CityVisionMagazine

Lupta dintre două regate

Ființe antropomorfe – jumătate om, jumătate peşte – cunoscute în mod general drept sirene, aceste creaturi mitologice sunt femei de o rară frumusețe al căror cântec suav atrage marinarii care plonjează în apă și își găsesc moartea. În pofida farmecelor de neegalat, ele sunt considerate făpturi monstruoase, răspândind groază printre navigatori. Există mărturii și însemnări ale existenței lor încă din secolul al XIII-lea, însă oamenii de știință le neagă cu desăvârșire. Am crescut cu povestea lui Ariel, sirena care se îndrăgostește de prințul Eric, o animație ce poartă semnătura lui Walt Disney. Însă Hans Christian Andersen a scris despre drama unei sirene dispuse să renunţe la tot în schimbul dragostei unui prinţ şi a unei vieţi pe pământ, o poveste ușor diferită de varianta Disney. Împrumutând aceste motive, Alexandra Christo a creat un personaj răzbunător, nemilos, dar la fel de ispititor, Lira.

Să ucizi un regat – Alexandra Christo

An apariţie: 2021
Autor: Alexandra Christo
Editura: Storia Books, colecția Young Adult
Titlu Original: To Kill a Kingdom
Traducător: Iulia Dromereschi

Sumar: Prințesa Lira este cea mai periculoasă sirenă din Marea Diávolos, deopotrivă temută și venerată, până când este blestemată de necruțătoarea Regină a Mării și transformată în om. Deposedată de cântecul ei, Lira trebuie să-i aducă reginei inima legendarului ucigaș de sirene, până la solstițiul de iarnă, sau să rămână de-a pururi om.

Prințul Elian este moștenitorul celui mai puternic regat din lume și căpitanul unui echipaj nemilos de vânători de sirene. Să le ucidă nu este doar o îndeletnicire nedemnă de rangul lui – este vocația sa. Când salvează o femeie de la înec, aceasta îi promite că îl va ajuta să distrugă definitiv sirenele. Dar poate avea încredere în ea? Și câte târguri va trebui să încheie Elian ca să elimine cel mai mare dușman al omenirii?

„Cu scene intense de luptă, iscusit reliefate, și descrieri vii, Christo a creat o lume a frumuseții și monstruozității care va absorbi cititorii.” ― Publishers Weekly

„O lume incredibilă și acțiunea continuă vor ține cititorii în mrejele acestei repovestiri reînnădite a Micii Sirene.” ― Booklist Online

„Iubitorii genului fantasy vor adora atât povestea sirenelor și a prinților-pirați, cât și inventivitatea și evoluția personajelor.” ― School Library Journal

„Cititorii care savurează poveștile întunecate, similare cu Mica Sirenă, se vor scufunda cu mare plăcere în această poveste sângeroasă.” ― RT Book Reviews

Părerea mea: Spre deosebire de povestea lui Ariel, aventura Lirei este mult mai întunecată și chiar grotească pe alocuri, tânăra fiind nevoită să răpească inimile prinților. La propriu! Ea are o colecție impresionantă de 17 inimi, este considerată un temut monstru din adâncuri, iar Elian este un prinț devenit vânător de sirene, a cărui inimă îi aparține mării de un albastru ireal. Un spirit liber, rebel, acesta își dedică viața nemărginirii apei, în loc să rămână la palat, sub protecția gărzilor. Elian mi-a amintit de Nikolai din universul Grisha, împrumutând parcă unele aspecte ale personalității acestuia. „Să ucizi un regat” este o poveste sumbră, umbrită de vicleșuguri și uneltiri, care nu apelează la ingredientele clasice ale unui roman young adult. Și din acest punct de vedere a fost ca o gură de aer proaspăt în universul vast al genului fantastic.

Lira este vicleană și încăpățânată, încercând să îi facă pe plac mamei sale. Pare o creatură fără suflet, un monstru. Însă traumele din trecut și dorința Reginei, mama ei, de a-i urma la cârmă au transformat-o într-o luptătoare.

„Sirenele nu simt nici afecțiune, nici regret, a spus mama, fierbând. Nu cunoaștem empatia pentru dușmani. O sirenă care simte așa ceva nu va fi niciodată regină. Va fi defectă. Iar o sirenă defectă nu poate trăi.”

Un singur moment de slăbiciune îi schimbă total evoluția, iar pedeapsa este una dură: necruțătoarea Regină a Mării o transformă în om, ordonându-i să îi aducă inima ucigașului de sirene. Bazându-se pe un basm transmis din vechime, tânărul prinț pornește într-o aventură pe mare pentru a recupera un artefact misterios. Totul se schimbă în momentul în care salvează o tânără de la înec. Nimeni alta decât Lira, sirena care și-a pierdut glasul melodios și a fost blestemată să devină om. Împinși de circumstanțe, cei doi sunt obligați să se accepte, cu toate că sunt împinși de același țel: să se ucidă reciproc. Însă Lira este singura care cunoaște cele două laturi ale blestemului său, în vreme ce prințul nu știe că tânăra misterioasă este monstrul pe care îl vânează.

Cu toate că par diferiți, Lira și Elian sunt foarte asemănători, deoarece moștenirea celor două regate constă în încătușarea libertății: „Elian și cu mine nu suntem atât de diferiți. Două regate care vin cu responsabilități pe care ne este dificil să le îndeplinim. El poartă cătușele legăturii cu o țară și o viață. Eu sunt captivă în moștenirea criminală lăsată de mama. Și oceanul ne cheamă pe amândoi, cu un cântec al libertății și al dorinței”.

„El și cu mine suntem la fel. (…) Să fiu în preajma lui Elian e ca și cum aș interacționa cu o versiune alterată a mea. Reflexii reciproce, într-un regat diferit și cu o viață diferită. Cioburi din aceeași oglindă spartă. Ne desparte o lume, dar mi se pare mai degrabă o chestiune de formulare decât o dovadă tangibilă a cât de nesimilari am fi.”

Lira începe să se acomodeze printre oameni, le vorbește limba, se comportă ca un adevărat pirat nemilos, iar răzbunarea care a trimis-o la bordul navei lui Elian ajunge doar o fărâmă de gând ascunsă undeva în mintea ei. Devine un aliat de încredere, cu toate că recurge la diverse tertipuri și viclenii pentru a ajunge la cristalul care poate distruge un regat. Întrebarea este… care regat? Artefactul poate stârni văpaia unui nou război sau poate aduce pacea între cele două regate: lumea din adâncuri și cea a oamenilor. Ușor, ușor, Lira ajunge să înțeleagă că iubirea nu este o vulnerabilitate – fie că vorbim de prietenie ori de adevărata dragoste – și îl vede pe Elian într-o altă ipostază.

„Nu mai este bărbatul care comandă o navă sau băiatul născut să comande un imperiu. Este ambii și niciunul. Este ceva care există între ei, ceva ce numai eu pot să văd. O mică eroare a lumii în care este blocat.”

De la ură la iubire este un singur pas, iar Lira demonstrează încă o dată că este o temerară, o luptătoare, o prințesă neînfricată și nu un monstru. Este în stare să lupte cu propria mamă pentru a-și salva sufletul, iubirea, prietenii și poporul. Sau… popoarele!

„Cât de ciudat este că, în loc să-i iau inima, sper să o ia el pe a mea. (…) Dar Elian nu trebuia să-mi ia inima. I-am dat-o eu.”

Concluzia acestui roman de sine stătător este antrenantă, așa cum a fost întreaga aventura pe mare și pe uscat a celor două personaje principale și a echipajului lor.

Le mulțumesc prietenilor de la Storia Books pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii (click AICI).