CityVisionMagazine

Cadoul ideal de Crăciun: două cărți emoționante

Mai este foarte puțin și intrăm oficial în prima lună de iarnă și poate cea mai așteptată de noi toți – decembrie, luna cadourilor, luna lui Moș Crăciun! Deși vremea de afară încă nu dă semne că ar sosi frigul, mulți au intrat deja în spiritul Crăciunului. Cu toate că traversăm vremuri confuze, încercăm să aducem alinare și un strop de speranță odată cu sosirea sărbătorilor. Da, sunt timpuri pe care nu ne-am fi imaginat vreodată că le vom trăi, vremuri care generează panică, anxietate sau chiar depresie. Însă anxietatea și depresiile nu au apărut peste noapte. Se plimbă pe acest pământ de când tehnologia și-a făcut loc în viețile noastre. Sau poate chiar de mai devreme, doar că atunci nu existau explicații științifice pentru aceste emoții străine. Anxietatea și depresia îți răpesc gândurile pozitive, bucuria de a trăi, încrederea în sine, energia, optimismul și umorul, lăsând în urmă doar emoțiile negative: teama, tristețea, vinovăția, auto-învinuirea. Apar pe nesimțite, sunt niște inamici invizibili cu care lupți toată viața. Nu le pasă că nu vrei să accepți că îți dau târcoale sau că te afectează în adevăratul sens al cuvântului. Cu cât aștepți mai mult, cu atât îți răpesc mai mult din viață. Împreună cu prietenii de la Libris.ro ne-am gândit să vă dăruim o fărâmă de speranță. Doar vin cele mai frumoase sărbători, nu?

Pe pagina mea de Instagram se desfășoară un concurs cu două cărți care mi-au oferit alinare:

1. Cartea alinării – Matt Haig

„Matt Haig privește condiția umană cu empatie și folosește o întreagă paletă de lumini și umbre ca să-și construiască poveștile uluitoare.“ – Neil Gaiman

Gânduri despre speranță, supraviețuire și miracolele vieții de zi cu zi.

În întuneric, chiar și cele mai mici raze de speranță ne pot conduce acasă. Iată o carte despre lucrurile care ne pot aduce mai aproape de noi înșine și despre frumusețea răpitoare a unei vieți obișnuite.

„Matt Haig folosește cuvintele ca pe un desfăcător de conserve. Noi suntem conserva.“ – Jeanette Winterson

„Eu pur și simplu iubesc cărțile acestui om.“ – Jodi Picoult

O carte pentru oricine caută speranță, calea spre o viață mai bună sau doar un dram de încurajare.

Cartea alinării e pluta de salvare a lui Matt Haig: o colecție de note, liste, povești scrise de-a lungul anilor, cu scopul de a-i reaminti sinelui din viitor că lucrurile nu sunt mereu așa cum par. Surse literare sau filozofice din întreaga lume, istorie, știință, multe experiențe personale sau povești inspiraționale – toate amestecate cu căldura și calmul scriitorului care ne reamintește mereu că e bine să încetinim și să apreciem frumusețea și hazardul existenței noastre.

Iată cartea de care să te apuci atunci când ai nevoie de înțelepciunea unui prieten, de alinarea unei îmbrățișări sau de reamintirea faptului că speranța izvorăște din locurile cele mai neobișnuite.

2. Gânduri de pe o planetă nervoasă – Matt Haig

Gânduri de pe o planetă nervoasă. Cum rămânem oameni într-o lume tehnologizată? Cum trăim pe o planetă care ne înnebunește? Cum să fim fericiți când anxietatea ne pândește de peste tot?

Lumea în care trăim se joacă cu mințile noastre. Stresul și anxietatea sunt la ordinea zilei. O planetă nervoasă și grăbită creează vieți nervoase și grăbite. Suntem conectați unii la alții mai mult decât oricând, dar ne simțim extrem de singuri și ne facem griji pentru tot, de la politică până la greutatea corporală.

După ce a suferit de atacuri de panică, anxietate și depresie, Matt Haig s-a gândit mult la impactul pe care lumea exterioară îl are asupra noastră. În Gânduri de pe o planetă nervoasă vorbește despre fenomene generale ca inegalitatea socială, rețelele de socializare sau știri și până la obiceiurile noastre zilnice, modul în care dormim, în care facem mișcare sau în care disociem între minte și corp. Matt Haig povestește într-un fel foarte personal ce îl face pe el să se simtă fericit, uman și împlinit în acest secol neliniștit.

„Matt Haig a scris ceva cu adevărat special – un manual pentru minte. O carte de self-help sensibilă și adevărată, fără aforisme și alegorii vagi. Recomandată oricui schioapătă puțin, adică nouă, tuturor.” – Adam Kay

„O carte provocatoare, care ne face să ne gândim la cum putem trăi în prezent. Haig scrie o minunată cronică empatică a vieții noastre cotidiene în epoca rețelelor de socializare.” – Observer