CityVisionMagazine

Vampir vs. gargui. Lupta pentru supremația speciilor. Cine va câștiga?

Spre deosebire de primul volum al seriei scrise de Tracy Wolff, această carte este o cursă contracronometru de la început și până la ultima filă. Dinamica poveștii din Furie este total diferită, deoarece am ajuns să resimt drama din plin. M-a captivat, mi-a plăcut și m-a îndemnat să citesc mai departe. Vă mai vând un pont: să nu vă sperie dimensiunea cărții, se citește extrem de repede și nu o să realizați când a trecut timpul. Având în vedere că acest volum începe cu un cliffhanger, avem deja premisa stabilită și știm ce anume căutăm, atât în acțiune, cât și în personaje. Cu toate că trec câteva luni între cele două cărți, nu simțim acest lucru, din contră primim răspunsuri la întrebările pe care le aveam. Însă să revin la titlul acestei recenzii: ce nu v-am divulgat în recenzia anterioară este faptul că părinții lui Jaxon (da, da! Vi-l mai amintiți, nu?) sunt Regele și Regina vampirilor, așadar, tânărul are sânge regal. În plus, el a fost nevoit să își ucidă fratele, pe infamul Hudson. De ce? Ei bine, acesta își dorea supremația vampirilor și doar așa îl putea opri din a distruge lumea fantastică. Dar Universul nu a fost de partea sa și fosta iubită a lui Hudson a vrut să îl readucă înapoi. Nu a reușit, fiind oprită de Grace, dar spiritul acestuia a fost eliberat în neant. La finalul cărții precedente, fantoma lui Hudson e pregătită să îl nimicească pe Jaxon, dar eroina acestei povești se interpune, primind ea lovitura.

Furie (al doilea volum al seriei Crave) de Tracy Wolff

An apariție: 2022
Autor: Tracy Wolff
Editura: CORINT, colecția Leda Edge
Titlu original: Crush
Traducător: Karla Dedu-Fotescu

image

Sumar: Totul pare că s-a oprit în loc – mai ales viața lui Grace. Tânăra a revenit la Academia Katmere, dar este bântuită de frânturi ale unor zile pe care nu-și amintește să le fi trăit, așa că se străduiește din răsputeri să înțeleagă cine sau ce este cu adevărat.

Chiar când începe să se simtă din nou în siguranță, Grace descoperă că temutul Hudson, fratele vampirului Jaxon, s-a întors și este dornic de răzbunare. Instalat confortabil în mintea fetei, Hudson pretinde că este posesorul unor secrete tulburătoare și amenință să destrame relația dintre Grace și Jaxon pentru totdeauna. Totuși, dușmani mult mai periculoși așteaptă în umbră, gata să atace.

În același timp, Cercul, corpul de conducere care guvernează ființele paranormale, este prins într-un delicat joc al puterii, iar vampirii se străduiesc să o ademenească pe Grace în lumea lor. Inamici declarați, Hudson și Jaxon reușesc totuși să cadă de acord asupra unui lucru: Grace nu poate părăsi Academia Katmere, căci s-ar îndrepta către o moarte sigură.

Prin urmare, tinerei nu-i rămâne decât să lupte pentru propria viață, dar și pentru viețile celor din jur, iar asta presupune să facă un sacrificiu. Unul pentru care nu este deloc pregătită.

„Am adorat totul, de la replicile amuzante până la situațiile în care viețile personajelor atârnă de un fir de păr. Această carte m-a făcut să dau pagină după pagină, ca și cum propria-mi supraviețuire era în joc.” – Vocal.Media

„Furie este serotonină pură. Am zâmbit non-stop cât am citit-o. Abia aștept următorul volum!” – Caitsbooks Blog

„O experiență cinematografică, plină de dramatism […]. Sincer, această carte este o cursă contracronometru de la început și până la sfârșit.” – Hypable

image

Părerea mea:

Prima schimbare majoră pe care o suferă acțiunea cărții Furie este chiar evoluția personajului principal feminin, Grace. Spre deosebire de primul volum, tânăra a evoluat și procesul nu a fost deloc unul rapid, ceea ce, pentru mine, a transformat pozitiv întreaga experiență. Mi-a plăcut foarte mult de ea, deși au fost momente în care am vrut să o ignor și să uit că există, dar nu era aceeași Grace cu care am fost familiarizată. În primul rând, ea a devenit mai independentă și nu mai e la fel de obsedată de Jaxon. Are coloană vertebrală și ajunge să lupte pentru Academie, fiind singurul gargui în viață. Da, da! Ați citit bine! Grace are sânge de gargui, luând forma acestei creaturi fantastice. Și devine mult mai înțeleaptă! Această parte a ei a înflorit și a fost scoasă la suprafață cu ajutorul lui Hudson, al cărui spirit a fost ținut închis timp de câteva luni în forma ei de gargui. Cred că acesta e singurul care a scos tot ce e mai bun din ea. El a încurajat-o, i-a dat sfaturi, iar glumele lor au meritat din plin. În timp ce Jaxon trece pe planul secund, deoarece în preajma lui, Grace a fost forțată să fie altcineva, o păpușă de porțelan, un om neajutorat. Dar, în cele din urmă, mă bucur că lucrurile au pornit pe un alt drum, iar Grace a devenit o persoană cu coloană vertebrală.

„Toate darurile sunt blesteme într-un fel sau altul, nu crezi?”

În această carte, Jaxon este mult prea banal față de Hudson. Nu cred că autoarea a fost singura care l-a defavorizat, ci și Hudson cu comentariile sale mereu hilare. Pur și simplu, nu-l mai pot lua în serios. Jaxon e încă Jaxon, acel tânăr cu gânduri primitive, bărbatul alfa. Așa mi s-a părut Jaxon în această carte. Și da, nu mi se pare tipul potrivit pentru Grace. El îi taie aripile, pe când Hudson o învață să zboare. Literalmente!

„Am încercat tot timpul să îți atrag atenția. Doar că nu ai putut să asculți până când Yoda de aici nu te-a învățat cum să transformi o iluzie în realitate.”

Și am ajuns la preferatul meu: Hudson, care este o nălucă, o voce și o prezență continuă în mintea lui Grace. Hudson a devenit personajul meu preferat din această serie. Este sarcastic, amuzant, rău și aduce cu Damon Salvatore. Totuși, Hudson are o personalitate mai profundă și este mai natural în umorul și sarcasmul său decât Damon. Hudson Vega a purtat pe umerii săi întreaga carte. Cred că datorită lui mi-a plăcut cartea Furie mai mult decât Ardoare. De îndată ce a pășit în acțiune, am știut că va avea zvâc și nu am fost dezamăgită. La început, am crezut că are propriile sale planuri diabolice, dar pe măsură ce cartea a continuat, mi-am dat seama că el însuși s-a pictat drept un personaj negativ, un răufăcător, când de fapt nu este așa. Hudson este un personaj foarte complex, cu un trecut foarte dificil, care îți va frânge inima, fiind pur și simplu înțeles greșit. Mi-a plăcut că a tachinat-o pe Grace, a râs alături de ea, s-a luptat lângă ea și i-a dat sfaturile potrivite. Practic a ajutat-o să își sfideze limitele!

„Asta tot încerc să-ți spun, Grace. Poți face orice vrei să faci. (…) Nu trebuie să fii dragon. Nu trebuie să fii vampir. Și fii al dracului de sigură că nu trebuie să fii vârcolac. Trebuie doar să fii fata gargui pe care toți o cunoaștem și o iubim.”

Tot el e cel care o ajută cu informații și sfaturi despre Cerc, un grup elitist format din conducătorii fiecărui neam supranatural, iar în fruntea lor se află Regele Vampirilor și tatăl celor doi băieți. Bineînțeles că acesta nu o are la suflet pe Grace, fiind singurul gargui în viață din ultimele secole. Se teme de ea și ticluieste un plan pentru a o elimina de pe tabla de joc. Însă Grace are prietenii alături și ei nu o vor lăsa singură niciodată.

Una peste alta, vă recomand Furie, fie că iubiți vampirii, fie că vă doriți să îi descoperiți acum. Încercați să vedeți ce elemente noi aduce Tracy Wolff în poveste. Este un exercițiu de imaginație foarte bun, care m-a făcut să analizez cartea și mai critic, dar să mă relaxez citind-o. 

Le mulțumesc prietenilor de la grupul editorial Corint pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de pe link-ul următor: click aici.