CityVisionMagazine

Un blestem al singurătății și agoniei

Poveștile și basmele copilăriei rămân în sufletul fiecărui om, fără a fi uitate vreodată. Este un mod prin care retrăim momentele și bucuria pură de la începutul vieții. Nenumăratele cărți citite de bunicii noștri au avut un impact asupra fiecăruia și ne-au clădit imaginația care ne face originali și ne distinge de alții. Fie că ne referim la fabule sau basme, curiozitatea se simțea precum o poftă de nestăvilit. Reinterpretările moderne aduc cu sine noi provocări din partea autorilor, iar câteodată rezultă o poveste ce cuprinde noi trăiri și învățături. Frumoasa și Bestia ne-a învățat că aroganța și avariția umbresc sufletul oricărui muritor, iar singurătatea este precum o boală apăsătoare. Pentru prințul blestemat, salvarea poate veni din mâinile unei neașteptate fete frumoase. Povestea o știți. „Un blestem sumbru și nimicitor duce mai departe această reinterpretate a celebrului basm, unde sunt conturare și prezentate personaje puternice și fermecătoare.

Un blestem sumbru și nimicitor – Brigid Kemmerer

An apariție: 2021
Autor: Brigid Kemmerer
Editura: CORINT, colecția Corinteens
Titlu original: A curse so dark and lonely
Traducător: Andra Elena Agafiței

image

Sumar: ÎNDRĂGOSTEȘTE-TE ȘI DISTRUGE BLESTEMUL

Blestemat de o vrăjitoare foarte puternică să trăiască la nesfârșit cel de-al optsprezecelea an de viață, prințul Rhen, moștenitorul regatului Emberfall, a crezut că se va salva cu ușurință dacă o fată se va îndrăgosti de el. Însă asta se întâmpla înainte ca el să se transforme într-un monstru pornit pe distrugere. Înainte de a-și spulbera castelul și de a-și nimici familia și ultima fărâmă de speranță.

***

O fermecătoare și captivantă reinterpretare a poveștii Frumoasa și Bestia, cu personaje credibile și amuzante, și, totodată, cu întorsături de situație la tot pasul.

Pentru Harper, nimic n-a fost ușor vreodată. Cu tatăl dispărut, mama pe moarte și fratele care o subestimează tot timpul din pricina paraliziei cerebrale de care ea suferă, fata a învățat să fie dură ca să supraviețuiască. Atunci când încearcă să salveze o străină pe străzile din Washington DC, tânăra este transportată într-o lume magică.

Harper nu știe unde se află acum sau ce să creadă. Un prinț? Un blestem? Un monstru? În vreme ce petrece tot mai mult timp alături de Rhen în acest tărâm fermecat, fata reușește să priceapă care e miza. Și pe măsură ce Rhen începe să înțeleagă că Harper nu e doar o altă fată pe care trebuie s-o cucerească, speranța încolțește iar în el. Însă puteri nemaiîntâlnite caută să distrugă regatul Emberfall… și va fi nevoie de mult mai mult decât de distrugerea unui blestem pentru a-i salva pe Harper, pe Rhen și pe oamenii acestuia de la nimicire.

CÂND UN REGAT ESTE BLESTEMAT… DRAGOSTEA TREBUIE SĂ ÎNFLOREASCĂ

O antrenantă și originală reinterpretare a poveștii Frumoasa și Bestia. Absolut fermecător… Plin de personaje proaspete și aprige, magie sângeroasă și acte de curaj de-a dreptul impresionante.” – Stephanie Garber, autoarea seriei Caraval

Înduioșător, profund și romantic.” – Jodi Meadows, coautoarea seriei The Lady Janies

Nu mi-am mai putut scoate din minte această originală și plină de suspans interpretare a poveștii Frumoasa și bestia.” – Sara Holland, autoarea seriei Everless

O aventură fără oprire, plină de intensitate și suspans.” – Wendy Higgins, autoarea seriei Sweet

Întunecată și splendidă, plină de aventuri sălbatice.” – Alexandra Christo, autoarea cărții To Kill a Kingdom

image

Părerea mea: De la coperta atrăgătoare până la titlul captivant, „Un blestem sumbru și nimicitor dă tonul unei reinterpretări întunecate, dar intrigante a celebrei povești Frumoasa și Bestia. Pentru cei neîncrezători, magia și aventura care definesc această carte reprezintă un personaj în sine, unde un regat este adus în genunchi de o puternică vrăjitoare. Pofta nemărginită a oamenilor se dovedește un adevărat ghimpe în coastă. Dar totuși, Brigid Kemmerer ne oferă ceva nou, integrând lumea modernă în cea a basmului.

”Ești gata să mori, Grey? vreau eu să aflu. Pentru că doar moartea ne așteaptă la capătul drumului. Sunt sigur de asta. Nu e un blestem pe care să putem să-l rupem. Este o condamnare la moarte. Adevăratul blestem este că am crezut c-am putea găsi o cale de scăpare.”

Pe de-o parte avem regatul Emberfall, unde moștenitorul tronului, prințul Rhen, este blestemat de o vrăjitoare nemiloasă să retrăiască la infinit cea de-a optsprezecea aniversare și să se preschimbe într-o bestie sălbatică. O eternitate de suferință îl macină pe tânărul regent, deoarece toți supușii, personalul și familia regală au fost sfâșiați brutal de forma sa animalică. Doar devotatul său comandant, Grey îi mai este alături, având abilitatea de a străbate vălul dintre lumea magică și cea modernă pentru a aduce câte o domniță la palat cu speranța de a nimici blestemul. Iubirea uneia dintre ele este necesară pentru a pune capăt suferinței, dar niciuna nu reușește să prindă drag de chipeșul prinț. Și mai sumbru este că de data aceasta… este ultima oară când poate încerca să își recapete viața.

Pentru Harper, viața în Washington DC este o luptă continuă cu suferința. Tânăra suferă de paralizie cerebrală, iar mersul i-a fost afectat. Alături de fratele său Jake, povara familiei este definită de mama lor țintuită la pat de o boală fără leac și de datoriile imense acumulate de tatăl lor. După fuga acestuia, cei doi frați trebuie să se descurce prin orice mijloace cu recuperatorii de bani. Într-o seară, Harper observă un individ misterios încercând să răpească o fată și îi sare în ajutor. Astfel călătoria ei spre Emberfall se pune în mișcare.

”Cândva, tatăl meu a spus că, la naștere, tuturor ni se împart niște cărți. O mână bună poate să piardă în cele din urmă – tot așa cum una proastă poate să câștige –, însă toți trebuie să jucăm cărțile pe care ni le dă soarta. E posibil ca alegerile cu care ne confruntăm să nu fie cele pe care ni le dorim, dar, totuși, tot alegeri sunt.”

Relația dintre Harper, Grey și Rhen urmează un curs amplu și detaliat, unde cititorul învață și cunoaște pe îndelete istoria regatului și a personajelor. Față de alte povești unde protagoniștii cad pradă sentimentelor după câteva zeci de pagini, acest stil nu se întrezărește aici. Pe parcursul celor 500 de pagini ale romanului avem parte de o dezvoltare constructivă și plină de tensiune. Harper îi disprețuiește pe Grey și Rhen pentru că au răpit-o, privindu-i cu ură aproape mereu. O eternitate de suferință l-a făcut pe Rhen să arboreze sentimente de egoism și indiferență față de nevoile propriului său regat. Harper înțelege în cele din urmă chinul prin care trece prințul cu păr bălai, observând că este o ființă ce și-a pierdut voința de a mai spera. După ce miza tuturor lucrurilor este dezvăluită, cum poate Harper să se îndrăgostească de cineva când însuși propria familie îi este în pericol? Va fi dragostea rezultată adevărată?

Petrecând tot mai mult timp în regat, Harper se atașează de supușii lui Rhen, sărindu-le în ajutor cum poate. Amenințările invadatorilor au bătut la ușa regatului în toți acești ani, iar Rhen abia acum pare să se trezească. Dar Lilith, vrăjitoarea care l-a blestemat, îl torturează psihic și fizic, fiind hotărâtă să nu-l lase să scape de mrejele ei. În ciuda obstacolelor, tăria lui Rhen dăinuie, iar acesta înțelege că Harper nu este ca domnițele de până acum. Nu este invincibilă, dar este curajoasă și devotată, ajungând un exemplu demn de urmat în ochii săi. După mult amar de vreme, tânărul prinț poate spera că dragostea adevărată a apărut, iar blestemul va fi ridicat. Uitase că poate da dovadă de compasiune și milostenie… asta până să apară Harper. Totuși cea mai mare reținere îl bântuie atunci când este nevoit să-i destăinuie tinerei fete că însuși el este temuta bestie care le amenință viața. În ce fel va spulbera asta orice șansă la reușită?

”Poate că ai câștigat toate celelalte lucruri, dar pe mine n-ai să mă câștigi! izbucnesc eu.”

Nu este întrutotul o poveste lipsită de primejdii, Harper fiind pusă să decidă cum să-și împartă ajutorul: în Emberfall sau acasă, în DC? Paginile trec cu repeziciune, iar curiozitatea vădită te împiedică să ridici ochii sau să mai lași cartea din mână.

Un blestem sumbru și nimicitor te poartă într-un univers de basm magic unde îți este dovedit cât de mult cântăresc încrederea și voința de a folosi iubirea ca pe o vindecare. Aștept continuările cu mare interes!

Le mulțumesc prietenilor de la Libris.ro pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de pe link-ul următor: click aici.

Cu o nouă identitate vizuală și un concept ce reflectă expertiza construită de-a lungul celor trei decenii și două generații de librari („We know books” ), Librisa devenit un membru important al familiei mele.Peste 1,6 milioane de cititori au cumpărat cărți de la ei, iar recordul de vânzări a venit pe 30 noiembrie 2020, când au fost expediate 17.500 de volume. Librăria online aniversează 30 de ani de pasiune pentru cărți și peste 18 milioane de titluri vândute cu o nouă identitate vizuală, marcând astfel trecerea într-o nouă etapă de dezvoltare. Libris.ro este despre oameni, frumos, viitor, despre a construi împreună, despre speranță și povesti care devin realitate. Este despre fiecare dintre noi.