CityVisionMagazine

Un pariu foarte riscant

Viața este un pariu, un pariu riscant, pentru tânăra Avery Grambs, protagonista cărții „Jocurile moștenirii. Primul volum a apărut recent la editura Storia Books și este o lectură perfectă pentru pasionații de investigații misterioase, indicii, ghicitori sau triunghiuri amoroase. Este povestea unei Cenușărese care se trezește prinsă într-o rețea de minciuni, mize mortale, răsturnări de situație și secrete savuroase. Universul construit de scriitoare conține toate ingredientele unui thriller captivant, unde tensiunea atinge cote maxime, iar cititorul descoperă un triunghi amoros fermecător și o amplă, dar memorabilă galerie de personaje.

Jocurile moștenirii – Jennifer Lynn Barnes

An apariție: 2021
Autor: Jennifer Lynn Barnes
Editura: STORIA Books, colecția Young Adult
Titlu original: The Inhertance Games
Traducător: Alina Marc Ciulacu

Sumar: Avery Grambs are un plan pentru un viitor mai bun: să supraviețuiască liceului, să obțină o bursă de studii și să scape. Dar soarta i se schimbă în momentul în care miliardarul Tobias Hawthorne moare și îi lasă, practic, întreaga lui avere. Poanta? Avery nu are habar de ce – și nici măcar cine e Tobias Hawthorne. Pentru a intra în posesia moștenirii, trebuie să se mute în Hawthorne House, o casă imensă, înțesată cu pasaje secrete, unde fiecare încăpere poartă amprenta bătrânului – și pasiunea lui pentru puzzle-uri, ghicitori și coduri.

Din păcate pentru Avery, în Hawthorne House mai locuiesc și membrii familiei pe care testamentul lui Tobias Hawthorne i-a dezmoștenit. Printre aceștia se numără și cei patru nepoți Hawthorne: niște băieți periculoși, irezistibili, străluciți, care au crescut cu certitudinea că, într-o bună zi, vor moșteni miliarde. Succesorul prezumtiv, Grayson Hawthorne, are convingerea că Avery este o escroacă și e ferm hotărât să o pună la locul ei. Fratele lui, Jameson, o vede ca pe ultima provocare a bunicului lor: o ghicitoare încâlcită, un puzzle care trebuie rezolvat.

Captivă într-o lume a bogăției și a privilegiilor, cu pericolul pândind la fiecare colț, Avery va trebui să intre ea însăși în joc pentru a putea rămâne în viață.

„Barnes e o maestră a puzzle-urilor și a răsturnărilor de situație. Nimic nu m-a încântat anul acesta atât de tare ca Jocurile moștenirii.” — E. Lockhart, autoarea romanului Mincinoșii

„Un amestec captivant de secrete de familie, poveste interzisă de dragoste și vânătoare temerară de comori, plasat în misterioasa lume a miliardarilor din Texas. Răsturnările permanente de situație m-au ținut în suspans până la ultima pagină!” — Katharine McGee, autoarea romanului American Royals

„Imposibil de lăsat din mână.” — Buzzfeed

Părerea mea: Intriga acestei povești scoate în evidență evoluția lui Avery și a lui Nash, Grayson, Jameson și Alexander, cei patru băieți ai familiei Hawthorne. Ei sunt deopotrivă adversarii și aliații ei. Tânăra încearcă să se integreze în familie și să-și înțeleagă rolul, cu toate că viața i-a fost schimbată peste noapte. Ea se confruntă cu întrebări despre de propriul trecut, dar și cu legătura pe care poate să o aibă cu Tobias Hawthorne, bătrânul filantrop care i-a lăsat moștenirea substanțială. Aruncată în mijlocul elitei societății, Avery trebuie să învețe și să se acomodeze stilului de viață al celor privilegiați, păstrându-și în același timp identitatea. Problemele nu o ocolesc pe adolescentă, căci Libby, sora vitregă, nu se poate apăra de iubitul mult prea violent, iar indiciile descoperite pe domeniul Hawthrone o trimit pe Avery către o fată misterioasă care a murit cu un an în urmă. Asemenea altor povești a cărei intrigă este învăluită în mister, cartea te acaparează de la primele pagini. Cititorul se trezește prins în căutarea indiciilor împreună cu personajele și încearcă să elucideze misterul.

„Totul e un joc, Avery Grambs. Singurul lucru pe care îl putem decide în viața asta e dacă jucăm pentru a câștiga.”

Atmosfera, povestea și răsturnările de situație din Jocurile moștenirii seamănă izbitor cu filmul Knives Out („La cuțite”), apărut în 2019 și acest lucru mi-a stârnit interesul și mai mult. Nu vreau să vă divulg prea mult din acțiune, ci să vă las să o descoperiți. Multe cărți sunt învăluite în confuzie și lasă cititorul pe gânduri, dar „Jocurile moștenirii” prezintă o poveste clară, bine scrisă, unde atenția este singura calitate de care ai nevoie.

„Ție ți-a lăsat averea, Avery, iar tot ce ne-a lăsat nouă ești tu.”

Iată și câteva motive care vă vor determina să nu o lăsați din mână și să lecturați fiecare capitol cu sufletul la gură:

1. Autoarea jonglează lejer cu multitudinea de personaje, fiecare fiind bine construit. Avery, sora ei vitregă, iubitul acesteia – fiecare reprezintă un arhetip. Apoi sunt cei patru nepoți Hawthrone, mama lor, mătușa acestora și soțul său. Avery nu duce lipsă de aliați: Oren, a cărui sarcină e paza și protecția tinerei moștenitoare și Alisa, avocata acesteia. Cei doi i-au fost loiali bătrânului Hawthrone.

2. Reprezentarea elitei societății din Texas – după ce și-a pierdut mama, Avery a ajuns să locuiască în propria mașină. Acum, adolescenta se trezește într-o lume strălucitoare, cu reguli stricte. De la ținute, machiaj, coafură până la replicile pe care le oferă jurnaliștilor, totul trebuie pus în scenă la perfecțiune. Nimeni nu își dorește un scandal de proporții apocaliptice în vreo publicație popular sau la postul național de televiziune, nu?

3. Misterul care o învăluie pe Avery, practic o persoană oarecare, care devine peste noapte moștenitoarea absolută a unui necunoscut. Care este legătura ei cu familia? De ce nu au moștenit și ceilalți urmași de drept sume la fel de colosale?

4. Avem de-a face cu o familie nebună în adevăratul sens al cuvântului, iar acțiunea este antrenantă precum o cursă pentru comoara națională.

5. La final, fiecare piesă de puzzle se va așeza la locul său și va deschide calea către următorul volum, cel care va concluziona povestea acestei Cenușărese moderne.

„Tu ești balerina de sticlă – sau cuțitul.”

Vă invit să citiți „Jocurile mostenirii pentru a elucida misterul care învăluie conacul și povestea familiei Hawthrone. Le mulțumesc prietenilor de la editura Storia Bookspentru exemplarul oferit!