Dragoste interzisă, crime sângeroase și un strop de nebunie

De-a lungul timpului, Romeo și Julieta, tragedia scrisă de William Shakespeare, a cunoscut multe adaptări: cărți, muzicaluri, filme și seriale. S-au scurs râuri de cerneală, s-au filmat sute de cadre și cei doi îndrăgostiți au avut diverse interpretări artistice. Este povestea nemuritoare a unei iubiri ce are loc într-una dintre cele mai dificile perioade din istorie. Puterea, războiul și religia par să conspire împotriva purității, a simplității vieții și a libertății, iar doi tineri încearcă să-și croiască drum prin valurile tulburi ale vieții. A privi pe cineva în ochi și a te îndrăgosti fulgerător e ceea ce-și dorește toată lumea. Oricine vrea ca puterea dragostei din acest moment al inocenței să aducă pace și să unească oamenii. Dar ce se întâmplă când intervin familiile și bandele rivale? Vor supraviețui urii și destinului potrivnic? Cu toții știm cum se termină povestea lor, însă Chloe Gong propune o abordare nouă, cu monștri și gangsteri, într-un Shanghai amenințat de comunism, boală și crime.
Aceste patimi zbuciumate de Chloe Gong
An apariție: 2021
Autor: Chloe Gong
Editura: CORINT, colecția Corinteens
Titlu original: These violent delights
Traducător: Loredana Voicilă

Sumar: Ne aflăm în anul 1926, iar orașul Shanghai e cuprins de neliniște și dezmăț.
O vendetă între două bande acoperă străzile de sânge, lăsând metropola pradă haosului. La originea acestor probleme se află Juliette Cai, o tânără în vârstă de 18 ani, socotită, până de curând, doar o fată neajutorată, care acum s-a întors să-și preia rolul de mândră moștenitoare a Bandei Stacojii, o rețea de răufăcători care se consideră cu mult deasupra legii. Singurii adversari demni de luat în seamă ai Stacojiilor sunt cei din gruparea Florile Albe, conduși de Roma Montagov, prima iubire a lui Juliette… și cel care a și trădat-o.
Însă când gangsteri din ambele tabere încep să dea semne de panică și ajung să-și sfâșie cu cruzime propriile beregate, lumea începe să vorbească. Despre o boală molipsitoare, despre nebunie. Despre un monstru care pândește din întuneric. Și, pe măsură ce numărul de morți crește, Juliette și Roma trebuie să-și lase armele – și motivele de ranchiună – deoparte și să lucreze cot la cot, deoarece, dacă nu vor opri acest măcel, atunci nu vor mai avea pe cine să conducă.
Chloe Gong își invită cititorii într-o călătorie captivantă, plină de violență, pasiune și destine născute sub o stea potrivnică.
„Cu siguranță Bardul ar fi mândru!” – The New York Times Book Review
„O reinterpretare delicios de întunecată a tragediei Romeo și Julieta. O poveste efervescentă, modernă și extrem de antrenantă. Scrierea lui Gong debordează de energie. Am fost captivată de Shanghaiul ei cel sângeros de la prima pagină și nici că mi-am mai dorit să-l părăsesc!” – Natasha Ngan, autoarea romanului Girls of Paper and Fire
„Aceste patimi zbuciumate merge până în inima Chinei de la început de secol XX cu proza ei ascuțită ca un bisturiu și cu aprigii ei protagoniști. Juliette Cai și Roma Montagov strălucesc mai puternic decât splendoarea și faima vechiului Shanghai, fiind amândoi la înălțime atunci când se ciocnesc în această poveste plină de acțiune care se desfășoară pe fondul vendetelor sângeroase, al războaielor între bande și al tumultului politic.” – Amelie Wen Zhao, autoarea romanului Prințesa roșie
„Amețitor, iscusit și violent, romanul Aceste patimi zbuciumate abordează fiecare subiect cu precizie, adăugând romantism, dar și intrigi politice, și alcătuind astfel un învolburat Shanghai al anilor 1920, în care monștrii adevărați se îmbină cu monstruozitățile imperialismului.” – Tessa Gratton, autoarea seriei Innis Lear
„Plin de strălucire, suspans și scene sângeroase, Aceste patimi zbuciumate îi poartă pe cititori în lumea plină de pericole a Shanghaiului din 1926. […] O lectură superbă și de-a dreptul imposibil de lăsat din mână.” – June Hur, autoarea romanului The Silence of the Bones

Părerea mea:
Am început anul cu o repovestire și, spre surprinderea mea mi-a plăcut, așa că mi-am propus să citesc tot mai multe interpretări ale clasicelor povești de dragoste ori basme. O lectură trebuie să aibă câteva ingrediente pentru a mă convinge să nu părăsesc universul autorului. Pe lângă personajele memorabile, care au ceva de zis, decorurile hipnotizante, un roman trebuie să conțină și elemente fantastice înserate cu mult tact în acțiune. Este o rețetă care dă roade în cazul meu. Am observat că o simplă poveste de dragoste nu îmi mai stârnește curiozitatea, fiind o lectură mult prea ușoară. Însă cartea Aceste patimi zbuciumate este iscusit scrisă, reușind să mă țină în priză de la primul capitol până la ultimul. Coperta fermecătoare, perioada istorică aleasă, dificultățile sociale și personajele principale – doi moștenitori ce provin din familii rivale, au fost împreună, dar s-au despărțit și au pornit pe drumuri opuse în urma unui eveniment care le-a marcat viețile – toate transformă cartea într-o experiență de neuitat. Ajungi să te întrebi ce s-ar fi întâmplat dacă Romeo și Julieta nu ar fi murit și s-ar fi iubit în secret, în timp ce familiile lor își continuau feuda. Spre deosebire de aceștia, Roma și Juliette au alte trăsături de caracter, dar împreună formează un întreg. Așa cum și puterea din Shanghai este împărțită între familiile Montagov și Cai.
Acțiunea are loc în anul 1926, într-un moment în care naționaliștii, comuniștii și culturile occidentale încearcă să își exercite puterea asupra orașul. Dintr-o dată, oamenii încep să-și sfâșie cu cruzime propriile beregate, ajungându-se să se vorbească despre o boală molipsitoare, despre nebunie. Roma și Juliette au un trecut comun, întunecat de crime, minciuni și trădări. Însă drumurile li se întâlnesc din nou, fiind nevoiți să își salveze oamenii de această boală stranie care amenință să distrugă orașul Shanghai.
„De aceea nu trebuie să iubim mai mult decât trebuie. Moartea va veni după toți până la urmă…”
Cu toate că s-au schimbat și au ridicat ziduri infailibile, dragostea lor este încă un pion important pe tabla de șah a destinului. Cei doi protagoniști ajung să lucreze împreună, iar flacăra iubirii crește în intensitate: „privirile li s-au întâlnit. Juliette a simțit un fior în palme. În mijlocul atâtor rochii foșnitoare, nemișcarea dintre ei începea să arate suspicios. Adevărul era că Juliette se întreba cum de reușea Roma să nu arate suspicios oriunde se ducea.”
„Amândoi crescuseră și le crescuseră spini.”
Gong a preluat elemente din tragedia Romeo și Julieta și le-a transformat în ceva ce-i aparține cu desăvârșire. Premisa îndrăgostiților damnați de soartă, despărțiți de loialitatea familiei, este un subiect evident, dar multe dintre detaliile și momentele care dau culoare poveștii sunt transpuse în contextul istoric. Multe dintre secvențele care au fost preluate din textul lui Shakespeare sunt ascunse în substratul acțiunii. Ca urmare a felului în care sunt repovestite frânturile din viața celor doi îndrăgostiți, povestea rămâne încântător de imprevizibilă. Romanul oferă publicului o înțelegere profundă a demonilor fiecărui personaj principal, dar îi permite să urmărească în mod clar fiecare dintre numeroasele fire narative diferite pe care le presupune. Prin perspectiva omniscientă, Aceste patimi zbuciumate reușește să reproducă sentimentul de frământare interioară, făcându-l pe cititor să asiste la o tragedie care se desfășoară în direct pe scenă.
Vă invit să descoperiți ce se alege de orașul Shanghai, de dragostea nemuritoare dintre Roma și Juliette și cum vor opri protagoniștii această boală misterioasă care pune stăpânire pe familiile și prietenii lor.
Le mulțumesc prietenilor de la grupul editorial Corint pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de pe link-ul următor: click aici.