CityVisionMagazine

O carte ca o îmbrățișare

Traversăm vremuri neobișnuite. Grele. Confuze. Timpuri pe care nu ne-am fi imaginat vreodată că le vom trăi. O pandemie apărută din senin, despre care citeam doar în cărți sau o vedeam ilustrată în diverse scenarii de filme, este un eveniment traumatizant, fiind generator de panică, anxietate sau chiar depresie. Însă anxietatea și depresiile nu au apărut peste noapte. Se plimbă pe acest pământ de când tehnologia și-a făcut loc în viețile noastre. Sau poate chiar de mai devreme, doar că nu aveam explicații științifice pentru aceste emoții străine. Anxietatea și depresia îți răpesc gândurile pozitive, bucuria de a trăi, încrederea în sine, energia, optimismul și umorul, lăsând în urmă doar emoțiile negative: teama, tristețea, vinovăția, auto-învinuirea. Apar pe nesimțite, sunt niște inamici invizibili cu care lupți toată viața. Nu le pasă că nu vrei să accepți că îți dau târcoale sau că te afectează în adevăratul sens al cuvântului. Cu cât aștepți mai mult, cu atât îți răpesc mai mult din viață. Și scriu aceste rânduri din propria experiență. Același lucru crede și Matt Haig, autorul cărții despre care vă voi scrie azi. „Cartea alinării” chiar este o carte ca o îmbrățișare!

Cartea alinării – Matt Haig

Sumar: „Matt Haig privește condiția umană cu empatie și folosește o întreagă paletă de lumini și umbre ca să-și construiască poveștile uluitoare.“ – Neil Gaiman

Gânduri despre speranță, supraviețuire și miracolele vieții de zi cu zi.

În întuneric, chiar și cele mai mici raze de speranță ne pot conduce acasă. Iată o carte despre lucrurile care ne pot aduce mai aproape de noi înșine și despre frumusețea răpitoare a unei vieți obișnuite.

„Matt Haig folosește cuvintele ca pe un desfăcător de conserve. Noi suntem conserva.“ – Jeanette Winterson

„Eu pur și simplu iubesc cărțile acestui om.“ – Jodi Picoult

O carte pentru oricine caută speranță, calea spre o viață mai bună sau doar un dram de încurajare.

Cartea alinării e pluta de salvare a lui Matt Haig: o colecție de note, liste, povești scrise de-a lungul anilor, cu scopul de a-i reaminti sinelui din viitor că lucrurile nu sunt mereu așa cum par. Surse literare sau filozofice din întreaga lume, istorie, știință, multe experiențe personale sau povești inspiraționale – toate amestecate cu căldura și calmul scriitorului care ne reamintește mereu că e bine să încetinim și să apreciem frumusețea și hazardul existenței noastre.

Iată cartea de care să te apuci atunci când ai nevoie de înțelepciunea unui prieten, de alinarea unei îmbrățișări sau de reamintirea faptului că speranța izvorăște din locurile cele mai neobișnuite.

Părerea mea: Fiecare om trece prin etape traumatizante, episoade în care moralul se află la pământ ori nu mai există nicio speranță pentru un viitor mai bun. Mintea este o închisoare care ne aruncă în furtuna disperării și ascunde cheia, creând scenarii peste scenarii. În aceste moment, omul are nevoie de o mână de ajutor – fie ea metaforică sau chiar reală. Eu mi-am găsit alinarea în cărți, cărțile mi-au fost prietenii care mi-au insuflat acel strop de speranță și m-au ajutat să mă ridic și să îmi doresc să trăiesc. Anxietatea și depresia nu se vindecă niciodată, ci doar trec într-o stare latentă până la următorul episod. Nu există o pastilă miraculoasă care să ia durerea cu mâna, dar există speranța, iar „Cartea alinării” este mâna pe care Matt Haig o oferă celor care trec prin valurile învolburate ale vieții.

„Speranța nu e același lucru cu fericirea. Nu trebuie să fii fericit ca să speri. În schimb, trebuie să accepți că nu poți cunoaște viitorul și că există versiuni ale viitorului care pot fi mai bune decât prezentul. Speranța, în forma ei cea mai simplă, înseamnă acceptarea posibilităților. Acceptarea faptului că, și dacă ne trezim pierduți într-o pădure, există o cale de ieșire. Nu avem nevoie decât de un plan și de voință.”

Aș putea să transcriu citate întregi, să scot un îndemn sau o învățătură de pe fiecare pagină și tot nu ar fi de ajuns, căci fiecare cititor are o experiență diferită cu cartea pe care o ține în mână, însă Matt Haig ne spune că este în regulă să fim ceșcuța ciobită, este în regulă să fim copacul strâmb, atâta timp cât nu uităm cine suntem cu adevărat, cât nu ne ignorăm esența, adevărata identitate. Trebuie doar să renunțăm la măști. Tu. Eu. Întreaga lume. Nu există perfecțiune. Lumea în sine este imperfectă.

„Lucrează cu ce ai. Trăiește în această lume. Fii pătratul asimetric. Fii copacul strâmb. Fii adevăratul tu.”

„Pe vremuri, simțeam presiunea de a nu-i dezamăgi pe oameni. Făceam o muncă pe care o detestam. Mergeam la petreceri la care nu-mi doream de fapt să merg. Mă vedeam cu oameni cu care orice conversație era o agonie. Simulam fiecare zâmbet. Apoi mintea mi-a explodat. După care mi-am dat seama că era mai bine să-i dezamăgesc pe oameni decât să explodez.”

Matt Haig descrie genial nenumăratele minuni care se gasesc în jurul nostru, la tot pasul, pe această uimitoare planetă pe care o numim acasă. El descrie soarta unei omizi – care se află într-un cocon întunecat, se dezintegrează ca mai apoi să renască sub forma unui fluture. Toate acestea arată importanța și valoarea părăsirii unei zone de confort și a descoperirii unui nou început. Niciodată nu cunoaștem ce se află mai departe și mai departe, dincolo de orizont. Doar facem supoziții și credem că știm totul.

„Într-o zi, toate astea se vor termina. Și vom fi mai recunoscători pentru viață în feluri pe care înainte nu le credeam posibile.”

„Mereu avem mai mult înlăuntrul nostru decât ne dăm seama. Mai multă putere, mai multă căldură, mai multă compasiune, mai multă rezistență.”

Cartea este ca o gură de aer proaspăt. Este apusul care te întâmpină la finalul unei seri de vară și dușul rece dintr-o zi caniculară. „Cartea alinării” este o culegere de notițe, sfaturi, citate pentru a ne ajuta să ne înțelegem mai bine, să ne încredem în forțele proprii, să ne vindecăm și să apreciem viața, așa cum este. Nu găsirea perfecțiunii este răspunsul, ci alinarea apărută la momentul oportun. Vă invit să o citiți și să vă bucurați de viață… este mult prea frumoasă și prețioasă pentru a fi irosită.

Le mulțumesc prietenilor de la Libris.ro pentru această binemeritată îmbrățișare! Cartea poate fi achiziționată de pe link-ul următor: click aici.

Cu o nouă identitate vizuală și un concept ce reflectă expertiza construită de-a lungul celor trei decenii și două generații de librari („We know books” ), Libris a devenit un membru important al familiei mele.Peste 1,6 milioane de cititori au cumpărat cărți de la ei, iar recordul de vânzări a venit pe 30 noiembrie 2020, când au fost expediate 17.500 de volume. Librăria online aniversează 30 de ani de pasiune pentru cărți și peste 18 milioane de titluri vândute cu o nouă identitate vizuală, marcând astfel trecerea într-o nouă etapă de dezvoltare. Libris.ro este despre oameni, frumos, viitor, despre a construi împreună, despre speranță și povesti care devin realitate. Este despre fiecare dintre noi.