CityVisionMagazine

O poveste despre curaj și iubire necondiționată

Încă din cele mai vechi timpuri, magia a avut un caracter ocult și a fost văzută ca un instrument al întunericului. Femeile care o practicau erau fie ostracizate, torturate, fie judecate și arse pe rug. Se spune că vrăjitoarele preferau să facă farmece şi incantaţii în nopțile cu lună plină, întrucât aceasta ar avea o mare influenţă asupra trupului şi minţii oamenilor. Odinioară, vrăjitoarele puteau fi văzute zburând în cârduri pe mături în nopţile cu lună plină. Cel puțin așa spun legendele… Însă ce se întâmplă când acest conglomerat de ideologii devine un univers straniu în care apar iubirea dintre o vrăjitoare și un om și prietenia dintre două surori? Având aceste subiecte drept punct de pornire, cartea Vraja oaselor în zori de zi conchide aventurile Descântătoarelor de Oase.

Vraja oaselor în zori de zi de Kathryn Purdie

An apariție: 2022
Autor: Kathryn Purdie
Editura: CORINT, colecția CORINTEENS
Titlu original: Bone Crier’s Down
Traducător: Adina Rațiu

Sumar: DRAGOSTEA E O ALEGERE. NU E SCRISĂ ÎN STELE.

De secole, Descântătoarele de Oase călăuzesc spiritele celor răposați, o misiune periculoasă care presupune sacrificiul sufletelor pereche – bărbații meniți să le iubească și să piară. Însă Ailesse, Sabine și Bastien se străduiesc să-și făurească propriul drum și să rescrie regulile Vieții de Apoi, încercând în același timp să distrugă legăturile care au condus la moartea multor oameni, inclusiv a tatălui lui Bastien.

Sabine se străduiește să-și păstreze autoritatea în calitate de conducătoare a familiei – rol care i-a fost menit surorii sale –, luptând totodată să controleze puterea violentă a șacalului care sălășluiește înlăuntrul ei.

Bastien se confruntă cu o nouă dilemă, întrucât spiritele Vieții de Apoi amenință sufletele prietenilor săi și chiar și sufletul propriului tată.

Ailesse încearcă să reziste cântecului de sirenă al mamei ei atunci când e chemată spre versiunea sa din Viața de Apoi. Dar cum își va putea salva prietenii dacă dispare din lumea lor?

Această continuare captivantă a romanului Vraja oaselor sub clar de lună este o poveste despre dragoste, familie și perseverențăîn care trei prieteni caută curajul și puterea de a spulbera hotareledintre vii și morți.

„Am fost extrem de impresionată de felul în care s-a desfășurat această poveste și de deznodământul ei, și mi-aș fi dorit să fie un pic mai lungă. […] Un roman pur și simplu încântător! Mă bucur c-am avut ocazia de a afla ce s-a întâmplat cu personajele pe care am ajuns să le îndrăgesc.” – The Nerd Daily

„Proza lirică și captivantă a lui Kathryn Purdie îți rămâne în suflet. N-am putut lăsa cartea din mână până ce n-am ajuns la ultima pagină. În pofida temelor mai întunecate, acest roman rămâne o poveste frumoasă, care prezintă legături de toate felurile și le întrețese cu magie și o mitologie despre care îți dorești să afli mai multe. Avem parte și de haos, ceea ce face ca deznodământul să fie și mai captivant.” – The Nerd Daily

„Marea luptă finală mi s-a părut a fi demnă de un film – s-a desfășurat extrem de frumos în imaginația mea. […] Am adorat-o pe Sabine în acele scene. Ailesse a fost dată naibii! Bastien s-a purtat incredibil, iar Cas a fost puternic și cutezător. […] M-am îndrăgostit din nou de lumea creată și sunt extrem de mulțumită de cum s-a sfârșit totul, dar și de cât de mult au crescut și s-au schimbat personajele. E o serie pe care categoric o recomand!” – Writing the Universe

Părerea mea: După un prim volum tulburător, ne așteaptă o carte la fel de intensă. Puțin cam haotică pe alocuri, acțiunea acestei povești se petrece în Franța medievală. Un grup de vrăjitoare păzește poarta către Lumile de Apoi pentru a-i călăuzi pe cei decedați acolo unde le este locul. Însă pentru a obține inițierea și a căpăta puterile magice care le permit să controleze sufletele celor morți, ele trebuie să facă un sacrificiu de neimaginat: să-și ucidă sufletul pereche pentru a căpăta acces la forțele ancestrale. Un alt aspect important îl reprezintă oasele animalelor. Ele sunt văzute drept totemuri ce le oferă abilități, cum ar fi: agilitatea căprioarei, privirea ageră a vulturului și altele.

Universul Descântătoarelor de Oase este creativ și încântător, fiind redat într-o manieră lirică. Mitologia acestor vrăjitoare cu puteri nemaiîntâlnite este cât se poate de vie, de colorată. Un mare plus îl constituie și faptul că autoarea a ales să scrie capitolele, alternându-le, din perspectiva mai multor personaje (Sabine, Ailesse, Bastien), astfel încât avem trei voci distincte și trei perspective diferite ale poveștii. Lor li se adaugă și Casimir, prințul devenit rege.

„N-ar trebui să se simtă Iadul în mine. Fermecătoarele aparțin Paradisului și poartă în ele cea mai mare parte din Lumina Elarei.”

Sabine este cu siguranță personajul meu preferat din această carte. Cu o natură conflictuală, tânăra nu este sigură că vrea să preia cârma puterii, să devină următoarea matrone. Mi-a plăcut să văd cum a evoluat pe parcursul celei de-a doua cărți. Ailesse nu m-a încântat la fel de mult, dar, spre final, a ajuns să mă impresioneze prin devotamentul său. Mi-a plăcut, de asemenea, legatura de prietenie dintre cele două. Din păcate, și de această dată, am simțit că nu am ajuns să-l cunosc suficient de bine pe Bastien. Părea un personaj secundar, nu principal. Totuși, Vraja oaselor în zori de zi este despre prietenie, despre iubirea dintre cele două surori și despre biruința binelui în fața forțelor întunecate. Am adorat legătura pe care au avut-o și faptul că erau în stare să lupte până în pânzele albe pentru a se salva. O iubire necondiționată, o poveste de prietenie frumos conturată.

Până și Odiva, mama lor, a avut o evoluție interesantă cu toate că a fost personajul negativ al acestei povești. Acțiunea este ușor grăbită și există o mulțime de intorsături de situație pe placul meu. Mi-a plăcut și ideea de bază, mai ales sistemul magic.

„Ești mai mult decât fiica ei – mai mult decât matrone într-o bună zi, dacă asta-ți dorești. Nu Odiva te-a format. Ea ți-a dat viață și a influențat unele dintre alegerile pe care le-ai făcut, dar nu te-a determinat să fii altcineva decât ești. Sufletul tău e prea curajos ca să-l modeleze altcineva. Tu ești tu, Ailesse. Tu te-ai format singură.”

„Te subestimezi. Lumea e crudă și rea. Până la urmă, fiecare dintre noi decide cine e și ce vrea să facă cu destinul său. Din câte-am apucat să te cunosc, ai o dârzenie și o loialitate ce nu pot fi moștenite ori imitate. Le câștigi prin devotament și sacrificiu de sine. Tu, Sabine… ești remarcabilă datorită ție!”

Mulțumesc editurii Corint pentru exemplarul oferit. Dragilor, cartea poate fi achiziționată de pe site-ul lor (click AICI).