CityVisionMagazine

România de poveste: experiență memorabilă în inima Carpaților Meridionali

Încă o dată mi-a fost dovedit faptul că avem o țară frumoasă pe care, în mod evident, nu o apreciem așa cum ar trebui să o facem. Peisaje care îți taie respirația, resurse naturale de care nu avem habar și relief diversificat – toate creează un tablou unic în lume. Ca orice turist în țara sa, printre destinațiile vizitate de-a lungul timpului se numără cele clasice, pe care le cunoaște toată lumea. Însă imediat ce am observat că acestea tind să devină din ce în ce mai aglomerate, cu fiecare an care trece, am decis să caut și alte locuri mai greu accesibile.

image

Dacă în Brașov nu am mai ajuns de mai bine de cincisprezece ani, iar acele amintiri s-au cam pierdut în negura timpului, zonele Zărnești, Măgura, Cheile Dâmbovicioarei, Peștera Dâmbovicioarei și Cheile Brusturetului au reprezentat o noutate pentru mine. M-am bucurat să descopăr un Brașov cosmopolit, cu o nouă față și obiective turistice pe care nu le-am văzut până acum. Ce e drept, doar cu un ghid îți poți crea itinerarul potrivit! Și așa am ajuns ca, în weekendul trecut, să am parte de o experiență memorabilă în natură. Responsabili de această escapadă montană sunt oamenii minunați de la Destine Holidays! Invitată la deschiderea oficială a sucursalei din Brașov, am avut ocazia să descopăr câteva „pietre rare” pe care ni le oferă această zonă geografică.

image

Prima zi a fost marcată de un tur ghidat al orașului Brașov. Am vizitat clădiri încărcate de istorie – ziduri care ascund multe secrete ale vremurilor de odinioară. Orașul Brașov are ceva aparte. Este magic. Te determină să visezi, să îți creezi propriul basm și să îl trăiești. De exemplu, poarta Ecaterina te poartă pe meleagurile unui oraș medieval. Ea și-a început povestea în anul 1559, când șcheienii o construiesc pentru a putea intra în cetate. În decursul veacurilor a fost cunoscută și sub denumirea de „Porta Superior”, „Porta Corpus Christi” sau „Porta Sancte Katharinae”. Situată în partea vestică a vechii cetăți medievale, lângă Poarta Șchei, Poarta Ecaterina este unicul vestigiu din oraș care și-a păstrat aspectul original până în prezent.

image

Un alt obiectiv turistic pe care așteptam cu nerăbdare să îl vizitez este prima școală românească. Ea a fost zidită în 1495, în curtea Bisericii Sfântul Nicolae, iar primele cursuri în limba română s-au desfășurat din anul 1583 și includeau gramatica limbii române, învățăturile bizantine, pilde din Biblia ortodoxă si filosofia secolului al XVI-lea. Acolo a studiat și Anton Pann.

Și nu în ultimul rând, Biserica Neagră – un simbol al orașului Brașov. Imaginea ei este copleșitoare, ți se întipărește pe retină și îți rămâne în suflet pentru totdeauna. Așadar, m-am lăsat purtată de poveștile zidurilor străvechi, ale frescelor și arcadelor, ale vieții pe care au trăit-o cei dinaintea noastră. În secolul al XIII-lea, pe locul în care se află astăzi Biserica Neagră, se găsea o biserică romanică, distrusă în marea invazie tătară din anul 1241. Apoi, în anul 1383 începea construcția actualei biserici, într-un moment în care Brașovul cunoștea o perioadă de dezvoltare culturală și economică înfloritoare. În anul 1477, după 94 de ani, au fost finalizate lucrările de construcție, biserica ridicată în stil gotic, primind hramul Sfânta Maria (Marienkirche), fapt atestat și astăzi de fresca Mariei, aflată în hala porții sudice.

image

Odată cu ultimele raze ale soarelui, ne-am îndreptat spre cazare: Casa Mica Elveție. Cine nu îi cunoaște pe Jakob și Crenguța Hausmann? Doi oameni excepționali, de la care ai ce învăța și care sunt mereu dornici să-ți împărtășească din cunoștințele lor. Pensiunea cu circuit închis a fost construită întocmai ca o casă în care poți avea parte de o experiență completă: o locație care amintește de Elveția, o pajiște verde, aflată pe culmea unui deal, unde te poți bucura de aerul proaspăt, precum și de un show culinar de zile mari. Chef Jakob Hausmann pregătește meniuri cum numai la emisiunile culinare mai găsești! Vineri seară, am fost așteptați la un barbeque care a inclus diverse tipuri de carne, cartofi și alte legume coapte și un desert cum nu am întâlnit până acum: ananas la grătar cu înghețată de vanilie. Sâmbătă am fost invitați la un show culinar care ne-a adus zâmbetul pe buze. Meniul a fost compus din patru feluri de mâncare: supă cremă de roșii cu smântână bătută, aromată cu busuioc; cușcuș cu salsa de citrice și somon marinat; mușchi de vită cu sos bernez, risotto cu hribi și legume poșate și parfait cu fructe de pădure, bezea și sos flambat de căpșune.

image

De unde îl știți pe chef Jakob Hausmann?

Chef Jakob Hausmann a venit pentru prima oară în România în anii ‘90 și s-a îndrăgostit de loc și mai ales, de oameni. A deschis restaurantul Mica Elveție și de atunci, a gătit cu pasiune pentru oaspeții săi, exact cum ar face-o pentru familie și prieteni. Autor a patru cărți de bucate, a avut de-a lungul vremii numeroase apariții în presă și show-uri gastronomice.

V-am povestit despre show-ul culinar, însă nu aveam cum să omit obiectivele turistice prin care am trecut sâmbătă. Am vizitat mai multe zone pitorești – Zărnești, Măgura, Sirnea, Cheile Dâmbovicioarei, Peștera Dâmbovicioarei și Cheile Brusturetului. Însă preferatul meu este satul Măgura. Aflat printre dealurile pitorești ale Parcului Național Piatra Craiului, satul Măgura pare adormit în liniștea ce cuprinde întreaga regiune. Este o destinație minunată atât vara, când este cufundat în verdele proaspăt al pășunilor, cât și iarna, când straturile generoase de omăt acoperă întreaga zonă.

Această experiență uimitoare a fost posibilă cu ajutorul Destine Holidays. Destine Holidays s-a născut din necesitatea de a veni în întâmpinarea clienților cu un produs nou care să satisfacă nevoia de călătorie a acestora. Prin acest concept, turiștii Destine Holidays pot compara ofertele de călătorie ale celor mai importanți tour-operatori atât din România, cât și din străinătate. Astfel, turiștii își pot alege singuri cu ce tour-operator să călătorească în vacanță, în urma unei consultanțe axate pe nevoile și bugetele acestora.