CityVisionMagazine

Războiul și Dragostea – o dualitate ancestrală

Cele două războaie mondiale au produs răni adânci care nu s-au cicatrizat nici acum, decenii mai târziu. Sunt lecții pe care istoria ni le lasă drept mărturie, lecții pe care oamenii nu le învață, lecții care marchează generații întregi de tați și fii. Familii dezbinate, sărăcie, foamete, pandemii, orori ale războaielor despre care soldații întorși de pe front nu le vor mai povesti vreodată. Cât poate îndura sufletul unui om? Ați privit fotografiile soldaților întorși de pe front? Sunt bântuiți de fantomele războiului. Oare cum ar fi arătat secolul al XX-lea dacă studentul Gavrilo Princip nu ar fi reușit să îl asasineze pe arhiducele Austro-Ungariei, Franz Ferdinand, în iunie 1914? Harta Europei ar fi arătat cu totul altfel. Poate că o altă scânteie ar fi aprins același fitil. Sau poate că nu… Nu putem ști.

Război și dragoste – Julie Berry

An apariție: 2021
Autor: Julie Berry
Editura: CORINT, colecția Corinteens
Titlu original: Lovely War
Traducător: Iuliana Dumitru

Sumar: Un roman de dragoste tulburător, a cărui acțiune se desfășoară pe mai multe planuri în primejdioasele zile ale celor două războaie mondiale, când zeii țin în palmă soarta – și inimile – a patru muritori.

Suntem în anul 1917, când Primul Război Mondial e la zenit. Hazel și James se întâlnesc la o petrecere londoneză. Ea este o pianistă timidă și talentată, el este un proaspăt recrut care visează să devină arhitect. Cei doi se îndrăgostesc, însă James este imediat trimis pe câmpul de luptă.

Cam în aceeași perioadă ajunge în tranșee și Aubrey Edwards, un muzician talentat, acum membru al regimentului de infanterie 15 New York – format exclusiv din soldați afro-americani trimiși în Europa să ajute la încheierea Marelui Război. Nu este de mirare, așadar, că ultimul lucru la care se gândește tânărul este dragostea. O întâlnește însă pe Colette Fournier, o cântăreață belgiană care a supraviețuit unei tragedii incredibile cauzate de germani.

Treizeci de ani mai târziu, zeița greacă Afrodita le deapănă soțului său, Hefaistos, și amantului său, Ares, povestea celor patru tineri, căci e dornică să dea de capăt unei dileme vechi de când lumea: de ce se împletesc întotdeauna Dragostea și Războiul? Hotărâtă să găsească un răspuns care să îl mulțumească pe gelosul său soț și, totodată, să evite un proces pe Muntele Olimp, Afrodita dezvăluie ițele unei povești despre prejudecăți, traume și muzică, demonstrând că Războiul nu va egala niciodată în putere Dragostea.

Un adevărat deliciu, o țesătură romanescă efervescentă, plină de umor, tragedie, romantism și mitologie. Categoric, una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit anul ăsta!” – KATE QUINN, autoarea romanului Rețeaua Alice

Julie Berry scrie despre trecut ca și cum l-ar fi trăit ea însăși.” – JENNIFER DONNELLY, autoarea romanului Sora vitregă

O poveste de dragoste de neuitat, olimpiană ca formă, omenească în fond și cu o proză atât de lirică, încât trebuie să fi fost de inspirație divină.” – KIRKUS REVIEWS

Părerea mea: Cartea Război si dragoste” este o mărturie a acestui episod întunecat din istoria omenirii. Și cu toate că e o operă de ficțiune, o parte din personaje sunt reale, așa cum este și cronologia evenimentelor. Dacă soldații și sergenții sunt personaje fictive, nu același lucru se poate spune despre ofițerii superiori. Iar în momentul izbucnirii Marelui Război, în America era apogeul supremației albilor. Așa că mulți soldați de culoare erau priviți la fel ca în Războiul Civil. În acest context real, Afrodita, Ares, Apollo și Hades povestesc din perspectivele lor destinul a două cupluri: Dragostea, Războiul, Artele și Moartea, iar Hefaistos este martorul acestor întâmplări. Dacă Dragostea este îndelung răbdătoare, jucăușă și optimistă, Războiul îi smulge pe tineri de lângă iubitele lor și îi poartă pe râuri însângerate, în vreme ce Muzica le ține sufletele vii, iar Moartea le curmă existența în cel mai crud mod cu putință. Și totuși… Moartea își iubește supușii, căci le creează mici lumi, aducând un soi de alinare. Retrăiesc fix acele momente de fericire pură, cu toate că nu se mai află printre cei dragi și știu că îi vor veghea întotdeauna.

Se observă anii de cercetare ai scriitoarei, iar Julie Berry a făcut o treabă excelentă cu relatarea evenimentelor din timpul Marelui Război. În contextul istoric apar câteva personaje memorabile: Hazel este o tânără pianistă, care nu iese din cuvântul părinților. Însă totul se schimbă la o petrecere dansantă când îl întâlnește pe James, un constructor devenit soldat. Aubrey, un muzician din Harlem și Colette, un refugiat din Belgia, care a pierdut totul, se întâlnesc în plin război. Afrodita și Ares își dau și ei întâlnire într-o cameră de hotel, undeva în Manhattan, însă sunt prinși de soțul gelos al acesteia, Hefaistos. Astfel începe acțiunea…

Povestea de dragoste dintre Hazel și James, doi tineri care aparțin unor lumi diferite, se încheie brusc în momentul în care Războiul intră în scenă:

„Războiul. Tu, Ares, a trebuit să intri atunci în încăpere! Un sfârșit definitiv, o despărțire perpetuă. Și totuși, tu erai motivul pentru care se adunaseră cu toții acolo. Războiul era prezent în fiecare slujbă religioasă, în fiecare semn stradal, în fiecare jurnal de știri, în fiecare rugăciune ce însoțea mâncarea fadă și raționalizată.”

Chiar și așa, este o carte despre speranță și natura umană. Omul este pus în fața atâtor nenorociri, însă reușește să își păstreze umanitatea. Este o carte despre dragoste, în toate formele ei.

„Demnitatea și mândria. Pe astea nu ți le poate lua nimeni.”

În plus, povestea e cu totul atipică, fiind narată din punctul de vedere al celor patru zei. Proza lui Julie Berry are ceva magic, spiritual, fascinându-te de la prima pagină. Fiecare zeu are modul său de a povesti, Afrodita este optimistă, dulce și pusă pe șotii, în timp ce Războiul este aspru și pragmatic. Moartea este precum un înțelept care așteaptă la capătul drumului, indiferent dacă e lung sau întrerupt brusc. Într-adevăr, muritorii au o viață scurtă în comparație cu cea a zeilor, dar norocoși sunt cei care trăiesc din plin, chiar și câteva decenii. Este o carte atipică, încântătoare, o mărturie, o salvare… o rază de speranță pentru cei care sunt prinși în cele mai tulburi furtuni. Este o lecție de viață care va rămâne pentru mult timp în amintirea mea. Nu vreau să vă ofer prea multe spoilere, deoarece fiecare capitol vă va prinde în mrejele sale. Da, veți plânge, veți râde, veți suferi alături de personaje, dar mai ales veți învăța să iubiți viața și mai intens.

„Chiar cu toate războaiele astea cumplite, cu toate distrugerile în masă, cu ciuma spulberând pământul, eu tot aici voi fi, făcând ce știu cel mai bine – să țin omenirea laolaltă cu iubiri precum acestea.”

Închei cu un paragraf din notele de final ale autoarei pentru a vă convinge și mai mult să citiți această carte: „În ciuda tuturor ororilor, pentru mulți, Marele Război a intensificat viața, revelând-o drept un dar scump și trecător și scoțând la lumină sensul neprețuit al căminului, al libertății, al siguranței, al familiei, al frumuseții și al iubirii. Mulți nu s-au mai întors de pe front. Alții s-au întors, dar n-au mai fost aceiași oameni. Iar alții s-au întors și s-au izbit de aceleași prejudecăți și aceeași ură pe care istoria încă nu le-a lăsat cu adevărat în urmă. Au plătit un preț. Copiii lor au plătit la rândul lor în războiul mondial ce a urmat. Le suntem datori.”

Le mulțumesc prietenilor de la editura Corint pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de pe link-ul următor: click aici.