CityVisionMagazine

Ultima confruntare dintre întuneric și lumină

De cele mai multe ori, o serie de cărți te pregătește sistematic pentru un deznodământ care are mari șanse să-ți rupă inima în două. Poveștile fantastice nu cunosc limitele realității, în construcția lor găsim magie, acțiune covârșitoare și o pledoarie de sentimente. Personajele sunt ingredientul principal, care oferă savoare și te acaparează când nu te aștepți. O astfel de serie rămâne cu tine mult timp după ce ai închis ultimul volum, iar ocazional vei simți pofta de a reîncepe totul de la capăt.

Prințesa mecanică reprezintă finalul cutremurător al seriei Dispozitive infernale, făurită cu mare pasiune și drag de Cassandra Clare. Lumea cunoscută se confruntă cu cea mai mare primejdie de până acum, iar personajele trec prin pârjolul iadului pentru a aduce liniștea mult dorită. Pregătiți-vă pentru o confruntare nemiloasă!

Prințesa mecanică – Cassandra Clare

An apariţie: 2015
Autor: Cassandra Clare
Editura: Corint, colecția Leda
Titlu Original: Clockwork Princess
Traducător: Ofelia Al-Gareeb și Shauki Al-Gareeb

image

Sumar: Dacă singura modalitate de a salva lumea ar fi să distrugi ceea ce iubești cel mai mult, ai face-o?

Ceasul ticăie. Toată lumea trebuie să aleagă. Pasiune. Putere. Secrete. Magie

Tessa Gray ar trebui să fie fericită – nu așa se simt toate miresele? Și totuși, în timp ce pregătirile sunt în toi pentru nunta ei cu Jem Carstairs, o pânză de păianjen întunecată începe să se țeasă în jurul vânătorilor de umbre de la Institutul din Londra. Un nou demon își face apariția, unul legat prin sânge și taină de Magistru, bărbatul care plănuiește să-și folosească armata de automate nemiloase, Dispozitivele Infernale, pentru a-i distruge pe vânătorii de umbre. Nu mai are nevoie decât de un singur lucru pentru a-și pune în aplicare planul diabolic. Primejdiile și trădările, secretele și magia, și firele încâlcite ale iubirilor și ale pierderilor se împletesc pe măsură ce vânătorii de umbre ajung la un pas de distrugere în acest final cutremurător și surprinzător al trilogiei DISPOZITIVE INFERNALE.

Părerea mea: Adversarii nemiloși nu-și dezvăluie niciodată armele de la început. Temutul Magistru și-a păstrat asul din mânecă pentru lupta finală. Până acum ne-a oferit frânturi din puterea sa malefică. Dispozitivele infernale ies la iveală în număr mare, cu arme tăioase și mânate de o răutate de nestăvilit. Sunt de neoprit, sunt terifiante, iar singurul scop al acestora este distrugerea vânătorilor de umbre.

”- Ți-a plăcut? întrebă el. Aș fi putut să-ți ofer… bijuterii, însă am vrut să fie ceva care să-ți aparțină cu totul ție. Ceva care să nu poată fi auzit sau deținut de altcineva. Și nu sunt un om la cuvintelor, așa că am transpus în muzică ce simt pentru tine.”

Toată răbdarea și documentarea temeinică au propulsat imaginația Cassandrei Clare peste limitele cunoscute. Prințesa mecanică s-a simțit ca un deliciu. Mereu am făcut cunoștință cu un sentiment de amărăciune atunci când ajung la finalul unei serii dragi. Este momentul apăsător când trebuie să te desparți de niște personaje care ți-au devenit o familie. Dar aventura a fost neașteptat de satisfăcătoare, iar învățăturile deprinse ne fac viața mai ușoară.

Într-un ocean de teroare și primejdie, episodul nunții dintre Tessa și Jem era privit ca un moment de respiro, atât de necesar pentru bunăstarea tuturor rezidenților Institutului din Londra. Dar forțele întunericul au altceva de spus, iar evenimentul este dat peste cap. Intențiile mârșave ale Magistrului zguduie din temelii existența vânătorilor de umbre, în momentul în care temutele sale automate mecanice îi atacă cu cruzime. Familia este dezbinată, prieteni dragi sunt răpiți, iar aliații par să trateze cu indiferență teroarea existentă. Pentru Will, Jem, Charlotte și ceilalți locuitori ai Institutului devine clară situația: sunt nevoiți să se descurce singuri și să meargă pe culmile disperării pentru a birui întunericul malefic.

image

”- Nu pot să nu-mi amintesc mereu de ceva ce mi-ai spus cândva, îi mărturisi ea. [..] Că, uneori, când nu te poți decide ce să faci, te prefaci că ești un personaj dintr-o carte, căci este mai ușor să decizi ce ar face el.”

Cititorul este atras de conturarea și relatarea evenimentelor de demult, o oglindă a trecutului întunecat și agitat al anumitor personaje. Dacă există ceva anume cu care această serie m-a cucerit este stilul descriptiv ridicat la rang de artă al autoarei. Este greu să te saturi de pasajele în care sunt descrise sentimentele pe care le trăiesc Will, Tessa sau Jem. Știm despre dragostea care-i unește pe cei trei, o dragoste nemărginită. Starea tot mai precară a lui Jem le amplifică neliniștea camarazilor săi, iar căutarea unui leac salvator pare imposibilă. Sentimentul de vinovăție există, atât la nivel psihic, cât și fizic. Pentru Jem, toate vorbele și promisiunile pe care nu le va mai putea respecta alături de Tessa îl îndeamnă să renunțe la orice speranță. Tessa și Will luptă pe toate fronturile, mai ales când sentimentele nutrite de tânărul vânător de umbre pentru logodnica parabataiului său nu mai pot fi ignorate. A cunoscut pierdere și tristețe, o viață fără căldura iubirii l-a definit.

Cu toate acestea, compasiunea și devotamentul lui Will pentru ajutorul cauzei îl fac să strălucească și să iasă cel mai mult în evidență. Nu există limită pe care să n-o atingă, atât pentru familia sa de sânge, dar și pentru persoanele dragi. O relație de prietenie cum nu am mai întâlnit îi ghidează spre succes pe toți membrii Institutului din Londra, chiar și atunci când pare că niciun ajutor extern nu se va întrezări la orizont. O mulțime de personaje poate însemna deseori un haos de nestăpânit, dar autoarea știe cum să le îmblânzească și să le ofere atenția cuvenită. Imposibil să nu găsiți pe acolo câțiva favoriți, fiecare arborând ochi fermecători, plete bogate sau chipuri de neuitat.

”- Încrederea, îi răspunse Jem. Că ești mai bun decât credeai. Iertarea, că nu e nevoie să te pedepsești mereu. Mereu te-am iubit, Will, indiferent de ceea ce ai făcut. Iar acum am nevoie ca tu să faci pentru mine ceea ce eu nu pot face. Am nevoie ca tu să fii ochii mei atunci când eu n-am să-i mai am. Am nevoie ca tu să fii mâinile mele atunci când eu n-am să le mai pot folosi pe ale mele. Am nevoie ca tu să fii inima mea atunci când a mea nu va mai bate. ”

Îndrăznesc să spun că deznodământul m-a luat total pe nepregătite. Mă așteptam la o confruntare nemiloasă cu un inamic care nu ostenește și nu cunoaște mila, dar mi-a depășit așteptările. Întunericul atât de aspru și tenebros îți dă senzația unui uriaș care e gata să calce orice în calea lui, iar sacrificiile eroilor noștri sunt insignifiante. Când ești pus să alegi între secrete, pasiune și putere, ce ai alege? Ce sacrificiu ești dispus să faci pentru a asigura existența celor pe care-i iubești?

Acțiunile descrise sunt de neînchipuit, ferocitatea automatelor pare desprinsă din cele mai negre coșmaruri. Doar un miracol nebănuit pare să fie singura salvare a vânătorilor de umbre. Prințesa mecanicăeste cu adevărat finalul unei trilogii care ne-a învățat cum familia, compasiunea și dragostea pot dezgheța suflete și inimi sau birui întunericul. Ultimele pagini evidențiază cu adevărat cum iubirea nu se stinge niciodată, nici măcar cu trecerea timpului.

”- Întoarce-te, spuse el, strângând-o și mai tare de mână. Tessa, întoarce-te la mine. Henry a spus că de vreme ce ai atins sufetul unui înger, poate că visezi acum Raiul, câmpurile cu îngeri și flori de foc. Poate că ești fericită în acele vise. Dar îți cer asta din pur egoism. Întoarce-te la mine, pentru că nu pot suporta să-mi pierd toată inima.”

Le mulțumesc prietenilor de la Libris.ro pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de pe link-ul următor: click aici.