CityVisionMagazine

Familia de sânge sau prietenii care îți devin familie?

Din străfundurile tenebroase ale iadului, existența demonilor și prezența întunericului par să se reverse asupra lumii noastre. Asemenea unei uși ce conectează două realități, aceste creaturi ajung să provoace haos și teroare oriunde merg. Totuși, echilibrul trebuie menținut, oamenii aflându-se sub apărarea unor luptători de neegalat. Vânătorii de umbre reprezintă zidul dintre haos și pace. Acești gardieni binecuvântați de îngeri duc o viață ascunsă, folosindu-se de magie și de tenacitatea armelor pentru a birui întunericul ce amenință lumea muritorilor. Având în spate arme angelice și rune magice, vânătorii de umbre, magicienii și aliații lor poartă acest război pentru a împiedica năruirea lumii. „Îngerul mecanic” este o incursiune timpurie în acest univers, într-o Londră victoriană ce nu duce lipsă de vampiri, vârcolaci, demoni și maeștrii arcani puși pe fapte rele. O poveste plină de emoție, tensiune și pericole, unde dragostea pentru familie se poate dovedi dureroasă.

Îngerul mecanic – Cassandra Clare

An apariţie: 2011
Autor: Cassandra Clare
Editura: Corint, colecția LEDA
Titlu Original: The Infernal Devices – Clockwork Angel
Traducător: Shauki Al-Gareeb

image

Sumar: TESSA GRAY, o adolescentă de șaisprezece ani, traversează oceanul pentru a-și găsi fratele. Destinația ei este Anglia, în plină epocă victoriană, dar ceva terifiant o așteaptă în Lumea de Jos a Londrei, unde vampiri, vrăjitori și alte creaturi supranaturale bântuie străzile iluminate cu gaz.

Numai vânătorii de umbre, războinici hotărâți să scape lumea de demoni, mențin cât de cât ordinea în acest haos. Răpită de misterioasele Surori Întunecate, membre ale unei organizații secrete numite clubul Pandemonium, Tessa află curând că ea însăși face parte din Lumea de Jos și că este posesoarea unui talent rar: puterea de a se transforma, după propria-i voință, într-o altă persoană. Însă Magistrul, o figură misterioasă care conduce clubul, nu se va da în lături de la nimic pentru a face ca puterea Tessei să-i aparțină.

Fără prieteni și hăituită, Tessa se refugiază la vânătorii de umbre de la Institutul din Londra, care jură să-i găsească fratele dacă ea își va folosi puterea pentru a-i ajuta. Tessa descoperă că e fascinată, în aceeași măsură, de doi prieteni buni: James, a cărui frumusețe fragilă ascunde un secret mortal, și Will, cel cu ochi albaștri, ale cărui stări de spirit schimbătoare, alături de o ironie caustică îi țin pe toți la distanță… pe toți în afară de Tessa. Pe măsură ce căutarea lor îi atrage tot mai adânc în inima unei urzeli oculte care amenință să-i distrugă pe vânătorii de umbre, Tessa își dă seama că ar putea fi nevoită să aleagă între a-și salva fratele și a-și ajuta noii prieteni să salveze lumea… și că dragostea poate fi cea mai periculoasă magie.

Părerea mea“- Pulvis et umbra sumus. E un vers din Horațiu. Suntem pulbere și umbre. Potrivit, nu crezi? zise Will. N-ai parte de viață lungă dacă ucizi demoni; de obicei murim tineri, iar apoi trupurile ne sunt arse… cenușă din cenușă, la propriu. În cele din urmă dispărem în întunericul istoriei, fără măcar o însemnare în paginile vreunei cărți mundane care să amintească lumii că am existat cândva.”

Cu siguranță universul magic făurit cu mare dragoste și devotament de Cassandra Clare a prins în mreje pe toți fanii fantasticului. Așa cum autoarea se exprimă în notele cărții, cercetările și informațiile dobândite i-au permis să zugrăvească acuratețea perioadei transpusă printre filele cărții. Londra victoriană este prezentată ca un amestec de elemente cunoscute și mai puțin știute, care oferă o doză de mister și necunoscut pentru cititor. Vânătorii de umbre luptă pentru o lume mai bună, mai ferită de pericole.

Prin ochii tinerei Tessa Gray pășim pe pavajele neregulate ale Londrei secolului al XIX-lea, simțim aerul stătut și atingem întunericul brăzdat de felinarele stradale cu gaz. Atmosfera mohorâtă și apăsătoare reprezintă oglindirea trăirii sale interioare, din momentul în care pleacă în căutarea fratelui ei dispărut, Nathaniel. Amărăciunea Tessei este alimentată de durerea pierderii părinților și a mătușii ei, astfel că salvarea ultimei rude de sânge este prioritatea ce o poartă până în sânul Lumii de Jos a peisajului londonez. O ancoră de speranță și realitate este lănțișorul pe care-l poartă la gât, un înger mecanic aparținând mamei ei. În momentele de slăbiciune și teamă, Tessa știe că ceva veghează asupra ei și îi oferă tăria de a merge mai departe.

„- Uneori, zise Jem, viețile noastre se pot schimba atât de repede, încât schimbarea să ne depășească mintea și inima. Mă gândesc la momentele când viața ni se schimbă, dar noi încă tânjim după vremea de dinainte ca totul să se fi schimbat – atunci doare cel mai tare. Deși pot să-ți spun, din experiență, că te obișnuiești cu asta. Înveți să-ți trăiești noua viață și nu poți să-ți mai amintești cu adevărat cum erau lucrurile înainte.”

image

Colaborarea cu vânătorii de umbre din oraș poate fi singura șansă la siguranță și la găsirea lui Nate, căci Tessa află rapid că originea ei umană este discutabilă și că forțe întunecate plănuiesc să abuzeze de puterile ei. Tessa nu este un simplu om, ci o ființă ce posedă abilitatea de a se metamorfoza în orice persoană, făcând-o extrem de valoroasă în ochii haini ai personajelor întunericului. Atunci când iubirea pentru propria familie poate duce la pierzanie, încrederea în magie reprezintă succesul mult căutat.

O grupare disfuncțională, dar extrem de atrăgătoare, vânătorii de umbre ai Institutului din Londra ajung rapid în grațiile cititorului. Aș putea expune la nesfârșit gândurile despre fascinația pentru acești gardieni din umbre. Îi cunoaștem pe Charlotte și Henry ce conduc această familie cu dragoste, alegând cu nădăjduire să riște totul pentru a învinge răul prezent în oraș. Aflăm și de Jem și Will, vânătorii tineri, care aleg să accepte prietenia Tessei. Cei doi la prima vedere par portretul luptătorului neînfricat, îngâmfat, care nu se dă în lături de la încăierare. Dar în spatele acestor aparențe există frici și secrete aproape mortale, care pun în lumină fragilitatea lui Jem și ironia lui Will. Replicile comice și câteodată acide dintre Jem, Will și Tessa vor răpi câteva chicote din partea cititorului. Tessa ajunge să se împrietenească și cu Jessamine, o tânără cu o impetuozitate ieșită din comun. Pe lângă conturarea cu mare dexteritate a personajului său, se pare că Tessa și-a găsit o nouă familie, din care îndrăznește să spere că va face parte. Această familie este atipică, este învăluită în magie și dragoste, căci la baza ei stau toate aceste persoane ce în realitate sunt orfane, dar care știu că vânătorii de umbre, chiar dacă reprezintă o viață etern zbuciumată, i-au făcut să se simtă ca acasă.

„- Cred că el te-a iubit, zise Jem, și te iubește încă, în felul lui, dar nu trebuie să-ți bați capul cu asta. E un lucru la fel de mare să iubești și să fii iubit. Dragostea nu e ceva ce poate fi irosit.”

Înconjurați de dușmani și magie ocultă puternic de primejdioasă, Tessa și prietenii ei ajung să înțeleagă rapid că încrederea în cine nu trebuie este o slăbiciune profitabilă. Găsirea fratelui ei este doar primul pas, într-un plan pus în mișcare de misteriosul Magister și membrii clubului Pandemonium, ale căror intenții reprezintă răul întruchipat. Pe lângă vampiri, vârcolaci, demoni și vrăji terifiante, Londra este amenințată de o armată de monștrii mecanici, mânați de legături magice ce nu ar trebui să existe. Pentru vânătorii de umbre înseamnă un pericol greu de depășit, iar pentru Tessa reprezintă evadarea de la trecutul banal de mundană. Poate că nu este un vânător de umbre, dar este un magician, un membru al Lumii de Jos, capabil să țină piept unor astfel de amenințări. Dragostea și încrederea noilor aliați o învăluie pe Tessa în magia de care are nevoie pentru a birui întunericul eliberat de Magister și de acoliții săi.

„- Orice-am fi din punct de vedere fizic, bărbat sau femeie, puternic sau slab, bolnav sau sănătos –, toate astea contează mai puțin decât ce avem în inimă. Dacă ai suflet de războinic, atunci ești războinic.”

Printre paginile sale, „Îngerul mecanic este doar un prim pas dintr-un univers imens, unde magia este soră cu pericolul, iar suspansul se joacă cu răbdarea noastră. Dragostea este conferită de cei din jurul tău, iar puterea nu vine mereu din afară, ci dinăuntrul tău. Vânătorii de umbre abia încep să-și facă cunoscută povestea. Haideți să-i urmărim în acțiune!

Mulțumesc Libris.ro pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul librăriei online (click AICI).