CityVisionMagazine

Un rol al supraviețuirii

În prezent, istoria omenirii a ajuns să se afle la dispoziția noastră, fie că o accesăm de pe internet sau din paginile cărților. Cunoaștem conflictele care au definit omul modern, cele două războaie mondiale stând la baza sistemelor pe care se bazează societatea din zilele noastre. Cu toate acestea aflăm că omul este în stare de lucruri terifiante pentru a-și susține idealurile.

Cartea „Orfană, monstru, spioană ne poartă în Germania nazistă, unde prin ochii unei tinere fete cunoaștem cât de prețios și de fragil poate fi sentimentul de supraviețuire. Un ecou din trecut, o călătorie printre cei mai nemiloși oameni din istorie, romanul poartă cititorul într-un tablou al distrugerii și luptei pentru putere. De ce ești în stare pentru a triumfa și a-ți apăra patria?

Orfană, monstru, spioană – Matt Killeen

An apariţie: 2021
Autor: Matt Killeen
Editura: CORINT, colecția Corinteens
Titlu original: Orphan, monster, spy
Traducător: Loredana Voicilă

Sumar: Naziștii văd în ea doar o fetiță blondă. Nu știu că este cel mai mare coșmar al lor.

O cheamă Sarah. Este blondă, are ochi albaștri și este evreică în Germania anului 1939. Acțiunile ei de rezistență vor schimba lumea.

După ce mama ei este împușcată mortal la un punct de control, Sarah, o fată de cincisprezece ani, întâlnește un străin misterios, cu accent ambiguu, care locuiește într-un apartament suspect de pustiu și are un seif plin cu arme. El este, de fapt, un membru al Rezistenței secrete împotriva celui de-Al Treilea Reich și are nevoie ca Sarah să se infiltreze într-o școală pentru fetele șefilor naziști, dându-se drept una de-a lor. Acolo ar trebui să se împrietenească cu fata unui om de știință important și să ajungă în casa acestuia, astfel încât să poată fura planurile unei bombe capabile să distrugă orașe întregi din Europa de Vest. Sarah se consideră pregătită pentru un astfel de rol, după ce a avut parte, ani în șir, de lecții de actorie de la mama ei, fostă actriță. Însă habar nu are ce luptă pentru supraviețuire o așteaptă în acea școală plină de colege nemiloase și cât de greu îi va fi să își păstreze secretele.

O poveste uimitoare, cu intrigă inteligentă și bine documentată, plasată în timpul Germaniei naziste, atât de împovărătoare și de detaliată, încât pare mai degrabă o întâmplare adevărată decât o operă de ficțiune. Sarah e o eroină furioasă, atrăgătoare, ce poate frânge inimi, extrem de puternică și dureros de fragilă, în același timp.” – Elizabeth Wein, autoarea romanului Nume de cod: Verity

M-a vrăjit călătoria lui Sarah într-o lume a monștrilor cu chip de om. Orfană, monstru, spioană vorbește despre curajul unei fete într-o mare de întuneric, iar ecourile ei răsună îndelung chiar și după ultima pagină.” – RYAN GRAUDIN, autoarea seriei „Wolf by Wolf

Părerea mea:  ”Foarte bine. Un profesionist s-ar fi străduit mai mult. Și nu ai încercat să minți. Nu minți niciodată atunci când poți spune adevărul. Minciunile trebuie țesute înainte, altfel te vei încurca în ele și te vor mânca de vie.”

Sunt tulburătoare și misterioase, descriptive și șocante. Romanele istorice te prind în gheare de la primele pagini, iar curiozitatea îți este alimentată de multitudinea de emoții trăite. Ne imaginăm cum ar fi fost să trăim în acele vremuri, chiar dacă asta presupune trăirea terorii pe propria piele. Creația lui Matt Killeen îți dovedește că omul este singurul monstru de care trebuie să ne temem, arborând diferite măști pentru satisfacerea propriilor interese meschine. Să te întrebi până unde se întinde cruzimea umană nu mai este îndeajuns.

Folosindu-se de atmosfera întunecată a perioadei războiului împreună cu datele istorice oferite, autorul conturează scena pe care personajele vor juca. La propriu, protagoniștii sunt forțați să pună în scenă un plan care le va aduce deopotrivă pierzania sau triumful. Diferența o constituie doar de sentimentul de supraviețuire și păstrarea secretelor.

”Plânsul, iubita mea, este o artă. Ține de control. Nu este important să-ți înghiți plânsul – orice prost poate face asta. Să îl depozitezi bine și să-l folosești atunci când este nevoie, acesta este secretul. Fără scurgeri! Un robinet doar, pe care poți să-l pornești… și să-l oprești.”

Primul interpret cu care facem cunoștință este micuța Sarah Goldstein, de cincisprezece ani. Este firavă și gingașă, iar părul bălai și ochii albaștri îi completează tabloul fermecător. Singura problemă? Este evreică în Germania nazistă, iar soarta o găsește pe drumuri alături de mama ei. Aceasta este împușcată la un punct de control, Sarah rămânând singură în fața unei lumi a tiranilor axați pe dominația rasei ariene.

Puținii ani petrecuți alături de părintele ei au pregătit-o însă pentru ororile ce aveau să vină. Vedeți voi, mama ei era o actriță foarte talentată, astfel că Sarah nu a dus lipsă de învățături. I-ar determina și pe cei mai iscusiți actori moderni să rămână muți de uimire.

Din moment ce Sarah își pierde părintele drag, soarta nu este chiar atât de potrivnică pentru micuța eroină. Un străin misterios o găsește, intențiile acestuia fiind total neclare pentru fetiță. Aflăm că acest străin este de fapt un spion, numit Căpitanul Floyd, din armata britanică. Deosebit de criptic și de calculat în acțiunile sale, căpitanul vede potențial în talentele fetei. Cei doi sunt metodici și precauți, iar încrederea reciproc dezvoltată pare imboldul spre succes. Noile identități asumate îi prezintă ca cetățeni germani, ei devenind Helmut Haller și Ursula Haller. Cine ar putea bănui un unchi și pe nepoata acestuia?

În scurt timp, Sarah află adevăratul scop al spionului britanic, de a pune mâna pe planurile unei bombe naziste care poate decima un oraș întreg al oponenților. Uneltind o poveste credibilă, micuța Sarah primește rolul unei eleve într-o școală de elită a tinerelor germane. Fiica inventatorului bombei din acea școală pare singura modalitate de a pune mâna pe planurile râvnite. Astfel începe o lungă și agonizantă cursă pentru Sarah, care află rapid că a juca rolul unui simpatizant german în corpul unui evreu este mult mai complicat decât credea. Un bun actor trebuie să exprime sentimente veridice, dar până unde te poți întinde cu înșelăciunile?

”Trebuie să ai mare grijă. Ești o muscă pe un tigru. Poți să te păcălești crezând că faci parte din animal, dar dacă te miști prea mult, el o să te agațe cu gheara și o să se descotorosească de tine odată cu restul gunoiului.”

Așa cum ne dezvăluie în repetate rânduri, Sarah reușește cu desăvârșire să-și asuprească orice emoție sau trăire, ascunzând totul într-un sipet din adâncul conștientului ei. Devotamentul, inteligența și viclenia se dovedesc singurele arme ale ei. Sarah m-a cucerit pe parcurs prin talentul ei, deoarece toți se așteptau la un alt copil neputincios. Și nu la o fetiță inteligentă ca ea.

Relația sa cu căpitanul Floyd prinde contur sistematic, iar până la finalul cărții, cei doi sunt de nedespărțit. Aliații sunt puțini, însă obiectivul principal rămâne în picioare. Finalul exploziv este culminarea curajului și talentului eroilor noștri, deoarece întunericul războiului nu mai este singur pe câmpul de luptă.

Se spune că dușmanul inamicului tău îți este prieten. Supraviețuirea implică sacrificii enorme, fie și din partea unei adolescente care este un far într-un ocean de negură. „Orfană, monstru, spioană este o poveste tulburătoare, ce se joacă cu trăirile tale, iar odată ce ajungi la final înțelegi cu adevărat severitatea faptelor umane.

”Nimeni nu mă ascultă pe mine. O femeie? Evreică sau creștină? Sunt ignorată, disprețuită. Aș putea să intru în Anglia cu un dispozitiv nuclear și nimeni nu mi-ar acorda niciun fel de atenție”

Vă invit să citiți „Orfană, monstru, spioană pentru a afla concluzia acestui prim volum al unei povești tulburătoare. Le mulțumesc prietenilor de la editura Corint pentru exemplarul oferit!