CityVisionMagazine

O incredibilă aventură maritimă

Istoria pirateriei este spectaculoasă și, deși pare o activitate rezervată aproape exclusiv bărbaților, aceasta devine şi mai interesantă dacă ne îndreptăm atenția spre câteva personaje feminine care au sfidat normele sociale şi au ales drumul necunoscut al mărilor. Încă din vremea vikingilor apar mărturii ale femeilor care au ales să îmbrace haine de bărbat și să pornească pe apele învolburate ale oceanelor. Un exemplu este Alfhild, fiica unui rege care a trăit prin secolul al IX-lea, după o legendă păstrată de Saxo Grammaticus. Legenda spune că prinţesa, în loc să accepte să se căsătorească cu un prinţ danez, alege calea pirateriei, îmbrăcând armură de bărbat şi terorizând apele baltice. Un alt personaj emblematic este și Grace O’Malley care o roagă pe regina Elisabeta să o primească în serviciul său drept corsar. Nici următorul secol nu duce lipsă de femei interesante. Printre acestea, Jacquotte Delahaye, „roşcata întoarsă din morţi” din Caraibe, și Anne Dieu-le-Veut, soţia piratului Laurens de Graaf, alături de care luptă cot la cot. Încă din cele mai vechi timpuri, marea și pirații au fost subiecte misterioase și fascinante pentru curioși.  

Fable – Adrienne Young

An apariţie: 2021
Autor: Adrienne Young
Editura: STORIA BOOKS, colecția Young Adult
Titlu Original: Fable
Traducător: Bogdan Voiculescu

image

Sumar: Într-o lume clădită pentru bărbați, o tânără trebuie să învețe să supraviețuiască, să-și găsească locul și familia.

Pentru Fable, fiica de șaptesprezece ani a celui mai puternic comerciant din Strâmtori, marea este singurul cămin pe care l-a avut vreodată. Au trecut patru ani din noaptea în care și-a văzut mama înecându-se în timpul unei furtuni necruțătoare.

A doua zi, tatăl ei a părăsit-o pe o insulă legendară, plină de hoți și cu hrană puțină. Pentru a supraviețui, Fable trebuie să se descurce singură, să nu aibă încredere în nimeni și să se bazeze doar pe talentele deosebite moștenite de la mama ei. Tot ce o motivează este dorința de a scăpa de pe insulă și de a-și găsi tatăl, căruia vrea să-i ceară locul cuvenit în echipajul lui.

Astfel, Fable apelează la ajutorul unui comerciant tânăr pe nume West, care o va lua de pe insulă și o va ajuta să traverseze Strâmtorile. Dar pericolele de care a fost mereu înconjurat tatăl ei s-au înmulțit de când l-a văzut ultima oară, iar West, la rândul lui, ascunde multe secrete.

Fable vă poartă într-o călătorie spectaculoasă, plină de dragoste, intrigi și aventură.

Marea sărată și promisiunea unui secret ascuns în adâncurile ei m-au îndemnat să citesc cartea pe nerăsuflate. Fable nu se citește; pur și simplu, ajungi să te pierzi în ea.“ – Shea Ernshaw, autoarea romanului Blestemul mării

Într-o lume brutală, Fable strălucește, e tenace, dar vulnerabilă, și nu-i este teamă să facă tot ce trebuie ca să supraviețuiască.“ – Shelby Mahurin, autoarea romanului Șarpe & porumbel

Cadrul nautic ilustrat în colori vii, scufundările dramatice în mare și salvările curajoase, nu unul, ci doi adversari formidabili, și povestea de dragoste amețitoare transformă acest roman într-o lectură ideală atât pentru navigatorii apelor, cât și pentru oamenii de uscat.“ – The Bulletin of the Center for Children’s Books

Părerea mea: Așa cum spuneam, femeile-pirat sunt ilustrate în istorie și sunt adesea reprezentate având aceleaşi veşminte ca bărbaţii, deşi realitatea era mai complexă de-atât. Mai multe mărturii tind către conturarea unei înfăţişări unice a femeii-pirat, care obişnuia să adauge hainelor accesorii făcute din piesele găsite pe corabie, cum ar fi plasa pescărească. Romanul „Fable” ne prezintă tocmai această tipologie de femeie-pirat neînfricată. O adevărată supraviețuitoare! Una dintre cele mai noi povești fantastice este începutul unei mărețe aventuri maritime – o poveste scăldată în apă sărată care-i va încânta pe cei a căror inimă se află în adâncul mării. Povestea este un adevărat triumf pentru Adrienne Young, ce surprinde cititorul într-un vârtej înfricoșător de acțiune și un romantism fantastic într-o lume brutală creată surprinzător de bine. Aici, până și marea este un personaj tăcut, misterios și fermecător, adesea furios și mortal.

„Erau cinci reguli. Doar cinci. Și i le-am recitit tatălui meu iar și iar când am crescut destul ca să mă pot urca pe catarge cu mama.

1. Ține cuțitul la îndemână.
2. Niciodată în viața ta să nu datorezi cuiva ceva.
3. Nimic nu e gratis.
4. Întotdeauna formulează minciunile plecând de la adevăr.
5. Niciodată și sub nicio formă să nu dezvălui cine sau ce e important pentru ține.”

image

În centrul acțiunii se află Fable, o tânără curajoasă, care își pierde mama într-o noapte furtunoasă, pe mare, și este lăsată să moară de foame pe o insulă unde hoții își duc veacul. Cine a abandonat-o acolo și de ce? Propriul ei tată, Saint, un cunoscut comerciant din Strâmtori. Folosindu-și agilitatea, inteligența și instinctul de supraviețuire pe care le-a moștenit de la mama ei, Fable reușește să își facă un renume, vânzând nestemate. Din monedele strânse, fata își dorește să părăsească insula care pentru ea a devenit întruchiparea iadului. Scopul lui Fable este să îi demonstreze tatălui ei că este vrednică să facă parte din echipajul lui.

„Nu ai fost croită pentru lumea asta, Fable.” – vorbele tatălui ei sunt precum o fantomă care revine din trecutul nemilos iar și iar, spulberând orice clipă de fericire, năruind orice urmă de speranță.

Și totuși, speranța există în persoana lui West, un tânăr comerciant care i-a cumpărat o mare parte din nestemate. După câteva capitole care abundă în acțiune și descrieri terifiante, Fable reușește să părăsească insula cu greu, viața fiindu-i pusă în pericol de urmăritorul său, un hoț care-i dorește moartea. Fable își cumpără locul pe corabia Marigold, însă va afla pe parcurs că băiatul ascunde o sumedenie se secrete. Dar și Fable este în stare să se lupte cu însăși marea pentru a ajunge la destinație și să îl vadă pe părintele crud și nemilos care a abandonat-o în urmă cu patru ani.

„Vrei un lucru în viața ta? Atunci îl iei, Fable!”

Pe mine m-a fascinat! Fable ocupă locul fruntaș în topul lecturilor din anul 2021 și e cea mai bună carte pe care Adrienne Young a scris-o până acum. Universul maritim din această carte este neobișnuit și magic precum apele de un albastru întunecat care ascund mii și mii de corăbii pierdute pentru totdeauna pe fundul mării, colorat de pești și corali, strălucitor ca pietrele prețioase, învăluit în mirosul de sare și scăldat în razele soarelui arzător. Cunoaștem Strâmtorile prin ochii lui Fable, iar fiecare alee întortocheată ne este dezvăluită din descrierile tinerei fete.

„Frica îi sugruma întregul trup și mâinile lui mi-au stârnit fiori pe șira spinării. Se uita la mine cu un fel de înțelegere în ochi. Ceva ce trăgea de nodurile rețelei de minciuni pe care ni le spuseserăm.”

Apreciez faptul că latura romantică a acestei cărți nu este forțată, personajele îndrăgostindu-se pe parcurs și, chiar dacă nu au fost prieteni din prima clipă, Fable și West au învățat să lucreze împreună, fiecare având ceva de câștigat din înțelegerea lor. Iubirea celor doi este tumultoasă, plină de peripeții și secrete din trecutul fiecăruia. Fable este un personaj sărutat de valurile mării și de razele soarelui, cu chipul pistruiat, ochii ageri și părul ca focul ce mocnește în sufletul ei tânăr. Este diferită față de celelalte eroine pe care le-am întâlnit în călătoria mea literară. Este vulnerabilă, îngrozită, plină de speranță și nu vrea să arate mereu că este o luptătoare. Nu apelează la sarcasm pentru a trimite săgeți otrăvite. Este răbdătoare, observă, ascultă și supraviețuiește. Iar mai apoi acționează. Își găsește locul la bordul corabiei Marigold, alături de un echipaj pe care îl poate numi familia ei.

„Aici, jos, eram doar doi muritori într-o lume întoarsă cu fundul în sus. Era singură lume căreia simțisem că-i aparțin.”

Fable” este o lectură obligatorie pentru acest an. Nu veți regreta!

Mulțumesc Storia Books pentru exemplarul oferit. Dacă v-am făcut curioși, cartea poate fi achiziționată de AICI.

Bon voyage!