Povestea unei familii care învinge timpul
Viața oamenilor este efemeră, câteva decenii ne sunt oferite pe acest pământ, din momentul nașterii până la reîntoarcerea în neant. Pe de altă parte, vampirii sunt binecuvântați cu viață eternă, fără frica timpului ce trece cu repeziciune, așteptând cu brațele întinse clipa în care aceștia nu vor mai exista. Libertățile unui vampir și a unui om sunt incomensurabile. L-am cunoscut pe Marcus Whitmore în seria „Cartea pierdută a vrăjitoarelor”, am adorat carisma și iscusința acestui tânăr cercetător. Tânăr la suprafață și în aparență, dar încercat în suflet de trecerea timpului și a evenimentelor mai puțin plăcute din istoria omenirii. Vreme de peste două secole, el a cunoscut tragedia, trauma, chiar și împlinirea, toate acestea modelându-l în persoana care este acum. Un adevărat fiul al timpului și un pasionat de cunoaștere.
Fiul timpului – Deborah Harkness
An apariţie: 2019
Autor: Deborah Harkness
Editura: LITERA, colecția Blue Moon
Titlu Original: Time’s Convert
Traducător: Manuela Bulat
Sumar: Pe câmpurile de bătălie din timpul Revoluției Americane, Matthew de Clermont îl întâlnește pe Marcus MacNeil, un tânăr doctor din Massachusetts, într-o perioadă de reviriment politic în care lumea pare a se îndrepta spre un viitor mai luminos. Când Matthew îi oferă șansa să devină nemuritor și să se elibereze din chingile educației lui puritane, Marcus nu ratează această ocazie. Dar transformarea lui nu e una ușoară, iar tradițiile vechi și responsabilitățile familiei de Clermont intră în conflict cu credința profundă a lui Marcus în libertate, egalitate și fraternitate. În Parisul contemporan, Phoebe Taylor – tânăra angajată de la casa de licitație Sotheby’s de care s-a îndrăgostit Marcus – se pregătește pentru propria călătorie spre nemurire. Deși versiunea modernizată a procesului pare mai puțin complicată, cei doi descoperă că provocările la care este supusă o ființă umană care dorește să devină vampir nu sunt cu nimic mai prejos decât erau în secolul al XVIII-lea. Umbrele de care Marcus credea că a scăpat cu secole în urmă se pot întoarce să-i bântuie pe amândoi – pentru eternitate.
O poveste de iubire plină de pasiune și o explorare fascinantă a puterii tradiției și a posibilităților de a aduce nu doar schimbarea, ci chiar o revoluție, „Fiul timpului” aduce laolaltă construcția de lumi supranaturale și dragostea mocnită care au făcut ca trilogia „Cartea pierduta a vrăjitoarelor” să aibă un succes uriaș.
„Harkness privește Revoluția Americană și pe cea Franceză cu ochii atenți ai istoricului, desenând paralele între cele două perioade nu doar prin ochii vampirilor care au fost martorii acestor evenimente, ci și prin apariția personajelor istorice importante: marchizul de Lafayette, Benjamin Franklin și Thomas Paine.” – Los Angeles Times
„În Fiul timpului, Deborah Harkness, autoarea Cărții pierdute a vrăjitoarelor, țese o poveste nemuritoare brodată cu iubire și drame de familie, care este senzațional de interesant de citit.” – Bustle
„V-ați gândit vreodată ce înseamnă să fii vampir? Deborah Harkness, cunoscuta autoare a Cărții pierdute a vrăjitoarelor, vă deschide gustul pentru astfel de povești în cel mai recent roman al ei… o poveste de dragoste plină de pasiune.” – PopSugar
Părerea mea: Așa cum am fost obișnuiți, Deborah Harkness creează din nou un peisaj compus pe mai multe planuri temporale: trecutul și prezentul. Gândirea istoricului ne poartă prin trecutul zbuciumat al secolului al XVIII-lea, pe țărmurile estice și vestice ale oceanului Atlantic. De la Revoluția Americană și până la cea Franceză, cititorul parcurge etapele din trecutul vampirului Marcus Whitmore, fiul lui Matthew de Clermont. Prezentul îi găsește cu noi provocări care ne oferă o imagine mai largă asupra vieții unui vampir și ce anume îl face să funcționeze.
Asemenea unui chirurg care își pregătește cu iscusință și mare atenție următoarea mișcare, Deborah Harkness conturează încă odată, cu mare convingere și pasiune o bucată de istorie pe care toți pasionații timpului trecut și nu numai, o vor savura. Nu încape îndoială, Marcus este starul cărții, dar alături de povestea sa, îi urăm bun venit în familia de Clermont și lui Phoebe Taylor, perechea lui Marcus. Combinând poveștile personajelor care ne sunt dragi și cunoscute, Harkness creează portretul ideal și ispititor al vieții de vampir, a plăcerilor după care aceștia tânjesc, dar și chinurile pe care această existență le aduce. Da, sângele este nectarul vieții, dar transformarea din om în vampir se simte precum o tortură nesfârșită.
“Marcus, așa supraviețuiesc vampirii, zise Fanny. Apărem, dispărem, ne transformăm în altceva, iar apoi apărem ca pasărea Phoenix din cenușa fostelor noastre vieți.”
Pasajele cu relatările lui Marcus ne fac să simțim tensiunea din coloniile americane, iar dorința acestora de emancipare de sub tutela coroanei britanice conducea determinarea oamenilor. A doua jumătate a secolului al XVIII-lea a însemnat un moment sângeros care va rămâne veșnic în istoria Americii pe care o știm astăzi. Dar pentru a exista independența și afirmarea statală, războiul era singurul răspuns pentru cele 13 colonii din Lumea Nouă.
Povestirile vampirului sunt dureroase și pline de amărăciune, fiind amintiri negre din timpul Revoluției Americane. Viața sa din Massachusetts-ul secolului al XVIII-lea reprezintă o pată neagră din existența lui, totul începând cu tirania tatălui său, un om hain cu patima băuturii. Disciplina strictă pe care a cunoscut-o îl determină să plece de acasă, iar războiul iminent alimenta și mai mult această dorință arzătoare. După ce tragedia lovește, Marcus se alătură armatei coloniilor, întâi ca țintaș, apoi ca doctor.
Pentru a se rupe de trecut, el devine Marcus Chauncey, poreclit „Doc”, arătând rapid priceperea prin cunoștințele medicale atât de necesare pentru urmele lăsate de război. Bolile crunte ale vremii precum febra tifoidă sau febra galbenă făceau ravagii printre soldații revoluției, însă lui Marcus i se oferă a doua șansă la viață. În octombrie 1781, viața de muritor a tânărului Marcus MacNeil încetează, iar pe lume renaște un nou vampir cu ajutorul cavalerului de Clermont, nimeni altcineva decât Matthew, aflat de asemenea pe front. Astfel Matthew are sarcina de a-l iniția în noua sa viață de wearh. Noua existență renăscută de creatură a nopții îl poartă apoi pe Marcus pe continentul european, în Franța premergătoare Revoluției, ce avea să ducă la nașterea primei republici franceze. Prin ochii vampirilor, înțelegem cum oamenii vin și dispar, cum conflictele dezbină, dar și unesc. Pe măsură ce anii trec, Marcus se acomodează cu apartenența la familia de Clermont și la deciziile care-i vor modela viitorul. Evenimentele de care își aduce aminte sunt dureroase, însă este conștient de dragostea celor din jur, sentiment care-l ajută să-și vindece rănile trecutului și să facă uitați demonii unei epoci apuse.
„Nu contează cum ești numit, rosti Ysabeau pe un ton disprețuitor. Singurul lucru important e cine ești – fiul lui Matthew… și un de Clermont.”
Anumite capitole ne oferă o privire și în viețile lui Matthew de Clermont și Dianei Bishop, acum proaspăt părinți de gemeni. Născuți dintr-o mamă țesătoare și un vampir afectat de furia sângelui, temperamentul micuților va pune la încercare răbdarea de fier a familiei. Asemenea multor copii, aceștia sunt nărăvași, nostimi, dar de nestăpânit, însă cu nonșalanță le arată tuturor că viața supranaturală îi definește. Rebecca moștenește vampirismul de la Matthew, iar Philip preia puterile de țesător de la Diana. Copiii sunt cu adevărat o curiozitate bizară, dar intrigantă, care nu lasă loc de liniște în viața familiei de Clermont. Însă dragostea pentru ei rămâne necondiționată.
Phoebe Taylor pășește cu pași nesiguri în noua existență de vampir, această tranziție incomodă de la vechea viață de om îi va pune la încercare controlul și poftele. Cele nouăzeci de zile necesare pentru procesul de transformare se dovedesc lungi și agonizante, iar separarea de Marcus amplifică și mai mult senzația amară. Ținută departe de ispitele exterioare, Phoebe învață treptat cum se hrănește un vampir, cum trebuie să se controleze în preajma celor cu sânge cald și mai ales, importanța nectarului vieții pentru supraviețuire. Familia de Clermont își așteaptă cu brațele deschise noul membru.
“Nu întotdeauna mâna ascunsă te strânge până te zdrobește, zise Ysabeau cu blândețe, uitându-se cu drag la Marcus. Atingerea pe care o simțim ca pe o piedică atunci când suntem tineri ne aduce alinare mai târziu în viață.”
„Fiul timpului” este o poveste atemporală, cu o familie care nu poate fi dezbinată de trecerea timpului, timp care izbutește să consolideze și mai mult relațiile dintre membrii săi. Până acum ne doream să știm cum gândește un vampir, iar scriitoarea oferă posibilitatea să privim unele dintre cele mai cumplite evenimente din istoria omenirii prin ochii acestor creaturi nemuritoare și veșnic însetate.
Mulțumesc Libris.ro pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul librăriei online (click AICI).