CityVisionMagazine

Noua generație de vampiri și alte creaturi fantastice

Universul magic creat în jurul Academiei Katmere conține multe ingrediente pe care cărți ca Amurg (Twilight) sau Jurnalele Vampirilor (The Vampire Diaries) le-au avut în trecut. În ciuda acestor asemănări izbitoare, Ardoareeste o poveste seducătoare despre o iubire interzisă între o muritoare și o ființă supranaturală. Credeam că am trecut în revistă toate cărțile despre vampiri și că am epuizat subiectul, deoarece nu am mai întâlnit alte volume care să-mi stârnească interesul așa cum au făcut-o titlurile populare de acum câțiva ani, însă Tracy Wolff a reușit să reînvie un trend iubit de generația mea. Am fost nerăbdătoare să descopăr această nouă poveste, și pot spune că nu am fost dezamăgită. Evident că există unele pasaje și capitole care mi s-au părut puerile, poate și din cauza personajului principal, Grace. În  primul volum, tânăra este ignorantă, având parcă un văl care o împiedică să vadă ce se află la doar câțiva pași de ea. Da, da, printre colegii ei se numără vampirii, vrăjitoarele, dragonii și vârcolacii.

Ardoare (primul volum al seriei Crave) de Tracy Wolff

An apariție: 2021
Autor: Tracy Wolff
Editura: CORINT, colecția Leda Edge
Titlu original: Crave
Traducător: Karla Dedu-Fotescu

Sumar: Lumea lui Grace se dă peste cap de cum pășește pentru prima oară pe treptele exclusivistei Academii Katmere. Nimic nu pare în regulă cu locul sau cu… elevii. O simplă muritoare între vampiri și dragoni, adolescenta nu se poate hotărî de partea cărei facțiuni războinice să se plaseze. Singura certitudine pe care o are este că toți ceilalți elevi o urăsc de moarte.

Mai puțin Jaxon Vega, un vampir cu secrete periculoase care nu a mai simțit nimic pentru nimeni de mai bine de o sută de ani. Deloc bizar, Grace se simte atrasă de frământările și traumele băiatului, care se potrivesc perfect cu proprii demoni.

Există însă un motiv pentru care Jaxon și-a ferecat inima, iar acum cineva și-a propus să deștepte acest monstru adormit. Cu ce scop? Grace și-a propus să afle și nu mică îi este mirarea când descoperă că a fost adusă la Katmere intenționat, ca momeală.

Include trei capitole bonus, istorisite din punctul de vedere al protagonistului Jaxon Vega.

„Generația care a ratat Amurg se va topi după această serie.” – School Library Journal

„Faceți cunoștință cu noua voastră obsesie în materie de cărți cu vampiri.” – Hipable

„Un tempo palpitant care îi va face pe cititori să dorească să se așeze confortabil și să citească cât de repede pot.”  – San Francisco Book Review

„Ardoare m-a atras în lumea sa periculoasă, dar atât de delicioasă. Nu mai am de spus decât atât: am o nouă carte-iubit!”  – Pintip Dunn, autoarea romanului Malice

„Ardoare este pentru această generație ceea ce a fost Amurg la vremea lui.” – Lynn Rush, autorul seriei Touch of Frost

„O intrigă complexă, o poveste profund romantică și un final care m-a dat pe spate. Abia aștept continuarea.” – Victoria Scott, autoarea seriei Fire & Flood

Părerea mea:

Luați subiectul cărții Amurg (Twilight), mutați personajele la un internat exclusivist din Alaska, adăugați un strop de True Blood (minus scenele de sex – este un roman YA până la urmă), presărați fragmente din Jurnalele Vampirilor (The Vampire Diaries) și aveți Ardoare de Tracy Wolff. Este original? Nu. Este totuși bingeable? Absolut.

O adolescentă îndurerată, Grace, se mută în Alaska, după ce părinții ei au murit într-un accident tragic, pentru a locui cu unchiul și fiica acestuia. Unchiul ei, Finn, conduce un internat elitist, iar Macy, verișoara ei, este studentă aici. Încă din prima zi, lucrurile capătă o turnură negativă pentru Grace, dar este hotărâtă să meargă mai departe și să-și înceapă noua viață departe de însoritul San Diego. Intră în scenă băiatul înalt, misterios și periculos. Acesta se îndrăgostește instantaneu de Grace, din motive care nu sunt evidente pentru cititor, și apoi petrece restul cărții încercând să o apere și să o protejeze. Dar până la urmă, nu este treaba eroinei să salveze băiatul cu probleme? 

„Și totuși o fac – născocind justificări și încercând să fug de el și de ceea ce tocmai am văzut. Încercând să fug de toate chestiile pe care mă face să le simt când tot ce îmi doresc este să mă agăț de el și mai strâns.”

Internatul cu a sa arhitectură gotică și cotloane ascunse, ce nu apare pe harta țării și se află în pustietatea geroasă și înghețată a Alaskăi, personajele care mai de care mai colorate, secretele întunecate, acțiunea antrenantă și capitolele presărate cu umor, reprezintă doar câteva dintre motivele care îl fac pe cititor să rămână prins între paginile cărții până la final.

Încă de la început, realizăm că această mutare aduce cu sine un șoc pentru protagonistă. Organismul ei nu acceptă ușor schimbarea, dar mai ales diferențele de temperatură, fiind astfel preambulul experienței neplăcute pe care o va avea la Academie. La doar câteva ore de la sosirea ei, tânăra atrage atenția lui Jaxon Vega, băiatul șarmant și popular, care o avertizează că nu ar fi trebuit să vină la școală și că ar fi mai bine să părăsească locul cât încă mai poate. Însă, îndrăzneață și curioasă din fire, Grace nu îi ia avertismentul în serios și începe o investigație pe cont propriu. Dar, după o serie de experiențe care au adus-o tot mai aproape de moarte, Jaxon ajunge să o salveze de fiecare dată. Fiind un adevărat magnet pentru pericol, Grace realizează că băiatul are dreptate și că lucrurile nu sunt așa cum par. Academia Katmere este reședința unor ființe smulse din paginile cărților pe care Grace le adoră. Să vă mai zic că urmărește serialul Moșteniri (Legacies) și că Jaxon îi dăruiește cartea Amurg (Twilight)?

„Porți indiferența ca pe o mască; mânuiești răceala ca pe o armă – nu pentru că nu simți nimic, ci pentru că simți prea intens. Te-ai chinuit atât de mult să îi faci pe toți să creadă că ești un monstru, încât ai început să o crezi și tu. Dar nu ești un monstru, Jaxon. Nici pe departe!”

Însă această poveste nu este doar despre evoluția și relația celor doi îndrăgostiți, ci și despre celelalte făpturi magice care locuiesc la Academie. Macy, verișoara lui Grace este o vrăjitoare cu părul roz și cu o personalitate efervescentă, plină de viață. Iar în timp ce Jaxon este misterios, secretos și cu picioarele pe pământ, Flint este mereu cu zâmbetul pe buze și primitor, numind-o pe Grace „fata nouă”, iar prietenia dintre el și protagonistă stârnește gelozie în sufletul vampirului. De ce? Ei bine, Flint aduce într-o oarecare măsură cu Jacob din Amurg (Twilight).

După ce află despre existența acestor creaturi, Grace începe să descopere treptat universul pe care îl ascunde Academia. Galeria de personaje este frumos conturată, dialogurile sunt spumoase, atmosfera este gotică și are un aer misterios, amintind de Academia Vampirilor (Vampire Academy) sau Casa Nopții (House of Night). Capitolele finale m-au ținut mereu în stare de alertă și m-au pus pe jar, făcându-mă curioasă în privința următoarelor cărți. Vreți să aflați despre ce e vorba? Citiți cartea!

Le mulțumesc prietenilor de la grupul editorial Corint pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de pe link-ul următor: click aici.