CityVisionMagazine

Cum se prepară cafeaua la rece? Află de la specialiști care este cea mai simplă metodă

În zilele călduroase tot mai mulți iubitori de cafea optează pentru varianta rece. Dacă vă place o cafea bună cu gheață vara, dar nu vă place felul în care este preparată de alții, nu vă rămâne decât o singură soluție: cafeaua la rece. Această metodă garantează de fiecare dată o ceașcă fină și rece de cafea.

Cafeaua preparată la rece este un produs de bază în multe cafenele din întreaga lume, iar în sezonul cald este foarte solicitată. Această metodă de preparare cafelei este una dintre cele mai ușor de folosit acasă. Cu echipamentul potrivit și cunoștințele despre modul în care temperaturile scăzute afectează extracția, prepararea infuziei la rece este pe cât de simplă, pe atât de plină de satisfacții. Andrei Ianoși, barista și coffee specialist la boabepenisip.ro, ne dezvăluie câțiva pași pentru a obține o cafea rece perfectă, chiar la tine acasă!.
“Termenii „infuzare rece” și „cafea cu gheață” sunt uneori folosiți interschimbabil, deși acest lucru nu este corect. Aceasta ar putea fi o problemă în unele cafenele; cu excepția cazului în care clientul specifică exact metoda de preparare. Cafeaua cu gheață se prepară mult mai rapid decât varianta la rece, ceea ce are ca rezultat profiluri diferite de aromă. În general, preparatul la rece se extrage pe o perioadă de câteva ore, în timp ce cafeaua cu gheață se prepară în doar câteva minute. Din acest motiv mulți iubitori de cafea au ales să își pregătească acasă propria băutură rece. Prepararea cafelei la rece nu este un mare secret și nici nu necesită abilitățile unui barista! Nici măcar nu aveți nevoie de mult echipament special în afară de un recipient mare pentru prepararea cafelei, de o strecurătoare și desigur de o cafea de specialitate. Așadar, îndrăzniți și pregătiți cafea rece acasă!.”
Spre deosebire de espresso și cafeaua la filtru, infuzarea la rece necesită mai mult timp. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că extracția are loc la temperaturi mult mai scăzute, ceea ce înseamnă că este nevoie de mult mai mult timp pentru a extrage compușii aromatici din cafea.
Cum alegem cafeaua potrivită?
Pe lângă metoda de preparare, succesul unei cafele reci depinde în mod evident de bobele de cafea folosite. “Primul și cel mai important lucru sunt boabele de cafea. Dacă vă doriți o cafea aromată și gustoasă, alegeți o cafea de specialitate culeasă manual, procesată natural și proaspat prăjită. Măcinați grosier cafeaua, o puteți face singur acasă sau de unde cumpărați boabele. Se amestecă cafeaua cu apa, apoi se lasă să se infuzeze peste noapte sau aproximativ 12 ore. În acest timp, cafeaua se infuzează încet în apă, creând o infuzie puternică, concentrată. A doua zi se strecoară și este gata de savurat.”, explică Andrei Ianoși, barista și coffee specialist.
Mulți consumatori asociază prepararea rece cu un profil de aromă mai dulce și mai fin, precum și cu o aciditate mai mică decât cafeaua fierbinte. „Băutura rece este adesea considerată ca având niveluri mai scăzute de aciditate sau arome mai fructate. Unii oameni cred că este mai concentrată și, deși acest lucru poate depinde de rețetă și raportul de diluție utilizat, nu este cazul întotdeauna. Majoritatea experților profesioniști în cafea recomandă să alegem cafeaua cultivată la altitudini mai joase. În același timp, unii sugerează să folosim boabele mai acide și mai fructate, cum ar fi cafeaua din Africa de Est. Cred însă că nu există o cafea care să nu fie potrivită pentru prepararea la rece. Depinde de ce arome vreți în ceașcă. Dar mai presus de toate, vă recomand să folosiți boabele de cafea pe care le iubiți!”.
Pe măsură ce tehnologia în industria cafelei a avansat, echipamentele de înaltă calitate pentru prepararea acesteia acasă, cum ar fi espressoarele, au devenit din ce în ce mai accesibile. Acest lucru înseamnă că putem reproduce acasă băuturi de calitate precum cele din cafenea. Inclusiv echipamentele de preparare la rece au devenit, de asemenea, mai accesibile, în mare parte datorită pandemiei și a creșterii rezultată a consumului de cafea la domiciliu.
“Mulți oameni au început să își pregateasa acasă cafeaua, deoarece vor să creeze o cafea rece de calitate. Dacă nu aveți acces la echipament, o presă franceză va funcționa la fel de bine. Puteți pregăti băutura așa cum doriți. Unii consumatori o prepară sub formă de concentrat care poate fi diluat prin adăugarea de apă sau diferite tipuri de lapte. Puteți ajusta concentrația cafelei preparate la rece, făcând-o mai puternică sau mai puțin puternică, în funcție de gust. Începeți cu o cană de cafea măcinată peste care adaugați 4 cani de apă. Veți obține o cafea destul de concentrată, dar perfectă pentru a putea fi turnată peste gheată, amestecată cu lapte sau ambele. Dacă raportul dintre cafea și apă nu este așa cum vă doriți, ajustați-l în sus sau în jos până când ajungeți la echilibrul perfect.”, continuă specialistul.
Tips & Tricks pentru o cafea rece perfectă!
Dacă sunteți gata să încercați acasă cafeaua rece, iată câteva sfaturi de care trebuie să țineți cont: