CityVisionMagazine

O dragoste care va dăinui veșnic

Nu de multe ori se întâmplă ca finalul unei serii să ne dezamăgească, să ne lase cu impresia că ne-am fi dorit mai mult decât am primit. Poate nu ne considerăm pretențioși, dar suntem cititori împătimiți ai genului fantastic, cu o poftă de nestăvilit pentru acțiune și tărâmuri impresionante. Atunci când ultima parte dintr-o trilogie reușește să livreze un final amplu, convingător și complex, simțim că nu există un moment mai bun de a trăi și a fi recunoscători pentru paginile lecturate.

Trilogia „Șarpe & porumbel” este poate cel mai impresionant și grăitor exemplu pentru o figură de stil care a prins mare drag în rândul cititorilor: enemies to lovers. Știm că dragostea nu se naște din nimic, ci este prinde aripi pe parcurs. Izvorăște din adâncul inimii, atunci când nici nu te aștepți mai puțin. Și mai ales pentru cele mai neașteptate și poate înșelătoare persoane. Zei & monștri este finalul unei trilogii spectaculoase, plină de magie ancestrală și a unei povești de dragoste imposibile, desprinsă din legendele sumbre ale vrăjitoarelor franceze.

Zei & monștri de Shelby Mahurin

An apariție: 2022
Autor: Shelby Mahurin
Editura: CORINT, colecția Corinteens
Titlu original: Gods & Monsters
Traducător: Cristina Jinga

image

SumarDOI ÎNDRĂGOSTIȚI CONDAMNAȚI, UNIȚI DE SOARTĂ SAU DE DIVINITATE

Lou și-a petrecut întreaga viață fugind. Acum, după o lovitură devastatoare din partea lui Morgane, a sosit vremea să-și revendice ceea ce-i aparține de drept.

DE VIAȚĂ ȘI DE MOARTE

Dar nu mai e acea Lou pe care o cunosc prietenii săi. Nu mai e acea Lou care a cucerit inima unui Vânător. Un întuneric i-a luat trupul în stăpânire, iar de data aceasta va fi nevoie de mult mai mult decât de iubire pentru a-l alunga.

DE ZEI SAU, POATE, DE MONȘTRI

În vreme ce Lou se luptă cu demonii interiori, iar vrăjitoarele, Vânătorii și spiritele naturii se aliază pentru o ultimă bătălie, Reid se confruntă cu o alegere imposibilă: un sacrificiu sfâșietor sau moartea tuturor celor pe care a ajuns să-i îndrăgească.

VOM SFÂRȘI CU UN RUG ȘI UN BĂȚ DE CHIBRIT.

„O serie încântătoare, copleșitoare, fantastică. […] Ultimul roman al seriei m-a făcut să râd, să chicotesc, să zâmbesc cu gura până la urechi și să plâng până ce n-am mai putut vedea pagina.” – The Young Folks

„Zei și monștri e un amestec excelent al primelor două volume. Avem umorul și povestea de dragoste din Șarpe și porumbel, dar și întunericul, emoțiile și numeroasele creaturi magice din Sânge și miere. […] Finalul a fost tulburător, iar epilogul, absolut încântător!” – Coffee, Book & Candle

„Se prea poate ca Zei și monștri să aibă cele mai bune scene cu Reid și Lou din întreaga serie. Sperăm ca toată lumea să adore sfârșitul, așa cum l-am adorat noi. […] Romanul de față ne-a depășit așteptările și poate fi considerat o încheiere fantastică a seriei. Cu toate că MEREU ne vom dori și alte aventuri ale celor doi protagoniști, suntem extrem de satisfăcuți de felul în care părăsim această lume!” – Blissfully Bookish

„Evenimentele capătă o turnură delicios de întunecată în ultimul volum din captivanta serie a lui Shelby Mahurin atunci când Lou se întoarce acasă pentru a-și revendica ceea ce-i aparține – cu orice preț.” – WATERSTONES

image

Părerea mea: Încă de la primul volum ne-am îndrăgostit de Lou și Reid. Cei doi au devenit rapid unul dintre cele mai prolifice și preferate cupluri de personaje din cărțile autohtone. Au mers până în pânzele albe pentru a se salva și a lupta pentru dragostea lor. După o serie de încercări, au descoperit ce înseamnă magia și iubirea. Dacă primele două volume au reprezentat stagiile incipiente ale relației celor doi, precum și apropierea lentă dintre ei, acest ultim volum ne poartă spre un final înăbușitor și energic.

„Nimeni nu știe ce o să le arate apele. Dorințe, spaime, puncte tari, puncte slabe, amintiri – apele văd adevărul și cer la schimb adevărul. Tot ce trebuie să faceți este să-l recunoașteți.”

Nu încape îndoială că autoarea a păstrat tot ce-i mai bun pentru această concluzie a poveștii, deoarece ne oferă o porție zdravănă și copleșitoare de acțiune, răsturnări de situație și magie neagră. Întunericul a consumat-o pe Lou, dar nu este singura care suferă. Și celelalte personajele sunt constant aflate în pericol. Zeități uitate, dar temute, monștri de neînchipuit de pe toate tărâmurile apar pentru a completa un tablou dezolant și gri al unui regat aflat sub mantia terorii.  

Aventurile sunt mai primejdioase și mai incitante ca niciodată, iar lupta finală este gata să zguduie realitatea fiecăruia, fie vrăjitoare, vânători, spirite ale naturii sau vârcolaci. Totul a dus până aici, iar forțele întunericului sunt gata să biruiască asupra celor vulnerabili.

„În adâncul sufletului, știusem de la bun început cum urma să se sfârșească povestea noastră. O simțisem din clipa în care ne întâlniserăm, de prima oară când îi zărisem balisarda în bandulieră – doi îndrăgostiți condamnați, uniți de soartă sau de divinitate. De viață și de moarte. De zei sau, poate, de monștri.”

Întotdeauna am fost de părere că o carte bună te trece prin toate stările posibile, reușind în cele din urmă să te poarte într-o transă mistică de unde nu mai găsești scăpare. Zei & monștri este delicioasă, înșelător de convingătoare și enervant de înduioșătoare. Poate unii o citesc pentru cadrul natural, pentru personaje sau pentru elementul fantastic. Eu pot să recunosc că am citit-o pentru protagoniști. Știți cât de mult îi ador pe Lou și Reid, iar văzându-i cum au evoluat de la primul volum, mi-a adus constant un zâmbet pe buze.

Poate fi complicat să jonglezi cu un număr marede personaje, deoarece e nevoie de o construcție și o conturare a personalității care să îndemne cititorul să se atașeze de ele. Dar aici, Shelby Mahurin reușește să ne ofere mai mult de atât, mergând chiar în sufletul acestora. Emoțiile și sentimentele pe care le aflăm și chiar simțim câteodată reprezintă cel mai mare atu al acestei cărți. Fie că vorbim despre cei doi protagoniști sau despre prietenii lor, Beau, Coco sau Célie. Aceștia nu sunt doar simple personaje secundare, ci sunt parte din mecanismul care face totul să funcționeze. Sunt rotițele din angrenajul destinului prin care acțiunea curge.

Privim în trecut, în hăuri tenebroase din sufletul fiecăruia, înțelegem temerile cele mai întunecate și ispitele cele mai arzătoare. Oglinda sufletului se deschide, atât pentru protagoniști, cât și pentru prietenii lor, lăsându-i vulnerabili. În fața unui inamic de temut, Lou are nevoie nu doar de aliați, dar și de voință și încredere proprie. Pentru a îmbrățișa magia antică a strămoșilor ei, este nevoie de a renunța la întunericul care o macină neîncetat. Confruntarea cu mama ei, temuta Morgane, se anunță un ultim test asupra unei vieți pe care nu și-a dorit-o și a unui părinte ce a pus mai presus puterea decât propria fiică.

„Niciunul nu era în situația de a începe o relație. Între ei se adunase prea multă suferință. Prea multă mâhnire. Gelozie. Ranchiună. Chiar resemnați și obișnuiți, ar fi fost nepotriviți unul pentru celălalt. Ca apa și uleiul. Mi-am ridicat ochii spre Lou. Și noi fuseserăm nepotriviți unul pentru altul. Și atât, atât de potriviți!”

Fără doar și poate, la un așa roman lung, acțiunea poate să pară prea confuză în anumite momente, dar este loc astfel de multă dezvoltare ale personajelor. Consider că pe lângă iubirea și magia ca elemente principale, prietenia, sacrificiul și trădarea își fac simțită prezența. Dacă până în acest punct ele sălășuiau timid într-un colț întunecat, nedorind a fi observate, pare că acum stau la baza deciziilor luate de personaje. Trădați de prieteni dragi, de aliați sau de inamici vicleni, cartea reușește să te țină cu sufletul la gură, iar ritmul alert să nu-ți lase momente de respiro. Da, întâlnim în continuare replicile acide, dar delicios de satisfăcătoare dintre Lou și Reid, iar epilogul vă garantez că va fi preferatul vostru la finalul zilei. În cazul meu știu că așa a fost.

Zei & monștri este nu doar sfârșitul unei serii dragi, care dacă însumez zilele totale de citit, nu depășesc cu mult o săptămână, ci si sfârșitul unor cărți memorabile, care ne fac să realizăm de ce iubim acest gen literar. Vă garantez că cele 600 și puțin de pagini vă vor purta în cea mai palpitantă și copleșitoare aventură trăită până acum. Pregătiți-vă!

Le mulțumesc prietenilor de la grupul editorial Corint pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de pe link-ul următor: click aici.