CityVisionMagazine

Feminismul românesc din literatura secolului XX

Literatura clasică românească a fost marcată de multe nume cunoscute și romane care au deschis calea către o mentalitate modernă. Printre aceștia, Sofia Nădejde, scriitoarea care deschide colecția Biblioteca secolului XX de la editura Publisol, a fost o militantă a feminismului încă din vremea în care nici nu se vehicula acest concept. A fost prima femeie din România căreia i-a fost permis să susţină Bacalaureatul într-un liceu de băieţi, prima femeie care a condus o revistă literară, prima femeie care a prezidat un congres al unui partid politic şi autoarea primului roman feminist din istoria literaturii române. Sofia Nădejde le-a dat româncelor ce aveau nevoie cel mai mult: înţelepciune şi speranţă.

„Femeia din popor pe lângă că de obicei munceşte avalma cu bărbatul, se mai pricepe încă la o mulţime de lucruri pe care bărbatul nu obişnuieşte a le face. (…) Pe lângă acestea în decursul veacurilor, ca mai slabă, a trebuit să capete şi să aibă o doză oarecare de şiretlic pentru a putea prin acesta de multe ori să se apere de forţa brutală a bărbatului.“ (Sofia Nădejde în „Contemporanul“)

Printre cele mai importante opere literare ale Sofiei Nădejde se numără O iubire la țară (dramă, 1881), Patimi. Roman din viața românească (roman, 1903), Robia banului (roman, 1906), Părinți și copii (roman, 1907) și Din chinurile vieții (nuvele, 1895).

Primele două cărți apărute la editura Publisol se numesc Patimi și Robia banuluiRomanul Patimi ne spune povestea trecerii – individuale, dar și colective – dintr-o lume în alta, a tranziției de la o epocă dominată de mica aristocrație rurală spre una a capitalismului. Sofia Nădejde construiește un spațiu de graniță în care nu se luptă doar două feluri de orânduiri sociale, ci și două tipuri de morală. Deși, până la urmă, se va impune morala pragmatică și cinică a înavuțirii de tip capitalist, vocea nostalgică a naratorului vechea lume a aristocrației și reperele oferite de aceasta. Patimieste un roman despre iubire, bani, moșii, morală și religie, xenofobie, femei și statutul lor, despre familie și valori tradiționale, dar și despre noile valori, exploatare, capitalism și amurgul unei lumi care avea să se dezintegreze în scurt timp în tranșeele Marelui Război.

Robia banului este un roman despre iubire și bani, despre avariție și goana după avere cu orice preț. Pandele, fiul unui imigrant sarac, hotărăște că singurul scop al vieții lui este să ajungă bogat și respectat. Timp de zeci de ani, acesta își urmărește cu încăpățânare țelul, fără să țină seama de dramele ce se petrec în jur. Devenit unul dintre cei mai importanți bancheri ai României, descoperă însă că bogația nu o poate ține aproape pe singura persoană pe care a iubit-o vreodată.

Le mulțumesc prietenilor de la Editura Publisol pentru cele două cărți captivante.