CityVisionMagazine

Portretul iluziei

O carte, o poveste, un mix literar de dramă, romantism şi mister – așa își prezintă autorul cartea pe care am citit-o pe nerăsuflate. Trecutul și prezentul se întrepătrund într-o poveste ce accentuează trăsăturile negative ale societății: de la trădări, aventuri extraconjugale, secrete și minciuni până la prietenii și relații superficiale. Acțiunea intensă, răsturnările de situație, crimele pasionale, desfrâul și sufletele zbuciumate care par că nu își găsesc locul nicăieri fac din acest roman unul de interes pentru cititor.

Nețărmuritul zbor al sufletelor desfrânate – Paul Pufan

An apariţie: 2020
Autor: Paul Pufan
Editura: Smart Publishing

Sumar: Mulți vor să încalce legile morale, însă puțini sparg cu adevărat tiparele societății. Iar cei care reușesc să facă asta își creează un paradis desfrânat care trece dincolo de limitele spațio-temporale. James este un individ intrigat de ceața densă ce îi maschează trecutul. Hipnotizat de un tablou, descoperă o fereastră către familia sa. Astfel, în față, începe să i se țeasă o complexă poveste pătată de iubirea și drama unor oameni dezorientați emoțional. Dar este oare pregătit cu adevărat să-și descopere rădăcinile tulburătoare? Este oare capabil să înțeleagă esența întunecată din care se trage?

Părerea mea: „Mistuind bariera timpului, dorința se transformă în pasiune, iar cunoașterea devine durere.”

Publicată în anul 2020, cartea de debut a autorului Paul Pufan este o lectură promițătoare centrată în jurul unor personaje care nu sunt nici bune, nici rele, a căror natură umană îi împinge să greșească față de cei din jur, un peisaj în care dragostea și infidelitatea, societatea și imoralitatea sunt cuvintele ce definesc firea fiecăruia. Nu există bine sau rău. Nimeni nu mai e destul de pur, de neîntinat cum a fost când a venit pe lume.

Începutul romanului te lasă pe gânduri, amintindu-ți de Portretul lui Dorian Gray și odată ce ți se deschide calea, citind capitol după capitol, realizezi că romanul se îndreaptă către un subiect întunecat asemănător cu subiectele regăsite în cărți ca Rebecca și cele scrise de Agatha Christie. Nimic nu e ceea ce pare. Fiecare personaj poate fi un posibil criminal. James se află într-un moment de cotitură în viața lui, dorindu-și cu ardoare să își afle trecutul, văzând în personajul din tablou imaginea unei mame. Astfel tabloul ajunge să fie punctul de pornire al acțiunii, femeia misterioasă în rochie verde deschide ușa către o altă dimensiune, către trecutul pe care ochii triști și abătuți și-ar dori să îl lase în urmă, îngropat sub ruinele unui conac ultra-modern și luxos.

„Se uită adânc în ochii cristalini ai femeii pictate, apoi privirea îi coboară spre buzele angelice. Nu știe ce să facă. Își încleștează pumnii, așteptând un semn. Începe ușor, din nou, să tremure și să transpire, iar semnul vine: femeia îi zâmbește.”

Suntem transpuși în viața lui Ashley, o tânără din high class-ul englezesc, care are o căsnicie aparent fericită. Însă, când soțul ei este plecat, aceasta profită de perioada respectivă pentru a-și continua aventura extraconjugală cu cumnatul său, Mark. Ițele întortocheate ale poveștii îl poartă pe cititor printre paginile jurnalului femeii, prin camerele somptuoase ale conacului în care locuiește și în sera unde Mark își pictează muza. Povestea ilustrează natura omului, condiția sa în fața unor puteri mult mai mari și mai crude decât am fi crezut vreodată. Omul a fost creat pentru a greși, nimeni nu i-a spus că va fi perfect de la începutul până la finalul acestei vieți efemere. Omul este imprevizibil și așa sunt și personajele continuate excepțional în acest roman.

„Cu toții purtăm măști când ne afișăm în societate, măști care trădează, mai mult sau mai puțin, esența noastră naturală. Unii reușim să ne ascundem atât de bine în spatele lor, încât nimeni nu-și poate da seama cine suntem cu adevărat.”

Care este legătura dintre James, bărbatul de la început și femeia din tablou, dar și ce implicare are Ashley în această poveste, vă invit să descoperiți în paginile cărții. Vă asigur că o veți termina în doar câteva ceasuri.

Mulțumesc autorului Paul Pufan pentru exemplarul oferit! Dacă v-am făcut curioși, cartea poate fi achiziționată de AICI.