CityVisionMagazine

Cinci puteri, un singur destin

De-a lungul timpului, în mitologiile populare, zânele s-au diferențiat în funcţie de specificul etnografic local. Tipologia europeană (franc. fée, germ Fee, engl. fairy) aparţine îndeosebi basmului fantastic. Mitologia chineză are mai multe tipuri de zâne, unele fără o personalitate distinctă altfel decât prin frumuseţe: Mi Fei, altele însă distinct individualizate: Makù, o magiciană longevivă și Lei Zu, zâna mătăsurilor. Zânele sunt în strânsă legătură cu natura și cu elementele lor: focul, apa, aerul, pământul și sufletul. Ele pot produce transformări extraordinare și satisface sau risipi într-o clipă dorințele cele mai arzătoare. Am crescut cu animația Winx, descoperind-o pe Bloom, o zână a focului, dar și pe prietenele ei. Spre deosebire de legendele populare, acestea sunt încă adolescente, în pragul descoperirii puterilor lor. Odată descoperite, elementele care le definesc abilitățile trebuie controlate. Altfel dezastrele le pot urmări peste tot. „Calea Zânelor” ne poartă într-un tărâm magic, o lume ascunsă de ochii oamenilor, unde primejdia și minciunile sunt la ordinea zilei.

Soarta: Saga Winx. Calea Zânelor – Ava Corrigan

An apariţie: 2021
Autor: Ava Corrigan
Editura: Corint, colecția Leda Edge
Titlu Original: The Fairies’ Path (Fate: The Winx Saga)
Traducător: Andra Elena Agafiței

Sumar: Un roman bazat pe noul serial Soarta: Saga Winx, disponibil acum pe Netflix!

Cu cât e mai intensă emoția, cu atât e mai puternică magia!

Școala internațională Alfea găzduiește elevi din toată Lumea Cealaltă, sosiți acolo să se antreneze, să învețe magie și să descopere cum să-și controleze puterile. Între zidurile castelului, cinci tinere care nu se cunosc se văd nevoite să împartă același apartament.

AISHA e o fată sportivă și isteață, invidiată de toți colegii pentru controlul ei asupra apei. TERRA e cumsecade și stângace, iar influența ei asupra lumii naturale îi surprinde adesea pe rivalii ei. MUSA, o tânără introvertită, se închide în sinea ei pentru a nu se lăsa copleșită de emoțiile celor care o înconjoară. STELLA e prințesă – da, o prințesă adevărată –, iar controlul pe care-l exercită asupra luminii inspiră și intimidează deopotrivă. Și apoi mai e și BLOOM, proscrisa, fata care vine din lumea oamenilor și care a fost la un pas de a-și distruge familia cu puterea focului.

Tinerele își doresc aceleași lucruri ca toți ceilalți adolescenți – să descopere cine sunt cu adevărat, să-și facă prieteni și să se integreze la noua școală. Dar când o forță malefică străveche, de mult izgonită, își face apariția în afara castelului, cele cinci eleve vor fi silite să facă dovada puterilor cu care sunt înzestrate. Iar secretul pe care-l vor descoperi e atât de năucitor, încât va pune la îndoială tot ce știu despre Lumea Cealaltă… și despre ele însele.

Părerea mea: Bazat pe serialul omonim, primul volum al seriei „Soarta: Saga Winx” ne introduce în lumea încântătoare a zânelor din Solaris, aflate la Școala Internațională Alfea, locul unde adolescenți înzestrați cu abilități speciale, veniți din toată lumea, învață tainele magiei zânelor. Spre deosebire de animația originală, foarte multe personaje sunt înlocuite pentru a da o notă mai matură și mai întunecată poveștii. Atât cartea, cât și serialul se rup complet de acest univers, dar citind volumul de față am simțit că lipsește ceva. Scriitoarea a împrumutat replici din serial, acțiunea fiind întocmai ca în ecranizarea Netflix, doar că s-a pus mai mult accent pe gândurile și sentimentele personajelor. S-au adăugat mai multe detalii pentru a îmbunătăți acțiunea, să se simtă mai mult ca un roman. Ritmul este alert, iar acțiunea este comprimată în cele câteva sute de pagini ale cărții.

Povestea începe cu Bloom, care este inițiată într-o nouă viață fermecată. Ea a fost crescută în lumea oamenilor, fiind ascunsă de cei din neamul său, dar un eveniment tragic îi schimbă total viața. Într-o criză specifică vârstei, adolescenta declanșează un incendiu care o rănește pe mama ei. Lumea zânelor este nevoită să intervină și să o aducă acolo unde îi este locul. Dar nu este o tranziție atât de ușoară pe cât ne așteptam.

„Magia zânelor are legătură cu emoțiile. Ar putea fi gânduri bune sau rele. Iubire, ură, frică. Puterea magiei este direct proporțională cu intensitatea emoțiilor.”

„Magia sălășluiește chiar în sânul naturii. Și aici, în cercul nostru de pietre, sporește. Recipientul vă testează abilitatea de a canaliza acea magie. Este un nivel de referință pentru începutul instruirii voastre.”

Așa cum magia zânelor se află în conexiune cu emoțiile acestora, și cartea este amuzantă, tristă, oferă o doză echilibrată de aventură, dar mai ales construiește o relație de prietenie bazată pe încredere și sprijin reciproc între Bloom, Aisha, Terra, Stella și Musa. Cartea este o lectură relaxantă, potrivită pentru cei care au urmărit serialul Soarta: Saga Winx și-și doresc să învețe mai multe despre Lumea Cealaltă.

“La fosta mea școală, citisem poezii în care se spunea că zânele îndeplinesc dorințe, iar tărâmul de basm se numește Ținutul Dorinței Inimii. (…) Acum, că acceptasem adevărul despre mine, puteam avea tot ce îmi dorisem dintotdeauna.”

Mulțumesc editurii Corint pentru exemplarul oferit! Dacă v-am făcut curioși, cartea poate fi achiziționată de AICI.