CityVisionMagazine

Întuneric în lumină, lumină în întuneric

După o incursiune prin lumea antică a Chinei, mi-am luat avânt și am pornit spre India, unde m-am aventurat într-o cultură pe care nu o cunoșteam îndeajuns, dar eram curioasă să o descopăr în cartea Fiica stelelor scrisă de Shveta Thakrar. Shveta este o nagini cu jumătate de normă și apărătoare a magiei cu normă întreagă. Lucrările ei au apărut în nenumărate reviste și antologii, iar creativitatea o poartă pe cărări nebănuite, unde țese povești despre mătase de păianjen și umbre, magie și prădători, dar și fete curajoase iluminate de văpăi jucăușe în culorile curcubeului. Aș putea spune că povestea lui Sheetal este exotică, atipică și nouă, cel puțin pentru mine. Hinduismul este o religie veche. Probabil cea mai veche dintre cele existente astăzi. Hinduismul este un mod de a trăi și conține foarte mulți zei și zeițe cu forme umane și animale. Așa cum și Sheetal este fiica unei zeități nemuritoare, a unei stele menite să împrumute din magia sa creatoare oamenilor de rând, dar și a unui bărbat care a luat-o de soție pe această ființă perenă.

Fiica stelelor de Shveta Thakrar

An apariție: 2021
Autor: Shveta Thakrar
Editura: CORINT, colecția Corinteens
Titlu original: Star Daughter
Traducător: Alina Dobre

image

Sumar: Fiica unei stele și a unui muritor, Sheetal este obișnuită să țină secrete. Să se prefacă a fi „normală”. Însă atunci când o flacără a focului ei de stele scapă în mod accidental și-i rănește tatăl, care ajunge la spital, Sheetal are nevoie de ajutorul unei stele adevărate pentru a-l vindeca. O stea la fel ca mama ei, care s-a întors în cer cu multă vreme în urmă.

Călătoria lui Sheetal pentru a-și salva tatăl o va purta la o curte celestă plină de minunății strălucitoare și umbre întunecate, unde va trebui să urce pe scenă în calitate de reprezentantă a familiei sale într-un concurs ce va decide următoarea casă conducătoare din ceruri – și să câștige, altminteri riscă să nu se mai întoarcă niciodată pe Pământ.

„Faceți o călătorie la curțile cerești în acest fantasy luxuriant și sclipitor, care mustește de atâta frumusețe și imaginație, încât veți ajunge să vă doriți să-l devorați dintr-o suflare!” – Laini Taylor, autoarea seriei „Născută din fum și os”

„O poveste minunat scrisă despre magie și familie, și despre găsirea unui loc al tău pentru care să lupți, FIICA STELELOR are o inimă ce strălucește la fel de orbitor precum curtea cerească despre care ne vorbește.” – S.A. Chakraborty, autoarea romanelor „Orașul de bronz” și „Regatul de aramă”

„Poveștile mele preferate sunt cele care, fără să bagi de seamă, te scot dintr-o lume și te fac să aluneci în alta. Aceasta e una dintre ele. Am răzbătut afară din Fiica stelelor plină de praf de constelații și minuni. Imaginația lui Thakrar e un adevărat festin al simțurilor.” – Roshani Chokshi, autoarea romanului „Aru Shah și sfârșitul timpului”

„O încântătoare poveste despre iubire, familie, găsirea propriei voci și căutarea unui cămin adevărat. Splendida stăpânire a limbajului o ajută pe Thakrar să țeasă magie pe fiecare pagină.” – Claire Legrand, autoarea seriei „Furyborn”

image

Părerea mea: Scriitoarea a creat un univers exotic, vibrant și plin de viață, aducând un strop din strălucirea stelelor chiar aici, pe pământ, în inimile fiecărui cititor. Există o mulțime de elemente care mi-au plăcut, cum ar fi personificarea stelelor, faptul că până și ele își doresc să se îndrăgostească de muritori, apariția vânătorilor de stele și competiția pentru titlul de câștigător al regatului cerului, precum și modul în care concursul s-a concentrat pe artă și nu pe alte activități fizice, mai complicate, concluzionând cu dezvăluirea că stelele sunt o sursă de inspirație pentru oameni.

„Aici, în întuneric, cântecul stelelor pe care refuzase să-l cânte cu voce tare trecea prin ea într-o furtună de note joase și ornamente strălucitoare. I se auzea în sânge, în bătăile furtunoase ale inimii ei.”

Sheetal Mistry este o adolescentă care încearcă să trăiască o viață aparent normală într-o comunitate desi din New Jersey. De ce spun aparent normală? Ei bine, Sheetal este fiica unei stele și a unui muritor, așa că sângele ei posedă strălucirea celestă, capătă nuanțe argintii, așa cum și părul refuză să păstreze culoarea nenaturală de brunet. Mama ei a părăsit-o, lăsând-o în grija tatălui și a mătușii sale, făcându-i totuși o promisiune că se vor revedea cândva. Tânăra se bucură de adolescență, așa cum o fac toți cei de vârsta ei, însă un incident dramatic îi schimbă viața pentru totdeauna. În timpul unei discuții, o flacără a focului ei de stele scapă în mod accidental și îl rănește pe tatăl său. Acesta este dus la spital, în comă, iar Sheetal încearcă să îl vindece, dar fără folos. Fiind doar pe jumătate stea, tânăra are nevoie de ajutorul unei stele adevărate. Poate chiar de ajutorul mamei ei, care s-a întors în cer pe când ea era doar un copil.

Ajutată de prietena ei, Sheetal pornește într-o călătorie spre curtea celestă: „cât de frumos era cerul acolo unde era întotdeauna noapte, atât de frumos încât o durea! Nuanțe de la bleumarin, la negru-cerneală, un întreg continuum de întuneric. (…) Universul era un loc gigantic, care-ți pretindea umilință, iar ea nu plecase niciodată de pe Pământ. Totuși, acum, în timp ce se înălța tot mai mult, Sheetal  simțea cum crește, cum se transformă, iluminând.” Aici, tânăra află că trebuie să își reprezinte familia din ceruri într-un concurs ce va decide următoarea casă conducătoare și să câștige, altminteri riscă să nu se mai întoarcă niciodată printre muritori.

Însă ritmul acestei cărți e destul lent, deoarece cea mai mare parte a poveștii se construiește în jurul pregătirilor, iar apoi competiția propriu-zisă se încheie destul de repede. Cred că aș fi preferat ca partea legată de probe să ocupe mai mult spațiu în poveste, mai ales că este o carte de sine stătătoare. Cititorul o însoțește pe Sheetal în timp ce ea încearcă să descopere o mulțime de istorisiri și secrete, dar și uneltiri ale caselor adverse. Cel mai mult mi-a plăcut prietenia dintre Minal și Sheetal. Minal a devenit rapid un personaj drag mie, care o ajută pe Sheetal pe parcursul călătoriei sale.

Vă invit să descoperiți povestea incredibilă a lui Sheetal, fata-stea și să călătoriți la curtea făpturilor celeste. Le mulțumesc prietenilor de la editura Corint pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de pe link-ul următor: click aici.