Cappadocia – tărâmul zânelor și al uriașilor adormiți
Pământul a ascuns de-a lungul timpului multe diamante rare, peisaje parcă desprinse din alte lumi, locuri care te poartă către meleagurile coloșilor de piatră, precum și ale zeităților. Cappadocia este unul dintre ele, fiind un loc pe care trebuie să îl vizitezi măcar o dată-n viață. Cu un peisaj sublim, feeric, Cappadocia este învăluită în misterul legendelor.
Se spune că în vremurile din vechime trăia un uriaș numit Harkasos. Acesta primise poruncă de la Țiitorul Locurilor să vegheze pământul dintre Pontul Euxin și Marea de la Miazăzi, pământ peste care adesea se năpusteau cotropitori în luptele lor dintre Răsărit și Apus. Uriașul fusese înzestrat cu darul de a scuipa foc și piatră, precum un balaur neînfricat, băgând spaimă în vrăjmași. Fiind singur și necăjit, Țiitorul Locurilor i-a dăruit o frumoasă fecioară pe nume Katpatuka. Într-o zi, tânăra a pus ochii pe un bărbat care trecea pe acolo și vru de-ndată să fugă cu el. Turbat de furie, Harkasos a scos pârjol pe gură, nimicindu-l pe străin, dar și pe tovarășii săi. Aceștia s-au transformat în coloși de piatră, iar pe Katpatuka o înghiți pe loc, spre a nu mai putea fugi vreodată. Mâniat, Țiitorul Locurilor l-a prefăcut și pe uriaș în piatră. Astfel, legenda Katpatukăi a traversat granița timpului, fiind transmisă pe cale orală, căpătând nume cât mai diverse, cât mai colorate și cu rezonanță, cum ar fi Kappadokia sau Cappadocia. Desigur, din punct de vedere geologic, vulcanul Argeus a apărut pe falia creată în Terțiar de marea orogeneză eurasiatică – cea care a dat munții Taurus și Anti-Taurus.
Cum mă pasionează legendele și poveștile ascunse, magice, cu iz istoric, tind să-mi îndrept atenția asupra primei variante, cu toate că nu are un final fericit, așa cum poate că ne dorim uneori. Cappadocia de astăzi este numită și „Tărâmul Zânelor”, datorită reliefului asemănător unor „hornuri de zâne”. Locuitorii din preistorie au reușit să sape în roca moale a vulcanilor, creând adevărate orașe subterane, ce coboară multe etaje sub pământ. Și totuși, felul incredibil în care natura s-a jucat cu acest ținut, încrețindu-l cu forme neverosimile, a devenit o curiozitate pentru omul modern. Cappadocia se află în zona centrală a Turciei, fiind o regiune istorică din estul Anatoliei, inclusă în Patrimonul UNESCO. O altă denumire este și cea a „Tărâmului Baloanelor” ca urmare a sutelor de baloane care își iau zborul ori de câte ori vremea este propice (să nu fie vânt sau prea cald).
Din punct de vedere istoric, Mesopotamia a avut puterea economică şi politică asupra Anatoliei centrale. În mileniul III î.Hr., regele Sargon din Akkad a străpuns inima Anatoliei pentru a proteja negustorii ţinutului său. Începutul mileniului următor a găsit Anatolia într-o perioadă prosperă din punct de vedere economic. Imediat ce asirienii au aflat de existenţa acestei regiuni şi de bogăţiile pe care le ascunde, au înfiinţat centre comerciale, numite karum – adică „port” sau „centru administrativ”. Cel puţin 13 puncte de negoţ au fost ridicate, făcând parte din reţeaua comercială bine dezvoltată a asirienilor, ce se întindea de la Marea Egee până la Valea Indusului. Comerțul a continuat pentru aproximativ 150 de ani. În secolele VI-IV î. Hr., regiunea Cappadociei a intrat sub influenţă persană. Spre deosebire de alte oraşe din Anatolia antică – precum Licia sau Lidia – Cappadocia nu a primit un nume inspirat de o persoană. Se crede că denumirea sa provine din cuvântul antic persan „tukha” sau „dukha”, care înseamnă „ţinutul cailor frumoşi”.
Mi-am dorit să văd acest tărâm fabulos cu ochii mei și într-o zi friguroasă de martie am fost plăcut surprinsă să văd cum visul devine realitate datorită prietenilor de la Destine Holidays. Circuitul este gândit pentru a atinge mai multe obiective: locuri încărcate de istorie, o panoramă încântătoare tocmai bună pentru pasionații de fotografie, zborul cu balonul cu aer cald și timp din belșug pentru a te pierde pe străzile populate ale Antalyei. Da, da, circuitul se desfășoară în două mari orașe: Antalya și Cappadocia!
Înainte de a-ți povești despre experiența unică pe meleagurile uriașilor, îți voi prezenta circuitul pentru a-ți face o idee despre pachetul disponibil:
ZIUA 1 | Sosire în Antalya și cazare la un hotel de cinci stele, Lake River Side Hotel & Spa;
ZIUA 2 | Plecare către Cappadocia, iar pe drum vei avea ocazia să vizitezi orașul Konya, care a fost capitala Imperiului Selgiuc în Evul Mediu timpuriu și este și în zilele noastre, un loc de pelerinaj pentru turcii religioși. Aici se află mormântul lui Mevlana și mânăstirea cu același nume, locul în care a luat naștere ordinul religios al dervișilor mevleviți, cunoscuți și sub numele de derviși rotitori. Tot aici vei vizita și caravanseraiul Sultan Han. În Cappadocia vei fi cazat la hotelul By Cappadocia Hotel & Spa;
ZIUA 3 | Carierele de tuf calcaros din Cappadocia – aici vei vizita văile din jurul orașului și vei cunoaște legendele din spatele celor Trei Frumoase ori a locului numit Valea Porumbeilor. Regiunea Cappadocia egalează peisajului fantastic selenar, accentuat de conurile bizare de tuf calcaros în interiorul cărora sunt încastrate locuințe și biserici;
ZIUA 4 | Göreme – aici vei vizita superbele fresce ale bisericilor din Parcul Național Göreme, ce fac parte din Patrimoniul cultural UNESCO. Acest peisaj impresionant este compus din pereți abrupți, piramide sculptate în tuful calcaros. Acestui miracol al naturii se adaugă și vizite la atelierele de olărit (celebrele vase hitit) ori țesătorii de covoare;
În funcție de ziua în care vei zbura cu balonul cu aer cald, acest program poate suferi modificări.
ZIUA 5 | Întoarcerea în Antalya prin munții Taurus. Grupul nostru a avut rara ocazie de a străbate zone înzăpezite aflate de o parte a munților Taurus și odată ce ne apropiam de Antalya, primăvara ne întâmpina cu razele blânde ale soarelui și multă culoare. Pot să spun că în această vacanță, am trecut de la un anotimp la altul în doar câteva ore;
ZIUA 6 | Antalya – Cascada Karpuzkaldiran – aici vei vizita orașul Antalya, bazarul, fortificațiile și cascada aflată în zonă;
ZIUA 7 | Zi liberă pentru relaxare – vei avea la dispoziție o zi de relaxare sau oportunitatea de a participa la excursii opționale fascinante;
ZIUA 8 | Zborul de întoarcere acasă.
Prețul unui circuit în Cappadocia și Antalya începe de la 314 euro și este disponibil aici.
Care sunt locurile pe care e musai să le vizitezi?
Parcul Național Göreme din Cappadocia este un punct de belvedere al orașului Göreme. Din acest unghi, te vei bucura de o superbă panoramă, ce dezvăluie fiecare colț al orașului. Tot aici se află și muzeul în aer liber. Aici vei întâlni un complex monahal format din mănăstiri și biserici rupestre, săpate în stancă, ce stau drept mărturie a istoriei creștinismului din Anatolia. Îți recomand să alegi să vizitezi și un oraș subteran, pentru a întelege mai bine cum locuiau oamenii din vechime.
Castelul Uçhisar este situat în cel mai înalt punct al Cappadociei, pe drumul Nevsehir – Göreme, la numai 5 km distanță de orașul Göreme. Este săpat în stâncă, deținând încăperi și tuneluri asemănătoare orașelor subterane.
Valea Porumbeilor – numele provine de la porumbeii care trăiesc în această regiune. Cu ani în urmă, porumbeii erau folosiți de către localnici drept purtători de mesaje, dar și pentru a fertiliza zona. Pe parcursul călătoriei te vei putea opri în mai multe locuri, fiecare vale purtând o denumire interesantă, poate chiar amuzantă: Cele Trei Frumoase, Valea Îndrăgostiților s.a.
Și nu în ultimul rând zborul cu balonul cu aer cald! Marea majoritate a turiștilor călătoresc în Cappadocia pentru a trăi pe pielea lor această experiență de neuitat. Există numeroase regiuni din Cappadocia în care se pot realiza zborurile cu balonul. Cele mai multe au loc în orașul Göreme sau în orașul vecin Uçhisar. Toată aventura începe în jurul orei 5 dimineața, turiștii fiind preluați de la hotel și duși cu un microbuz spre locul lansării baloanelor. Cappadocia este tărâmul unde basmele prind contur și în fiecare zi se scrie o poveste uimitoare despre frumusețea naturii. Zborul cu balonul era pe lista mea de lucruri care trebuie făcute o dată-n viață. Este un moment cu adevărat unic, un spectacol ireal de culoare și magie, pe măsură ce baloanele își aprind făcliile și se ridică spre cer. Rămâi pierdut în contemplare, cu mintea golită de gânduri și rutină, preț de câteva minute sau ceasuri. Să nu te gândești o clipă că ai rău de înălțime și că nu poți zbura. Nu vei simți nicio problemă și parcă nici frigul nu mai are aceeași putere odată ce ajungi acolo sus, deasupra lumii. Curaj, priveliștea merită, îndepărtând fiecare temere sau neajuns! Pentru mine, Cappadocia este un tărâm magic, încărcat de povești care se cer ascultate și legende ce se doresc descoperite. O lume unde am putut visa cu ochii deschiși și unde mi-am propus să revin cândva.
Am avut oportunitatea de a vedea Turcia iarna, sub haina grea a zăpezii, așa cum nu credeam ca o voi întâlni vreodată. Și acest lucru s-a datorat prietenilor de la Destine Holidays. Este o agenție de turism înființată în anul 2018, având ca principal obiect de activitate promovarea și vânzarea întregului mix de servicii turistice: cazări în țară și străinătate, pachete turistice, bilete de avion, bilete de autocar, rent-a-car, transferuri la și de la aeroport, asigurări medicale de călătorie etc. Destine Holidays pleacă la drum cu un portofoliu potențial ce cuprinde peste 1.000.000 de clienți în România, 12 puncte de lucru proprii, 220 de parteneri și 2.500 de brokeri-colaboratori care promovează pachete turistice.
Destine Holidays devine hypermarketul de vacanțe, locul în care turistii pot găsi cea mai complexă și mai variată gamă de servicii turistice.
Agenția s-a născut din necesitatea de a veni în întâmpinarea clienților cu un produs nou care să satisfacă nevoia de a călătorii. Prin acest concept, turiștii Destine Holidays pot compara ofertele de călătorie ale celor mai importanți tour-operatori atât din România, cât și din străinătate. Astfel, turiștii își pot alege singuri cu ce tour-operator să călătorească în vacanță, în urma unei consultanțe axate pe nevoile și bugetele acestora. O altă noutate este lansarea, pe piața de travel din România, a conceptului de Flash Sales. Datorită acestui concept nou pe piața turistică din România, turiștii vor beneficia periodic de tarife speciale pe anumite destinații promovate de agenție. Flash Sales sunt reduceri sau promoții la pachetele turistice promovate de agenție, pentru o perioadă limitată de timp și număr de locuri. Practic în fiecare săptămână sunt scoase la vânzare anumite pachete turistice, în diferite destinații, pachete care au un tarif special pe toată durata sezonului, dar care sunt cu 20-30% mai mici decât tariful standard. Pentru a beneficia de aceste tarife, turiștii nu trebuie decât să urmărească campaniile săptămânale de promovare pe care Destine Holidays le efectuează, să vină în agențiile acestora sau să urmărească site-ul www.destine-holidays.ro și să-și rezerve vacanța în săptămâna campaniei de promovare.
Unde îi găsești?
1. DESTINE HOLIDAYS – Sediul Republicii, Bulevardul Republicii, nr. 16, Bl. 33 A2, parter, Ploiești;
2. DESTINE HOLIDAYS SRL – Agenția Victoriei Ploiești, Str.Torcatori, nr. 2B, Ploiești;
3. DESTINE HOLIDAYS – Sediul PLATINIA SHOPPING CENTER, Calea Mănăștur nr. 2-6, Cluj-Napoca;
4. DESTINE HOLIDAYS – Sediul Brașov, Str. Camil Petrescu nr 3B, Cartier Coresi, Avantgarden BRAȘOV;
5. DESTINE HOLIDAYS – Sediul Tg. Mureș, Str. Poștei nr. 1 corp B.