CityVisionMagazine

O poveste veche de când lumea

A fost odată ca niciodată – toate poveștile nemuritoare încep cu vocea unui povestitor în vârstă, ce poate fi bunicul oricărui cititor. Îmi amintesc cu nostalgie perioada copilăriei când acea voce blândă și răbdătoare îmi povestea în fiecare seară câte un basm ce trecea dincolo de granițele timpului. Apoi am pătruns cu pași timizi în universul Disney și am cunoscut prințesele neînfricate. M-am împrietenit cu Ariel, dar și cu Belle. Mi-am imaginat că mă pierd printre sutele de rafturi din biblioteca maiestuoasă a Bestiei și am înotat prin Regatul Apelor alături de Sebastian și Flounder. Imaginația unui copil nu are limite. Așa am ajuns să îl cunosc și pe Prințul care locuia într-un castel strălucitor. Dădea petreceri și baluri extravagante la care erau invitate cele mai frumoase domnițe din întreaga lume. Era răsfățat și îngrijit de o armată de servitori, gata oricând să-i îndeplinească orice moft, chef sau dorință. N-a durat mult până când Prințul a devenit egoist. Drept urmare, atunci când o bătrână cerșetoare a apărut la poarta castelului, cerând adăpost de furtuna iminentă, Prințul a izgonit-o fără milă. Bătrâna îi oferea un trandafir pentru găzduire. Ceea ce nu știa Prințul era faptul că trandafirul era fermecat și că bătrâna cerșetoare ce-l oferea, era, de fapt, o frumoasă și puternică vrăjitoare. Basmul acesta nu mai are nevoie de alte introduceri. Dar ce ați zice de o reinterpretare a poveștii?

Un blestem sumbru și nimicitor (vol.1 din seria Distrugătorii de blesteme) – Brigid Kemmerer

An apariţie: 2021
Autor: Brigid Kemmerer
Editura: CORINT, colecția Corinteens
Titlu Original: A Curse so Dark and Lonely
Traducător: Andra Elena Agafiței

image

Sumar: ÎNDRĂGOSTEȘTE-TE ȘI DISTRUGE BLESTEMUL.

Blestemat de o vrăjitoare foarte puternică să trăiască la nesfârșit cel de-al optsprezecelea an de viață, prințul Rhen, moștenitorul regatului Emberfall, a crezut că se va salva cu ușurință dacă o fată se va îndrăgosti de el. Însă asta se întâmpla înainte ca el să se transforme într-un monstru pornit pe distrugere. Înainte de a-și spulbera castelul și de a-și nimici familia și ultima fărâmă de speranță.

Pentru Harper, nimic n-a fost ușor vreodată. Cu tatăl dispărut, mama pe moarte și fratele care o subestimează tot timpul din pricina paraliziei cerebrale de care ea suferă, fata a învățat să fie dură ca să supraviețuiască. Atunci când încearcă să salveze o străină pe străzile din Washington DC, tânăra este transportată într-o lume magică.

Harper nu știe unde se află acum sau ce să creadă. Un prinț? Un blestem? Un monstru? În vreme ce petrece tot mai mult timp alături de Rhen în acest tărâm fermecat, fata reușește să priceapă care este miza. Și pe măsură ce Rhen începe să înțeleagă că Harper nu e doar o altă fată pe care trebuie s-o cucerească, speranța încolțește iar în el. Însă puteri nemaiîntâlnite caută să distrugă regatul Emberfall… și va fi nevoie de mult mai mult decât de distrugerea unui blestem pentru a-i salva pe Harper, pe Rhen și pe oamenii acestuia de la nimicire.

CÂND UN REGAT ESTE BLESTEMAT… DRAGOSTEA TREBUIE SĂ ÎNFLOREASCĂ.

„O antrenantă și originală reinterpretare a poveștii Frumoasa și Bestia. Absolut fermecător… Plin de personaje proaspete și aprige, magie sângeroasă și acte de curaj de-a dreptul impresionante.” – Stephanie Garber, autoarea seriei Caraval

„Nu mi-am mai putut scoate din minte această originală și plină de suspans interpretare a poveștii Frumoasa și Bestia.” – Sara Holland, autoarea seriei Everless

„Întunecată și splendidă, plină de aventuri sălbatice.” – Alexandra Christo, autoarea cărții Să ucizi un regat

image

Părerea mea: De-a lungul timpului, basmul Frumoasa și Bestia a cunoscut câteva aliterații, însă Un blestem sumbru și nimicitoraduce ceva nou, chiar aparte în universul fantasticului. Te convinge că este o poveste nouă, cu personaje excepțional conturate și cu o paralelă interesantă între cele două lumi: cea magică și cea modernă. Am fost captivată de povestea care m-a prins între paginile sale încât nici nu am realizat cum s-a scurs timpul și am ajuns la finalul cărții. Poți empatiza cu cele trei personaje principale – Harper, Rhen și Grey – pentru că sunt descrise perfect. De la faptul că Harper suferă de paralizie cerebrală și nu are tocmai un mers de prințesă, cicatricile ei fiind atât fizice, cât și sufletești până la devotamentul Comandantului Grey, un bărbat emblematic, care este în stare să își dea și viața pentru moștenitorul coroanei. Și Rhen, acest prinț perfect care a fost blestemat să piardă orice control asupra corpului său și să devină monstrul de care se tem toți, o creatură care, anotimp după anotimp, și-a ucis familia și slujitorii în cele mai grotești moduri posibile. Bântuit de regrete și mai ales de fantomele trecutului, Rhen este condamnat la singurătate și disperare, crezând că inima lui nu va mai putea să bată cu adevărat pentru nicio domniță. Totul se schimbă în momentul în care Grey, singurul care poate călători între lumi, face o greșeală și o răpește pe Harper. Crezând că a găsit următoarea candidată, Grey nu mai este atent și se trezește atacat de o tânără care incearcă să o salveze pe străina răpită de acesta. Întâmplarea are loc pe străzile din Washington DC. Astfel, Harper este transportată fără voia ei într-un alt univers. Un univers fermecat. Și începe să le pună bețe in roate celor doi răpitori.

„Sunt obișnuit cu singurătatea. Cu disperarea. Cu întristarea. Cu dezamăgirea. Cu frica nu sunt obișnuit, cel puțin nu cu una de acest fel. Până acum, n-am mai întâlnit pe nimeni atât de nesăbuit.”

Spre deosebire de prințesele care trebuie salvate, Harper se luptă, este neînfricată și nu renunță ușor. Viața a învățat-o să nu se încreadă în străini chiar dacă i se aștern la picioare bijuterii, diademe și rochii cu nestemate. Întotdeauna există un preț! Și a învățat asta în momentul în care tatăl ei și-a părăsit familia, iar fratele său a fost obligat să găsească soluții mai puțin ortodoxe pentru a plăti muntele de datorii pe care le-a lăsat în urmă părintele lor. Mai mult, mama acestora este pe moarte. În acest context, Harper nu se lasă fermecată de odăile elegante de la castel și nici de vorbele ispititoare ale tânărului prinț. Din contră, ea ajunge să se antreneze alături de Grey, fuge de la palat în nenumărate rânduri și se găsește în situații critice, punându-și viața în pericol. Însă curajul lui Harper o aduce mai aproape de poporul din Emberfall, oameni care timp de cinci ani au fost amenințați de cotropitori, dar și de foamete. Odată cu trecerea timpului, tânăra se simte din ce în ce mai bine în regat, este de ajutor, nimeni nu îi mai pune la îndoială alegerile și chiar ajunge să se împrietenească cu Rhen și Grey. Le află povestea și își dorește să rescrie finalul. Totuși dorul de casă este tot mai adânc și mai dureros. Nu știe dacă mama ei mai e în viață… Dacă fratele său e în siguranță. Dar își dorește să rupă blestemul și să salveze regatul. Cum poate să fie în două locuri în același timp?

„Niciodată să nu oferi ceva orbește, domniță! Nici pentru familia ta. Nici măcar pentru tine. Cu siguranță nu pentru mine!”

Știm că prietenia se poate transforma oricând în iubire, dar Un blestem sumbru și nimicitor nu este genul acela de carte în care personajele s-au văzut, s-au plăcut și s-au îndrăgostit în doar câteva zile. Din contră, cititorul străbate alături de Harper și Grey fiecare etapă a evoluției relației lor – de la dușmani la prieteni și posibil la ceva mai mult.

„Nu e iubire, deocamdată, pentru că iubirea pare prea departe ca să o ating. Totuși, e mai mult decât dorință și atracție. Ceva mai profund. Mai real.”

Vrăjitoarea care l-a blestemat, Lilith, este sadică și lipsită de suflet, torturându-i în cele mai cumplite feluri. Din acest punct de vedere, cartea are o latură întunecată, parcă menită să tempereze pasajele ce cuprind acte de vitejie. Primul volum reprezintă doar introducerea în acest univers al distrugătorilor de blesteme și vă las să îl descoperiți și voi. Nu veți regreta!

„Cred că primești cărți și le joci, dar mai primești și altele. Nu cred că totul este predestinat de la început. Până acum, ai fi putut să alegi altceva și totul ar fi putut să aibă alt final. Eșecul nu este absolut. Doar pentru că nu i-ai putut salva pe toți, nu înseamnă că nu ai salvat pe nimeni.”

Le mulțumesc prietenilor de la editura Corint pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii (click AICI).