CityVisionMagazine

Dragostea pură biruiește până și întunericul

Viața unui vânător de umbre nu este deloc ușoară și are multe implicații pentru a menține scutul dintre întuneric și lumea oamenilor. Un erou duce o viață tumultoasă, aflându-se în lupta contra unor forțe de neegalat. Dar atunci când faci parte dintr-o familie care împărtășește aceleași idealuri cu ale tale, efortul se reduce. Deodată, nu mai ești singur în fața unui ocean de pericole și incertitudini. Familia te ajută să găsești sprijin și dragoste, compasiune și înțelegere, iar vânătorii de umbre uniți și împinși de aceste sentimente nobile pot depăși orice obstacol.

Prințul mecanic readuce în prim plan terorile ascunse din Londra victoriană a secolului al XIX-lea. Aici creaturile Lumii de Jos, magicienii și vânătorii de umbre compun un tablou încâlcit. Eroii noștri favoriți au parte de noi provocări, care vor scoate la iveală o serie de uneltiri întunecate, iubiri interzise și trădări dureroase.

Dispozitive infernale. Cartea a doua: Prințul mecanic – Cassandra Clare

An apariţie: 2012
Autor: Cassandra Clare
Editura: Corint, colecția Leda
Titlu Original: Clockwork Prince
Traducător: Shauki Al-Gareeb, Bogdan Alexandru Sasu

Sumar: În Anglia victoriană, aventurile celor trei prieteni: Tessa, Will și Jem, continuă. Ei descoperă de ce sumbrul Mortmain, căruia tatăl său, John Shade, îi hărăzise încă de mic copil un viitor strălucit, îi urăște pe vânătorii de umbre. Totodată, relațiile dintre cei trei se complică, iar Tessa este pusă în situația de a face o alegere delicată. Will îi dezvăluie Tessei un secret dureros, dar pare să fie prea târziu. Tessa Gray și-a găsit în sfârșit locul, alături de vânătorii de umbre. Dar liniștea se dovedește a fi trecătoare când forțe întunecate din Conclav plănuiesc s-o înlăture de la conducerea Institutului pe Charlotte, protectoarea ei. Dacă se va întâmpla acest lucru, Tessa va ajunge pe străzi, pradă ușoară pentru misteriosul Magistru, care urmărește să se folosească de puterile ei în scopuri nu tocmai nobile. Cu ajutorul lui Will și Jem, Tessa descoperă că războiul purtat de Magistru împotriva vânătorilor de umbre este cât se poate de personal. El îi învinuiește pentru o tragedie petrecută cu mult timp în urmă, din pricina căreia, susține el, viața îi fusese distrusă. Pentru a descoperi secretele trecutului, cei trei prieteni călătoresc din Yorkshire-ul învăluit în ceață spre un conac de care sunt legate povești cumplite; din cartierele sărăcăcioase ale Londrei spre o sală de bal fermecătoare, unde Tessa descoperă că adevărul despre originile ei este mult mai sinistru decât își închipuise vreodată. Când se întâlnesc cu un demon mecanic, care-i transmite lui Will un avertisment, aceștia înțeleg că Magistrul le știe fiecare mișcare și că unul dintre apropiații lor i-a trădat. Tessa realizează că inima îi bate din ce în ce mai tare pentru Jem, însă dorința de a fi cu Will, în pofida stărilor lui sumbre, continuă să o tulbure. Dar ceva se schimbă în Will, zidul pe care băiatul și-l construise în jurul lui începe să se năruie. Oare, dacă-l vor găsi pe Magistru, Will va putea să se elibereze de secretele sale și să-i ofere Tessei răspunsurile legate de originea și de menirea ei? În vreme ce căutarea Magistrului, dar și a adevărului, îi pune pe cei trei prieteni în situații primejdioase, Tessa înțelege că, atunci când amesteci dragostea cu minciunile, poți corupe chiar și cea mai curată inimă.

Părerea mea: Primul volum ne-a introdus în universul vânătorilor de umbre și ne-a arătat importanța magiei și a pericolului. I-am cunoscut de la distanță pe acești eroi și am aflat puțin câte puțin care sunt lucrurile ce-i fac să funcționeze. Nu le cunoaștem secretele cele mai ascunse… nu încă, însă știm că sunt ghidați asemenea oamenilor obișnuiți de dragoste și apartenența la o familie. Al doilea volum al seriei Dispozitive infernale mi-a alimentat și mai mult curiozitatea despre lumea ocultă și obscură a universului creat de Cassandra Clare.

[…] ce intenționase Will, venind în camera ei așa? De ce îi arătase bunătate, când ea știa că el o disprețuia? Și de ce, când ea știa că el era cel mai rău lucru din lume pentru ea, făcându-l să plece, i se părea o greșeală atât de mare?”

Pe vremea când tehnologia era inexistentă, iar magia continua să fie privită cu teamă, pericolele ascunse tulburau fiecare cotlon. Tessa, Will, Jem, dar și restul personajelor pe care am ajuns să le îndrăgesc, revin cu aventuri noi. Răbdarea, speranța și viitorul le sunt puse la grea încercare. Existența și bunăstarea Institutului londonez este amenințată, deoarece Conclavul este forțat să ceară demisia lui Charlotte, actualul conducător. Pentru Tessa și restul grupului atipic, asta poate însemna neputința în fața propriilor inamici și distrugerea a tot ce au clădit până acum: o familie. Pe deasupra, temutul Magister încă este de negăsit și pare cu un pas înaintea lor, iar speranțele echipei se regăsesc în capturarea acestuia și tragerea sa la răspundere. Răbdarea și cutezanța se pot dovedi armele atât de esențiale pentru rezolvarea situației prezente. O serie de evenimente vor dovedi în scurt timp că temutul răufăcător nu impune singurul caz de rezolvat, căci întunericul amenință soarta tuturor personajelor în moduri nebănuite.

Ura că Will avea acel efect asupra ei. Ura asta. Știa foarte bine. Știa ce gândește el despre ea. Că era un nimic, că nu valora nimic. Și totuși, o privire de-a lui putea s-o facă să tremure de ură amestecată cu dorință. Era ca o otravă în sângele ei, la care Jem era singurul antidot.

Îmi doream să mă reîntâlnesc cu trio-ul magic: Tessa, Will și Jem. Aceștia sunt sufletul cărții, asemenea unei raze de lumină atât de vitală pentru a cuceri întunericul. M-au cucerit prin defectele individuale, unde frivolitatea și nesiguranța își fac simțită prezența. Pentru Tessa, originea neclară o împiedică să fie cu adevărat fericită, iar Jem pare că se zbate cu boala care-l macină din interior. Mai puțin afectat și cu o determinare de fier, Jem se agață de un sentiment care poate fi privit deopotrivă ca un defect sau o alinare: dragostea. Dacă în primul volum nu îndrăznea să spere la afecțiunea Tessei, acum se simte îmbărbătat de acest sentiment arzător. Singura sa crimă de care poate fi acuzat este speranța vădită.

”-Vorbești de sacrificiu, dar eu nu îți ofer sacrificiul meu. Ci ți-l cer pe al tău, continuă el. Îți pot oferi viața mea, dar e una de scurtă durată; îți pot oferi inima mea, deși nu știu cât o să mai bată. Însă te iubesc suficient de mult încât să sper că n-o să-ți pese că sunt egoist în încercarea de a-mi face restul vieții – cât o mai dura – fericit, petrecându-mi-l alături de tine.

Will ne-a fost introdus ca un personaj cu două fețe, cu un comportament tulburător și o fire extrem de cinică. Cu un trecut zbuciumat, aflăm că zidurile ridicate care-l opreau din a simți dragoste și compasiune încep să se năruiască. Relația sa cu Jem, parabataiul acestuia, se dezvoltă simțitor, însă inima sa rece, de care da, eram sigur că este incurabilă, începe să se dezghețe. Iubirea pentru Tessa îl îndeamnă la schimbare și conștientizează că pe cei dragi trebuie să îi ții aproape, nu să îi îndepărtezi. Brusc pentru Tessa, dragostea pentru Will și Jem devine o sabie cu două tăișuri, întrebându-ne pe care dintre cei doi protagoniști îl va alege. Cu siguranță o inimă frântă în două bucăți este cu atât mai dureroasă.

”-Am crezut că aveai nevoie de mine, continuă Jem. Există un zid pe care ți l-ai construit în jurul tău, Will, și nu te-am întrebat niciodată de ce. Însă nimeni nu ar trebui să care singur povara pe umerii săi. Am crezut că mă vei lăsa dincolo de zid dacă voi deveni parabatai-ul tău, și atunci ai avea măcar de cine să te sprijini.

Îndeplinirea obiectivelor devine mult mai complicată, atunci când trădările amare și obstacolele istovitoare nu încetează să apară. Armata mecanică a temutului Magister pândește din întuneric, așteptând cu răbdare iminenta distrugere a vânătorilor de umbre. Încrederea dintre personaje scade, iar secretele sunt tot mai numeroase. Doar dragostea și cooperarea au șanse în fața uneltirilor dușmanilor.

Prințul mecanic reprezintă următorul pas către o temută luptă, alimentată de secrete, trădări și magie străveche. Conflictul dintre bine și rău este în plină desfășurare, iar demonii abia așteaptă să-și înghită victimele. Un singur pas greșit și totul poate fi pierdut…

Le mulțumesc prietenilor de la Libris.ro pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de aici, împreună cu celelalte volume din universul vânătorilor de umbre.