CityVisionMagazine

Marian Sava: Sculptorul care face piatra să cânte

În preajma Sărbătorilor Pascale, echipa ICR Bruxelles vă invită să vizionați un film dedicat operei sculptorului român Marian Sava, artist ce trăiește și lucrează la Bruxelles de aproape patru decenii. Acest material video continuă seria de evenimente virtuale intitulată Prezențe culturale românești în Benelux și prezintă imagini și mărturii ce ilustrează parcursul artistic al creatorului  român, constituindu-se, prin valoarea sa documentară și estetică, într-o excelentă ocazie de a cunoaște și promova operele creatorilor români prezenți în spațiul Benelux.

Autorul scenariului și prezentării acestui film este Jan de Maere, critic de artă și profesor de Istoria Artei la Vrije Universiteit Brussel: „Îl cunosc pe Marian Sava de mulți ani și consider că este (…) cineva care caută acel diapazon secret născut din natura atemporală și îl transpune în raportul său cu materia sculptată”.

”Eu cred că Marian Sava nu a plecat niciodată din România, pentru că el nu putea să creeze aceste opere dacă nu își păstra rădăcinile românești, profund asumate. Nu putea să se gândească la Dunăre, dacă nu conștientiza faptul că el aparține spațiului dunărean. Nu putea să se gândească la nai, dacă nu și-ar fi adus aminte de rădăcinile spirituale ale românilor.” Dan Basarab Nanu, manager Muzeul de Artă Vizuală din Galați.

Să ne umplem sufletele cu sensibilitate și speranță urmărind acest film de o poezie aparte. Astfel de demersuri sunt menite perenității și vorbesc despre creativitate, relevanță și despre valoarea artei contemporane românești la nivel internațional.

Evenimentul se înscrie în strategia ICR Bruxelles de promovare a artiștilor români care trăiesc și creează în Benelux.
Iată link-ul scurt al filmului:https://youtu.be/sU0xNUEGk-o