CityVisionMagazine

O zi cât o viață – ce ai face dacă ai mai avea o zi de trăit?

Universul este nemărginit, iar fiecare carte deschide o poartă către un nou univers. Lumi întregi prind viață prin intermediul paginilor fermecate ale unei cărți și cititorul poate întâlni creaturi fantastice, poate descoperi orașe unde domnește haosul, dar și personaje aparent normale ce îi pot marca viața pentru totdeauna. Amândoi mor la sfârșit este o carte care te pune în fața multor semne de întrebare, incertitudini ascunse în adâncul subconștientului tău. Este o călătorie printr-o viață trăită într-o singură zi. Și ajungi să te întrebi… tu ce ai face dacă ai fi în locul celor două personaje principale?

Amândoi mor la sfârșit – Adam Silvera

An apariţie: 2021
Autor: Adam Silvera
Editura: Storia Books, colecția Young Adult
Titlu Original: They Both Die at the End
Traducător: Irina Stoica

image

Sumar: Adam Silvera ne aduce aminte că nu există viață fără moarte și nici dragoste fără pierdere, într-o poveste devastatoare, și totuși optimistă, despre doi oameni a căror viață se schimbă pe parcursul unei zile de neuitat.

Pe 5 septembrie, puțin după miezul nopții, Crainicii Morții îi sună pe Mateo Torrez și pe Rufus Emeterio să le dea o veste proastă: vor muri astăzi.

Mateo și Rufus nu se cunosc, dar, din motive diferite, amândoi caută un prieten nou în Ziua Sfârșitului. Partea bună e că există o aplicație special pentru asta: Ultimul Prieten. Prin intermediul ei, Rufus și Mateo sunt pe cale să pornească într-o ultimă aventură — în cea din urmă zi a lor, vor trăi cât pentru o viață întreagă.

„Temele prieteniei, dragostei, pierderii și destinului se combină în acest roman, care ar trebui să fie citit cu un pachet de șervețele la îndemână.” — Brightly

„Silvera continuă să integreze cu mare talent diversitatea, dizabilitatea și vocile tinerilor queer, într-o poveste plină de emoție. O carte care nu ar trebui să lipsească de pe niciun raft cu cărți YA.” — School Library Journal

„Silvera reușește nu doar să surprindă emoția pură a celor care trebuie să se confrunte cu propria mortalitate, dar și să creeze niște personaje autentice, cu care poți relaționa și pe care îți dorești să le urmărești în aventura lor. Stilul său superb de scriere și talentul de povestitor te vor distruge, în cel mai bun mod posibil.” — Buzzfeed

„O poveste curajoasă, caldă, dar care te și bântuie. O poveste despre pierdere, speranță și puterea eliberatoare a prieteniei.” – Lauren Oliver, autoarea romanului O zi din șapte

„Pe parcursul unei zile pline de evenimente, aceși tineri sensibili vorbesc sincer și profund despre destin, despre furie, despre nedreptate și despre ce înseamnă să fii în viață, până când prietenia lor se transformă în mod natural în ceva mai mult.” — Publishers Weekly

image

Părerea mea: „A trăit pentru toată viața.” – așa aș fi început această poveste emoționantă. Cred că nimic nu însumează mai bine subiectul cărții ca acest citat. O propoziție simplă, ce va fi scrisă pe piatra de mormânt a unui om. Un personaj a cărui poveste te bântuie. O poveste memorabilă. O poveste care te face să râzi și să plângi. O poveste care te învață că este în regulă să ieși din zona ta de confort. Altfel viața va trece pe lângă tine și nici nu ai habar când va veni ziua fatidică.

Povestea se desfășoară într-un univers paralel unde o companie numită Crainicii Morții anunță finalul vieții pe Pământ – nimeni nu știe cum a apărut, însă a devenit populară peste noapte – iar la miezul nopții sau mai târziu, depinde de noroc, fiecare om primește un telefon ce îi va schimba viața pentru totdeauna. Cum? Află că mai are de trăit fix 24 de ore sau mai puțin. Ajungi să te întrebi dacă atragi Moartea? Dacă ai sta închis între patru pereți, nu ai ieși deloc, nu ai face nimic ieșit din comun, oare vei muri sau vei scăpa?

„Acum douăsprezece ore am primit un telefon prin care mi se zicea că o să mor astăzi și acum mă simt mult mai viu decât mă simțeam atunci.”

Este îngrozitor să trăiești cu această teamă, deși ți se oferă șansa să îți iei rămas-bun de la cei dragi. Dar este de ajuns? Nu, nimic nu e de ajuns în fața realizării că viața urmează să se încheie și tu nu ai făcut nimic din ce ai visat. Acest lucru este valabil și pentru cele două personaje, Mateo și Rufus, doi străini care devin prieteni peste noapte. În acest univers condus de spaimă, există o aplicație care aduce mai aproape străini ce au în comun anumite criterii și reprezintă o amăgire a unei apropieri. Așa ajung să se cunoască Mateo și Rufus. Riscă și… câștigă. Câștigă câteva ore trăite la intensitate maximă. Pe lângă aventurile care îi poartă prin diferite colțuri ale orașului și despărțirile prin care sunt siliți să treacă, pericolul îi urmărește la fiecare pas. Este ca și cum Moartea ar fi pus un preț pe capul lor. Și totuși trăiesc… fiecare oră care trece în favoarea lor este un succes. Ajungi spre final și te întrebi: „dacă ei vor fi primii care vor supraviețui”, dar titlul este cât se poate de revelator: Amândoi mor la sfârșit. Practic autorul îți spune de la început că această poveste nu are un final fericit. Dar speri…

„Într-o familie te naști, dar prietenii ți-i alegi singur. Pe unii îți dai seama că trebuie să-i lași în urmă. Alții merită orice risc.”

Cum ar suna ultimul tău mesaj? Ce ai spune posterității? Primești un răspuns din carte, este ascuns undeva printre rânduri: „Ultimul meu Mesaj ar fi despre cum trebuie să-ți găsești oamenii. Și să tratezi fiecare zi ca pe o viață întreagă.”

Nimeni nu își dorește să fie singur în ultima lui zi pe pământ, iar Mateo și Rufus demonstrează că legăturile interumane există, deși unele dintre ele se ascund în durere și pierdere. Dar ce ar mai fi o poveste fără învățăturile pe care le asimilăm la final?

„Doi tipi s-au întâlnit. S-au îndrăgostit. Au trăit. Asta e povestea noastră.

E o poveste frumoasă. Dar tot mai trebuie să lucrăm la sfârșit.”

Mulțumesc Storia Books pentru exemplarul oferit. Dacă v-am făcut curioși, cartea poate fi achiziționată de AICI.