Că am ales lucrurile nepotrivite în cea mai mare parte a timpului. Ai grijă să înțeleagă că tot ce am căutat vreodată e familia! Ai grijă să fie clar c-am găsit-o.”

Un alt aspect care m-a fascinat a fost spațiul pe care fiecare soț al lui Evelyn l-a ocupat în carte. Fiecare bărbat care a fost marcat de povestea acestei femei formidabile are alocată câte o parte din poveste. Însă în tot acest timp, Celia este cea care a urmat-o de la începuturile carierei și până la finalul vieții – o prezență constantă, o imagine a unei iubiri care trece dincolo de granița timpului. Și cum această carte ilustrează diferite aspecte ale iubirii –  de la dorința de a străluci, de a deveni populară și implicit nemuritoare la legătura dintre două suflete pereche sau chiar relația mamă-fiică, tot așa e prezentă si acea dragoste pură, frățească – prietenia. Dintre toți bărbații din viața lui Evelyn Hugo, Harry Cameron a fost preferatul meu. Mereu respectuos și un adevărat confident, Harry a fost acolo ori de câte ori Evelyn a avut nevoie de un sfat, o îmbrățisare sau o vorbă bună. El a acceptat-o pe Evelyn cu bune și cu rele, nu și-a dorit să o schimbe și a ajutat-o să depășească cele mai crunte momente. Nu a văzut-o ca pe un obiect sexual, ci doar ca pe cea mai bună prietenă, deoarece și el era îndrăgostit de un alt bărbat. Iubirea pe care au avut-o este cel mai greu de găsit, pentru că însumează totul: prieteni, parteneri de afaceri și în viață, părinți, confidenți, suflete îngemănate – o legătură cum rar mai găsim în viață.

Mulțumesc editurii Corint pentru exemplarul oferit. Dragilor, cartea poate fi achiziționată de pe site-ul lor (click AICI) și o recomand cu tot dragul. Trebuie citită măcar o data-n viață! Acoperă o multitudine de subiecte și probleme atât de actuale.