CityVisionMagazine

Destin țesut de Ursitoare

Una dintre cele mai cunoscute zeități ale mitologiei grecești, Persefona, este prezentată drept o divinitate duală, fiind stăpâna Lumii de Jos și soția lui Hades, dar în același timp și zeița fertilității, a primăverii și a recoltelor. Ea e fiica lui Zeus și a Demetrei, însă a fost crescută de mama ei, zeița recoltelor, care a protejat-o de toți factorii externi, crescând-o în grădinile sale. Legendele laudă frumusețea Persefonei, motiv pentru care a devenit una dintre cele mai curtate femei din Olimp. Dintre toți cei care o doreau, zeul Hades, stăpân al Infernului, nu a acceptat să fie refuzat. A zărit-o într-o bună zi culegând flori din grădina mamei sale și a fost fermecat pe loc. S-a îndrăgostit de ea, așa că a hotărât să o aibă, chiar dacă asta însemna să o răpească din lumea ei. Zeul este o figură misterioasă a mitologiei grecești, fiind sinonim cu spaima care-și face loc în sufletele muritorilor. Izolat de cei asemenea lui, el stăpânește tărâmurile Infernului, devenind însăși Moartea. Pornind de la aceste mituri și legende, Scarlett St. Clair zugrăvește un univers captivant, ce-i are drept protagoniști pe cei doi zei.

Un strop de întuneric (vol.1 din seria Hades X Persefona) de Scarlett St. Clair

An apariție: 2021
Autor: Scarlett St. Clair
Editura: CORINT, colecția Leda Edge
Titlu original: A touch of darkness
Traducător: Alexandru Szollo

Sumar: PERSEFONA ESTE ZEIȚA PRIMĂVERII, ÎNSĂ NUMAI CU NUMELE. Adevărul este că, atunci când era doar o copilă, florile se ofileau sub atingerea ei. După ce se mută în Noua Atenă, Persefona speră să poată duce o viață modestă, deghizată într-o jurnalistă muritoare.

Hades, Zeul Morții, și-a clădit în lumea oamenilor un adevărat imperiu al jocurilor de noroc, pe care se zvonește că nimeni nu le poate câștiga.

După o întâlnire întâmplătoare cu Hades, Persefona se trezește prinsă într-un contract imposibil cu Zeul Morții: fie reușește să creeze viață în Lumea de Jos, fie își va pierde libertatea pe vecie.

Totuși, acest pariu face mai mult decât să dezvăluie eșecul Persefonei ca zeiță. În timp ce aceasta se străduiește să își recapete libertatea, dragostea ei pentru Zeul Morții devine din ce în ce mai puternică – și, din nefericire, e imposibilă.

Mi-a plăcut extraordinar de mult cum, în lumea zugrăvită în paginile acestei cărți, zeii și zeițele au ocupații rezervate muritorilor. Zeus deține o agenție de marketing și publicitate. Apollo este rockstar. De asemenea, mi s-a părut interesant cum zeitățile sunt portretizate ca fiind celebrități moderne, cu paparazzi care le urmăresc fiecare pas, participări la evenimente de gală și articole în ziarele de scandal.” – SmexyBooks.com

„Dacă sunteți în căutarea unei abordări proaspete, ușor de citit și pline de senzualitate a mitologiei grecești, atunci, cu siguranță, aceasta este cartea potrivită! M-am implicat în poveste (evident din cauza lui Hades) mult mai mult decât anticipam și aștept cu nerăbdare să descopăr și celelalte volume ale seriei. De asemenea, veți găsi informații incredibile despre zeii Greciei Antice, inclusiv denumiri și mituri de care habar nu aveați că există!” – KellRead.com

Părerea mea: Un strop de întuneric este o repovestire modernă a mitului celor doi zei – Hades, Zeul Morții, stăpân al Infernului și Persefona, Zeița Primăverii. Știm cu toții că extremele se atrag. Diferiți, dar totuși asemănători. Persefona a ales să trăiască în lumea muritorilor, sub iluzia unei vieți normale. Izolată aproape toată viața în sera mamei ei, tinerei nu i-a fost îngăduit să-și folosească puterile și a ajuns să creadă că pur și simplu nu a fost înzestrată cu acest dar. Totuși ea își dorește cu disperare să fie iubită și apreciată, dar mai ales să aparțină unui loc. Aflată încă în ultimul an de facutate, Persefona își ascunde identitatea de zeiță și urmează stagiul de practică la New Athens News, principala sursă de știri din Noua Atenă. Încă de la început asistăm la o scenă care va marca întreaga poveste și anume: felul în care e portretizat Hades, acesta fiind văzut drept un personaj malefic, manipulator și urât. Mama Persefonei o sfătuiește să stea departe de zei, în special de Zeul Morții, spunându-i: „pentru zei, tu însemni două lucruri. O treaptă spre putere sau o jucărie aflată în puterea lor. Zeii se căsătoresc pentru putere, floarea mea!”

Împinsă de curiozitate, Persefona este intrigată de povestea lui Hades, acest fruct interzis de care nu îi e îngăduit să se apropie. El nu este o figură prea proeminentă în lumea muritorilor, fiind învăluit în mister cu toate că deține câteva cluburi de noapte și cazinouri.

Un lucru frapant a fost faptul că zeii și zeițele dețin câte o afacere în lumea muritorilor și sunt văzuți drept niște celebrități, în esență reprezintă un ideal la care muritorii pot doar să viseze. Ei participă la evenimente mondene, apar în tabloide și la televizor, întocmai ca familiile regale moderne. Într-o seară, Persefona și prietena ei, Lexa, ies în oraș pentru a sărbători noul stagiu. Clubul lui Hades, Nevernight, este cunoscut pentru faptul că nu oricine poate trece de intrare, iar listele sunt interminabile. Însă Lexa reușește să facă rost de două bilete de acces și fetele pornesc în aventura vieții lor. În timp ce se află acolo, Persefona zărește un bărbat misterios, învăluit în umbre, care o privește de la balcon. „Nu-și dădea seama ce culoare aveau ochii lui, dar îi aprinseseră un foc pe sub piele, iar el parcă știa asta și pe buzele-i cărnoase apăru un zâmbet rece, atrăgând atenția asupra maxilarului lui puternic și acoperit cu o barbă nerasă și neagră. Era masiv, având peste 1,95 metri înălțime, și era învăluit in întuneric, de la părul de culoarea cernelii la costumul negru”.

Curiozitatea fetei atinge cote alarmante, dorindu-și din ce în ce mai mult să îl cunoască pe zeul care deține clubul de noapte și să afle totul despre contractele pe care le semnează cu muritorii. După ce descoperă o parolă care o ajută să treacă în zona exclusivă de la etajul al doilea, Persefona ajunge să joace cărți cu însuși Zeul Morții. Nu știe că bărbatul misterios este chiar Hades, așa că, după ce o învață să joace poker, aceasta ajunge să încheie o înțelegere chiar cu stăpânul Lumii de Jos, picându-i în plasă. Supărată și nervoasă, Persefona primește ordinul de a crea viață în lumea lui Hades, altfel va fi condamnată să locuiască acolo pe vecie. Cum să renunțe ea la lumea muritorilor? Nu ar face decât să se întoarcă de unde a plecat. Neavând încotro, tânăra trebuie să respecte termenii contractului. Zilele trec și Persefona ajunge să ducă o viață dublă, una în Noua Atenă și alta în Lumea de Jos, însă zeul misterios îi stârnește curiozitatea, o intrigă, devine fructul interzis la care vrea să ajungă.

„Avea o voce hipnotică, iar căldura lui o aruncă într-o vrajă necurată. El era aventura după care tânjea. Era ispita căreia voia să-i cedeze. Era păcatul pe care voia să-l comită.”

Povestea celor doi se întinde pe o durată de câteva luni, așa că asistăm la evoluția relației lor, de la ură la iubire. Nu sunt nici dușmani, dar nici iubiți, fiecare fiind mult prea încăpățânat ca să realizeze ce sentimente se ascund la mijloc. Până la încheierea contractului, Persefona înțelege și acțiunile lui Hades.

Viața de-aici nu e cu nimic diferită de cea de sus, spuse Hecate. L-ai provocat pe Hades să ajute muritorii să ducă o viață mai bună. Iar el te-a provocat pe tine să faci la fel, doar că aici, în Lumea de Jos.

Mi-au plăcut și relațiile cu ceilalți nemuritori, dar și prietenia pe care o leagă cu Lexa, o muritoare. Astfel, Persefona este o zeiță care iubește mult prea mult oamenii și e prinsă între cele două lumi. Nu concepe ideea de a renunța la una dintre acestea, așa că se bucură de tot ce-i oferă acest statut. Deznodământul poveștii ne aduce o nouă dezvăluire și aflăm de ce a ținut-o mama ei departe de Hades:

„Când te-ai născut tu, m-am dus la Ursitoare și le-am întrebat de viitorul tău. Nu se mai născuse-o zeiță de veacuri întregi, și-mi făceam griji pentru tine. Mi-au spus că ești menită să fii Regina Întunericului, Mireasa Morții, soția lui Hades. Nu puteam îngădui să se întâmple lucrul ăsta – așa că am făcut singurul lucru pe care-l puteam face: te-am ținut ascunsă și în siguranță.”

Vă invit să descoperiți aventura lui Hades și a Persefonei, narată într-o manieră nouă, modernă, presărată cu ingrediente picante, chiar foarte picante.

Le mulțumesc prietenilor de la editura Corint pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de pe link-ul următor: click aici.