Loveboat – o experiență în pași de dans spre maturitate
Omul este o ființă care evoluează continuu, însă în adolescență, acesta se crede invincibil. Este dornic să încalce regulile și să încerce lucruri interzise, să forțeze limitele și să-și sfideze părinții. De multe ori, avem tendința de a privi subiectiv o situație sau o persoană și, implicit, să tragem deciziile prin prisma gândirii noastre. Astfel apar inevitabilele discuții între generații. Cu toate că nu s-au născut învățați, părinții au deprins lucruri pe care la început le credeau imposibile. Totuși unii ajung să își împingă copiii spre școli sau cariere mult visate, fără să mai țină cont de dorințele acestora. De la prima discuție până la ultima, ei ajung să știrbească din personalitatea adolescenților care se închid în ei sau din contră, îi vor înfrunta. Autoarea Abigail Hing Wen abordează acest subiect sensibil în cartea Loveboat, Taipei, o poveste incitantă, plină de lucruri noi și surprinzătoare.
Loveboat, Taipei – Abigail Hing Wen
An apariție: 2020
Autor: Abigail Hing Wen
Editura: Storia Books, colecția Young adult
Titlu original: Loveboat, Taipei
Traducător: Iulia Dromereschi
Sumar: Vara lui Ever Wong ia o turnură neașteptată atunci când este trimisă de părinți în Taiwan, să învețe mandarina alături de adolescenți din toată America. Printre aceștia se află și Rick Woo, fostul copil-minune deja intrat la Yale, etalonul după care Ever a fost judecată toată viața de către părinții ei.
În locul unui program educațional strict, așa cum se aștepta să fie tabăra din Taiwan, Ever găsește acolo Loveboat – locul în care adolescenții preferă să danseze în club, în loc să studieze caligrafia, și să bea sake îndoit cu sânge de șarpe, în loc să facă turul templelor sfinte.
Liberă pentru prima dată în viață, Ever își pune în cap să încalce toate regulile superstricte ale părinților ei. Dar până unde va merge până să i se frângă inima?
„Surprinzătoare, originală și inteligentă. O avalanșă de rebeliune si romantism.” — Sephanie Garber, autoarea seriei Caraval
„Loveboat, Taipei este o radiografie sinceră și explicită a primei iubiri, a obligațiilor familiale și a acelui limbo straniu dintre liceu și facultate, în care nu prea știm cine suntem și deci ni se poate întâmpla orice. O poveste unică, spusă de o voce încântătoare și autentică.” – Sabaa Tahir, autoarea seriei Elias și spioana Cărturarilor
„Loveboat, Taipei este o combinație savuroasă dintre Crazy Rich Asians și un roman de Jane Austen, o comedie de moravuri proaspătă, amuzantă, emoționantă și care dă dependență. Este o poveste despre găsirea locului potrivit și a oamenilor alături de care ți-e bine, când te aștepți cel mai puțin.” – Kelly Loy Bilbert, autoarea finalistei Morris Award Conviction
„De la ouă în ceai la sake cu sânge de șarpe, energia Taipei-ului pe timp de vară este un fundal de milioane pentru acest debut entuziast despre o tânără dansatoare americană care găsește iubirea și libertatea explorându-și originile taiwaneze.” — Publishers Weekly
Părerea mea: Deși pare o lectură superficială, o poveste despre o adolescentă care descoperă și partea întunecată a vieții într-un oraș prins în secole de tradiție, Loveboat, Taipei este o carte despre redescoperire și maturizare. Abigail Hing Wen a creionat o altă față a culturii asiatice, mizând pe schimbarea pe care o aduce lumea modernă, dar și pe faptul că personajele proveneau din diverse orașe americane. Așa apare conflictul dintre două generați: adulții, cei care au emigrat și au luat cu ei o parte din învățăturile primite în Taiwan și copiii lor, cei prinși între cultura impusă acasă și lumea nouă, oferită de țara adoptivă. Povestea este conturată în jurul găsirii sinelui, a visului care ne alimentează flacăra interioară, a pasiunilor, dar și a cunoașterii culturii, a rădăcinilor din care ne tragem. De asemenea, se discută și probleme ce țin de sănătatea psihică (de exemplu: depresia, sinuciderea), presiunea pe care o exercită un părinte a cărui gândire este conectată cu trecutul și nu cu viitorul, rasism, sentimentul că nu aparții unui grup, că nu îți găsești locul în lume, dar și emoții unice cum ar fi primii fiori ai dragostei – subiecte atât de actuale într-o lume mult prea stresată, obosită, superficială.
Everett Wong sau Ever este personajul principal al acestei cărți. Iubește să danseze, dansul îi curge prin vene și visează să ajungă la o școală de profil. Părinții ei au urmat facultatea de medicină și visează ca fiica lor să îmbrățișeze aceeași meserie nobilă și sigură. Sunt de părere că doar așa va avea un viitor în America. Crescuți într-un mediu mult mai strict și tradiționalist, părinții lui Ever au ajuns să urmeze aceleași reguli cu care ei au fost îndoctrinați. Fiind crescută în America, lui Ever îi este greu să accepte aceste principii, dar se supune dorințelor părinților săi, deoarece îi respectă și încearcă să îi înțeleagă. Pe lângă diverse facultăți de medicină, Ever și-a depus dosarul și la Tisch, o cunoscută școală de arte din America. Răspunsuri afirmative sosesc de la Northwestern și Tisch, așa că Ever este pusă în dificultate. Să își urmeze pasiunea, visul de când era doar un copil sau să își asculte părinții? Doar ei știu cel mai bine, nu? Când află că fiica lor a aplicat și la o școală de arte, părinții lui Ever o obligă să renunțe și o trimit în Taiwan, la un program educațional de opt săptămâni pentru a învăța mai multe despre cultura lor. Programul se numește Chien Tan, fiind cunoscut drept Loveboat. Aici, Ever urmează să învețe mandarină, să cunoască obiceiurile locale și să relaționeze cu tineri din alte părți ale continentului american. Ei sunt mult prea moderni pentru a înțelege adevăratul Taiwan și totuși mult prea diferiți pentru a se integra în America.
Bineînțeles că Ever nu este de acord cu decizia părinților ei, însă acceptă. Tânăra ajunge să descopere o lume interzisă a distracțiilor de noapte: ținute mult prea revelatoare, băuturi exotice (sake îndoit cu sânge de șarpe), trădări și suferință. Nu mai studiază caligrafia, lipsește de la cursuri, fuge din cămin și parcă totul se năruie în jurul ei. Deși există o profesoară dură care îi supraveghează pe tineri, aceștia apelează la câteva modalități de a-i păcăli vigilența. Este o experiență unică în viață, nu? Doar nu vor mai primi o asemenea oportunitate de a fi liberi cu adevărat. De aici, lucrurile încep să capete o întorsătură negativă, iar Ever ajunge să plătească un preț mult prea scump pentru un gest grăbit, făcut din nesăbuință. A încălcat orice regulă pe care părinții i-au impus-o, s-a lăsat amețită de libertate și a ajuns să simtă totul la cel mai înalt nivel. Și a căzut. Iar aripile i s-au frânt. Aproape că nu a mai putut să își vadă visul cu ochii. Aproape…
„Deschizând ușa, dansez pe scări în jos și fac o piruetă. Soarele strălucește pe un cer fără nori. Nu doar că am deschis obloanele lucarnei, ci am smuls fereastra din balamale. Supernova nu mai poate fi oprită.”
Vă invit să citiți Loveboat, Taipei pentru a vedea cum se încheie aventura lui Ever în Taiwan. Le mulțumesc prietenilor de la editura Storia Bookspentru exemplarul oferit!