CityVisionMagazine

La Zavat – o experiență culinară grecească în inima capitalei

Legendele spun că teritoriile fascinante ale Greciei reprezintă o oglindire a Paradisului pe Pământ. Cu o îmbinare de culturi, culori și civilizații, peisaje idilice și oameni primitori, Grecia ne oferă tot ce a lăsat Dumnezeu mai frumos în lume. Grecia este visul unei veri eterne: peisaje, istorie, mâncare și marea de un albastru mirific. Însă astăzi ne vom axa pe gastronomie, care e foarte importantă pentru poporul elen. Se caracterizează prin bucate robuste, gătite cu ingrediente proaspete şi hrănitoare, asezonate cu minunatul ulei de măsline, aromat şi sănătos, vin rece, brânzeturi excepţionale şi deserturi răcoritoare.

Bucătăria grecească are o tradiţie de peste 4000 de ani, iar în 330 î.Hr., Archestratos a scris prima carte de bucate din istoria omenirii. Începuturile ei se pierd în vremurile mitologice, când zeii din Olimp coborau printre muritori. Este o bucătărie tipic mediteraneană, cu elemente comune bucătăriilor italienești, balcanice şi orientale.

Chiar dacă în ultimii ani am călătorit în alte destinații turistice, inima mea a rămas în Grecia, așa că mereu am simțit că lipsește ceva. Este acea atmosferă unică pe care doar grecii o pot crea. Mi-era dor de fructele de mare pregătite după rețete grecești, autentice. Mi-era dor de albastrul infinit al mării și de culorile intense, pline de viață. Iar când dorul este mult prea apăsător încerc să găsesc o soluție aproape de casă. Și așa am descoperit Taverna La Zavat, un local cu specific grecesc. Se află în zona Foișorului de Foc, pe strada Popa Nan, la numărul 16 si are o terasă micuță, cu un decor rustic. Meniul este compus aproape în întregime din specialități grecești, cu mult pește și fructe de mare proaspete aduse din Grecia, dar și din România.

Puteți începe incursiunea voastră cu un aperitiv compus din saganaki cu feta, salată de vinete gătită după o rețetă grecească, tahini, tzatziki și o delicioasă salată de icre. Apoi continuați cu o porție de calamari umplut cu brânză feta sau creveți cu sos de unt și usturoi. Vă recomand să încercați fructele de mare sau specialitățile pescărești. Sunt absolut delicioase! Nici nu știți când va trece timpul, pe acorduri grecești, într-o atmosferă autentică, alături de o companie plăcută… Iar la desert puteți să alegeți o portokalopita kataifi și înghețată de nuci. Un adevărat deliciu culinar!

Unde îi găsiți?

În București, pe strada Popa Nan, la numărul 16 sau online: taverna.pescareasca@gmail.com și https://taverna-lazavat.ro.

PS: V-am spus că au și meniuri pentru home delivery!?!