Forțele malefice răzbesc în fața inocenței copilăriei

Un copil înseamnă deopotrivă bucurie, dar și responsabilitate, stres și oboseală. Trebuie să fii pregătit să renunți la libertățile pe care le luai de-a gata până să apară în viața ta. Timpul și atenția vor fi puse la încercare, căci procesul de creștere îl formează pentru viitor. Există oameni care își doresc să fie părinți, însă au un trecut complicat și se tem de repetarea greșelilor propriilor părinți.
Suzette nu este o femeie perfectă, nici o soție model, dar se bucură de dragostea soțului ei, Alex, și de aparenta voioșie a Hannei, fetița lor de șapte ani. Viața lui Suzette este pusă în pericol în momentul când realizează că Hanna nutrește gânduri malefice, iar planurile micuței nu cunosc limite. Povestea familiei Jensen este mai întunecată decât ne-am așteptat, iar curând situația capătă întorsături neașteptate, cu elemente din sfera ocultului. Ce poate face Suzette pentru a-și salva soțul și propria viață?
An apariţie: 2021
Autor: Zoje Stage
Editura: Corint, colecția Leda Bazaar
Titlu Original: Baby Teeth
Traducător: Alexandru Szollo

Sumar: În același stil cu Trebuie să vorbim despre Kevin și Cina, Dinți de lapte este un debut „sângeros” despre o mamă disperată să găsească ajutor pentru fiica ei mută, al cărei comportament tulburător devine tot mai periculos.
FACEȚI CUNOȘTINȚĂ CU HANNA!
E un înger drăgălaș, deși mut, în ochii adoratori ai tăticului ei. Acesta este singura persoană care o înțelege, și tot ce-și dorește Hanna este să trăiască fericită, pentru totdeauna, alături de el. Însă mami îi stă în cale, iar fetița va încerca orice truc imaginabil ca să scape de ea. De tot, dacă se poate.
FACEȚI CUNOȘTINȚĂ CU SUZETTE!
Își iubește sincer fata, însă, după ani de respingeri, școală la domiciliu pentru fiica ei și clipe încărcate de tensiune, sănătatea ei fizică și psihică slăbesc pe zi ce trece. Pe măsură ce șiretlicurile Hannei devin tot mai sofisticate, iar soțul lui Suzette rămâne orb la atmosfera tot mai încordată din sânul familiei, Suzette începe să se teamă că ceva cu adevărat rău se petrece și că, poate, casa nu reprezintă totuși cel mai potrivit loc pentru fetița lor.
Dinți de lapte este o poveste despre o familie aparent perfectă și o fetiță mută care nu-și dorește nimic altceva decât să-și ucidă mama.
„O poveste care amintește de Trebuie să vorbim despre Kevin, Fata dispărută și filmul Prevestirea. Dinți de lapte este o carte halucinantă și plină de întorsături de situație, care te va face să-ți pui constant sub semnul întrebării compasiunea simțită față de cele două personaje principale, a căror legătură se destramă continuu.” – Entertainment Weekly
„Răscolitor și imposibil de lăsat din mână, Dinți de lapte îți va intra pe sub piele și te va prinde în ghearele sale reci până la deznodământul șocant.” – LISA SCOTTOLINE
„Stage imaginează cu măiestrie un thriller înspăimântător, pe care nu-l poți lăsa din mână, transformându-l totodată într-o îndrăzneață investigație asupra parentingului și a căsniciei, identificând nemilos fisurile iubirii necondiționate.” – Publisher’s Weekly
„O lectură deopotrivă cuceritoare și înfiorătoare.” – New York Post
„Stage combină elemente horror cu suspansul domestic pentru a picta un nemilos tablou al psihopatiei infantile și a regretului matern.” – Kirkus Reviews
„Delicios de înfricoșătoare […]. Autoarea menține suspansul și tensiunea […], oferind o scurtă și oripilantă perspectivă asupra gândurilor unei sociopate în devenire.” – Library Journal
Părerea mea:
“Ea nici nu înțelege. Nu cunoaște diferența între corect și greșit. Dintre bine și rău. Pentru ea, joaca e reală, iar realitatea e o joacă. Nu are rost să fii supărat dacă ea nici măcar nu înțelege.”
Deși Zoje Stage se află la debutul ei ca scriitor, ar fi un eufemism să spun că acest thriller este banal și atât. Cu o veritabilă atmosferă terifiantă care bagă spaima în cititor, acțiunile sângeroase de care este în stare Hanna pot deveni subiect real de studiu pentru orice psiholog pediatric. Fetița este mută, nu se poate exprima în cuvinte, dar este maestră în a-și face cunoscute dorințele prin gesticulări sau desene. Tati este centrul ei de fericire, persoana cea mai de încredere și pe care-l iubește nespus. Rapid aflăm că această iubire este dusă în teritoriul obsesiei, căci Hanna ne exprimă printre rânduri în detaliu, dorința ei de a trăi numai cu tati al ei. Mami este monstrul familiei, un gândac pe care Hanna vrea să-l storcească, pentru a-l ține pe tati în siguranță și departe de răutatea lui mami. La inocenta vârstă de șapte ani, Hanna este deja un copil ce debordă de viclenie și expertă în arta manipulării, fiind un îngeraș cu tati și un drăcușor cu mami.
„De obicei, era o adevărată alinare să fie în brațele lui, dar deja se simțea prea constrânsă – epuizată de dificultățile aferente îngrijirii Hannei zi de zi și de dezamăgirea cronică față de propriul corp. Îi venea să alerge cu toată viteza spre zidul lor din sticlă și nu-i păsa dacă și-ar fi frânt gâtul, precum o pasăre. S-ar fi izbit de el iar și iar, până când l-ar fi mânjit cu propriul sânge.”
În ciuda eforturilor părinților de a o integra pe Hanna în peisajul educațional, fiica lor nu se poate adapta în nicio școală, iar Suzette se simte obligată să o învețe acasă. Dar, cu asta apar și frustrările, deoarece libertatea se evaporă, Hanna ocupând tot timpul ei. Fără momente de relaxare, Suzette simte că clachează, căci nici pe plan profesional nu se poate concentra, iar iubirea tot mai densă a lui Alex pentru Hanna o face să se simtă abandonată. Luptându-se cu o boală care i-a mâncat o bună bucată din fericirea copilăriei (boala lui Crohn), Suzette este vulnerabilă în fața Hannei, care nu ezită să-i facă viața un calvar. Temerile pentru siguranța ei răsar în momentul când se manifestă comportamentul tot mai violent al Hannei și cum micuța încearcă să o rănească prin orice mijloace pe femeia care i-a dat viață.
Capitolele din perspectiva Hannei sunt tulburătoare, aflăm cum răul încarnat vede prin ochii copilei și modul psihopat de acționare. Gândurile negative ies la iveală mereu când ceva nu este pe placul Hannei, mai ales dezgustul fetiței că mami nu mai pleacă din familia lor. Pasajele explicite se strecoară ocazional, fetița găsind satisfacție în orice obiect ascuțit, de la creioane ascuțite la piuneze, arme perfecte pentru a-i provoca rău lui Suzette. O dezvăluire șocantă o ghidează pe Hanna spre acest comportament sălbatic, când aflăm cu adevărat că ceva, sau mai bine spus, cineva se află în corpul fiicei lor, o situație peste capacitatea de înțelegere a părinților.

„-Nu i-a plăcut niciodată de mine. Ba nu, nu e adevărat. Când era bebeluș… […] Dar, la un moment dat, s-a pornit un război. Iar eu pierd. Îl pierd. Și nu pot să-i spun soțului meu, pentru că încerc, dar… El nu vede asta. Și unde-aș ajunge? Ar trebui să fiu o mamă bună, mama pe care n-am avut-o niciodată. Asta i-am promis lui, asta mi-am promis mie însămi.”
Alex pare să nu dea crezare spuselor soției lui, punându-și speranțele în momentul inevitabil când Hanna va reuși să vorbească și să revină la normal cu comportamentul. Este nevoie de multe momente de chin și suferință ale soției sale pentru ca Alex să conștientizeze pericolul ce îl reprezintă Hanna pentru familia lor. Primele vorbe din viața unui copil sunt memorabile, dar când Hanna le rostește, acestea sunt cu mult mai uluitoare decât se așteptau. Cât mai poate Suzette să îndure și Alex să fie indiferent? Orice speranță pentru cei doi părinți este un colac de salvare de la acest chin odios.
„În momentul acela, Suzette își dădu seama că fiica lor îi atacase practic pe amândoi. El nu mai era atât de sigur cine e fiica lui. Era o victorie dulce-amăruie, dar merita prețul dacă Alex înțelegea în sfârșit ce îndurau.”
Să nu vă păcălească titlul și nici coperta, Dinți de lapte este un thriller adevărat unde forțele răului poartă haine noi. Este ușor să vă lăsați înșelați de inocența Hannei, dar cu prima ocazie ea vă va demonstra contrariul. Finalul este deschis, gândurile cu care rămâi sunt multiple, iar imaginația este singura barieră care poate egala răul de care e în stare Hanna.
Mulțumesc editurii Corint pentru exemplarul oferit! Dacă v-am făcut curioși, cartea poate fi achiziționată de AICI.