#RomâniaDeschisă împreună cu AmSchool pornesc în căutarea școlii ideale pentru elevii români
#RomâniaDeschisă continuă seria acțiunilor axate pe identificarea soluțiilor pentru cele mai pregnante probleme sociale cu un nou demers îndreptat către sistemul educațional autohton. Proiectul lansat în urmă cu câteva luni are ca scop intermedierea dialogului dintre cetățeni, autorități și mediul de afaceri, propunând spre dezbatere în luna decembrie tema unei școli ideale pentru elevii români.
Împreună cu AmSchool – American Alternative School, școală și liceu pe sistem flipped education, #RomâniaDeschisă adună prin intermediul unui chestionar online opiniile românilor cu privire la reforma sistemului educațional preuniversitar autohton. Întrebările vizează analiza învățământului românesc actual, a capacității sale de adaptare la schimbările cotidiene și expunerea unei viziuni idealizate asupra școlarizării din sistemul de stat. În acest sens, parteneriatul cu un reprezentant al educației private este menit să contribuie la identificarea celor mai bune soluții care să încorporeze răspunsurile primite, formând astfel idei pentru o abordare modernă, adaptată societății în care trăim și cerințelor de pe piața muncii.
„Pentru noi, școala ideală este cea în care elevii poartă responsabilitatea învățării, iar profesorii „coboară” între copii și devin mentorii celor cu care lucrează. Școala ideală înseamnă să lucrezi cu grupuri mici de copii, să evaluezi modul lor de gândire și nu cât și cum au memorat mecanic. O școală în care sistemul de notare nu este public, în care greșeala face parte din învățare, în care deciziile sunt luate împreună cu copiii, iar comunicarea și feedbackul bidirecționale sunt permise. Școala ideală se adaptează 100% la nevoile copilului – din punct de vedere al conținuturilor, al evaluării, al spațiilor de lucru, al procesului de învățare, al atitudinii profesorilor. Cercetarea #RomâniaDeschisă ne este utilă tuturor, deopotrivă părinți, educatori și copii. Rezultatele ar trebui să fie un reper de „redesign” al educației din România. Dar, pentru aceasta, foarte mulți dintre noi ar trebui să se implice. Și cea mai simplă formă de implicare înseamnă să completeze formularul”, susține Ovidiu Atanasiu, fondator AmSchool.
La baza demersului de a găsi caracteristicile școlii ideale au stat diferențele pedagogice dintre sistemul de stat și cel privat, observate de Cristian China-Birta, inițiatorul proiectului #RomâniaDeschisă. Cunoscutul blogger și antreprenor pornește această campanie și din postura de părinte ai cărui copii au experimentat ambele fețe ale învățământului din România, sesizând că trecerea de la un mediu de învățare la altul vine cu schimbări în ceea ce privește atitudinea elevului față de școală.
„Imediat după mutarea fetei mele din sistemul de stat în cel privat, am fost uluit să văd diferențele în ceea ce privește modul ei de a aborda școala. Și viața ei în general, ce are de făcut în continuare. Ceea ce m-a pus foarte tare pe gânduri. Ce a provocat această schimbare radicală? Care sunt mecanismele din spatele ei? Cât de mari sunt diferențele dintre cele două sisteme de învățământ? Care sunt, totuși, caracteristicile comune ale acestora? Cum ar putea împrumuta sistemul de stat anumite caracteristici ale celui privat? Toate aceste întrebări și multe altele m-au determinat să încerc să aflu părerea românilor despre cum arată școala ideală în viziunea lor”, a declarat Cristian China-Birta.
#RomâniaDeschisă este un proiect mai amplu ce se concentrează asupra creșterii nivelului de conștientizare pentru nevoia de dialog în rândul populației. Lansat în luna septembrie printr-o primă temă de dezbatere axată pe comportamentul consumatorului în pandemie, demersul se află în curs de dezvoltare și propune periodic noi subiecte de interes general. Următorul pas constă în lansarea unei platforme dedicate proiectului, menită să faciliteze accesul publicului la diferite studii ce vor reprezenta punctele de pornire ale discuțiilor și proiectelor sociale viitoare.
Inițiativa încurajează participarea cetățenilor la conturarea imaginii școlii românești ideale prin completarea și distribuirea chestionarului în mediul online. Participanții vor putea accesa ulterior rezultatele studiului și vor putea propune noi teme de discuție în cadrul viitoarei platforme.
Află mai multe detalii despre proiect și care sunt următorii piloni de dezvoltare pe www.cristianchinabirta.ro.
Despre AmSchool puteți găsi mai multe informații pe www.amschool.ro.