CityVisionMagazine

Întunericul imaginației se revarsă în realitatea noastră

Suntem obișnuiți să ne imaginăm lumi fantastice și făpturi magice pentru a ieși din cotidianul vieții. Într-un cotlon al creierului uman pot să răsară o sumedenie de elemente ce ar trece drept subiect de film. Viața în sine poate deveni anostă, însă datorită magiei cărților, totul capătă un nou înțeles.

Fie că sunteți sau nu familiarizați cu operele scriitorului Howard Phillips Lovecraft, cu siguranță ați auzit măcar odată numele său. Este considerat unul dintre părinții literaturii fantastice, punând bazele acestui gen acum mai bine de 100 de ani. „Lovecraft country – Călătorie în inima întunericului” duce mai departe moștenirea lăsată de marele romancier, luând noi înfățișări ce îi vor scoate din sperieți pe cei slabi de înger.

Lovecraft Country. Călătorie în inima întunericului – Matt Ruff

An apariție: 2021
Autor: Matt Ruff
Editura: CORINT, colecția Leda Bazaar
Titlu original: Lovecraft Country
Traducător: Liviu Szoke

Sumar: Romancierul cult Matt Ruff surprinde în detalii de o cruzime cutremurătoare ororile vieții în America din perioada segregării rasiale într-o operă strălucită și extraordinară a imaginației care îmbină pulp noir-ul cu ficțiunea istorică, dar și cu groaza și fantezia lovecraftiană.

Chicago, 1954. Când tatăl său dispare, Atticus Turner, un veteran de armată în vârstă de douăzeci și doi de ani, pornește într-o călătorie în New England ca să-l găsească, însoțit de unchiul său, George – editorul Ghidului de călătorie în siguranță pentru negri –, și de prietena sa din copilărie, Letitia. În călătoria lor către conacul domnului Braithwhite – urmașul unui proprietar de sclavi care l-a deținut pe unul dintre strămoșii lui Atticus – vor întâlni atât terorile de zi cu zi ale Americii albilor, cât și spirite malefice, ieșite parcă direct din poveștile bizare pe care le devorează George.

La conac, Atticus își găsește tatăl în lanțuri, ținut prizonier de o societate secretă numită Ordinul Zorilor Străvechi – condusă de Samuel Braithwhite și de fiul său, Caleb – care s-a adunat să ducă la îndeplinire un ritual avându-l în centru, în mod șocant, chiar pe Atticus. Iar singura lui nădejde de salvare ar putea fi chiar propria distrugere – și, de altfel, a întregului clan Turner.

 Un amestec vizionar de magie, putere, speranță și libertate și un veritabil arc peste timp, Lovecraft Country: Călătorie în inima întunericului reprezintă un devastator portret caleidoscopic al rasismului – spectrul terifiant care continuă să ne bântuie și azi.

„O lectură amuzantă, alertă și captivantă.” – Neal Stephenson, autorul romanului Seveneves

„Ruff a dat naștere unei povești care este deopotrivă convingătoare și incitantă – iar rezultatul este, cu siguranță, una dintre cele mai importante cărți ale anului 2016.” – Charlie Jane Anders, autoarea romanului Toate păsările din cer

„Lovecraft Country: Călătorie în inima întunericului reprezintă o încercare de a amesteca genurile, pentru a aborda extrem de serioasa problemă a rasismului din America modernă, distorsionând prejudecățile lucrărilor pulp mai vechi, dar păstrându-și în același timp savoarea […]. Actuală, terifiantă și amuzantă.” – Barnes & Noble Sci-Fi & Fantasy Blog

Aventuri non-stop care includ distorsionarea timpului, schimbarea formei și orori de tip lovecraftian […]. Ruff, un autor devenit cult pentru ficțiunea sa uluitoare, descrie într-un mod extrem de viu rasismul, ca pe o groază mai înfricoșătoare decât orice a conceput Lovecraft, în acest roman provocator și vizionar.” – Booklist

Părerea mea: Majoritatea poveștilor urmează un fir narativ liniar, unde personajele ajung din punctul A în punctul B. Matt Ruff reușește să se joace cu mintea cititorului, învăluind totul într-o aură misterioasă și imprevizibilă. Crezi că înțelegi ce va urma, dar pe urmă acțiunea devine și mai ambiguă.

Pentru cine a urmărit ecranizarea produsă de HBO, cartea parcă este un compendiu plin de informații revelatoare. Anumite scene le puteam viziona în cap, urmărind și simțind tot ceea ce trăiesc personajele. Nu am putut uita nici acum prestațiile lui Jonathan Majors (Atticus Black) și Jurnee Smolett (Letitia Lewis). Un rol este cu atât mai greu atunci când trebuie să portretizezi un om măcinat de o existență pe care nu și-a ales-o. Cartea și serialul lucrează împreună, oferind cititorului o aventură înfiorătoare în America anilor ‘50.

Un subiect veșnic controversat, segregarea rasială încă bântuie mințile multor oameni, cruzimea umană dovedind că nu cunoaște limite. Privirile meschine sunt aruncate, gândurile trufașe există, iar ura vădită asupra celor de altă culoare este foarte reală. Paginile curg, iar autorul nu se sfiește să ne ofere ce e mai rău din supremația rasei albilor. Deodată personajele noastre nu se confruntă doar cu oameni haini care le pun bețe în roate, dar și cu soarta însăși.

Pasiunea lui Atticus pentru lecturile fantastice îl aruncă într-o aventură nemaipomenită, pentru a-și recupera tatăl captiv, alături fiindu-i unchiul George și prietena sa, Letitia. Credeau că sunt pregătiți pentru ce urmează, dar ocultul și întunericul au altceva de spus. Fantezia lovecraftiană se îmbină excelent cu această perioadă de negură din istoria Americii secolului al XX-lea. O combinație de care nu știam că aveam nevoie, într-o carte care după ce o vei termina, te va face să privești rasismul și monștrii cu alți ochi.

Pe parcurs, luăm la cunoștință momente din viețile personajelor, fie principale sau secundare. Timpul devine mult mai maleabil, forțele oculte reușesc să-l modeleze după bunul plac, iar la final totul pare și mai neclar. Atenția este un atu de fier.

Lovecraft country – Călătorie în inima întunericului”este lectura perfectă pentru pasionații de ocult și fantezie întunecată, unde monștrii lovecraftieni și timpul sunt proprii lor stăpâni. Stilul alert și captivant va prinde în ghearele sale pe oricine se aventurează nepregătit în această lume unde credeam că supranaturalul nu-și are locul. Să ne fi înșelat?

Le mulțumesc prietenilor de la editura Corint pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de pe link-ul următor: click aici.