CityVisionMagazine

Tweet Cute – rivalitate în online

Tehnologia ne-a acaparat viețile. Citim, scriem și ne desfășurăm aproape toate activitățile în mediul online. Nu mai putem concepe o lume fără tehnologie. Din punct de vedere psihologic, o societate are nevoie de aproximativ o sută de ani pentru a se adapta unei inovații majore. De exemplu, între inventarea telefonului (1876) și apariția primului telefon fără fir (1990), s-a derulat un progres tehnologic lent. De-a lungul celor 114 ani telefonia a intrat treptat în viața oamenilor. În schimb, internetul a avansat cu rapiditate și în doar 40 de ani, generații întregi au cunoscut cum este să aibă un telefon fix, să trimită scrisori, dar și să dețină un telefon mobil și să trimită e-mail-uri prin poșta electronică. Există o multitudine de aplicații și platforme care ne fac viețile mai ușoare și ne ajută să socializăm. Twitter-ul, platforma de socializare care permite utilizatorilor să trimită și să citească mesaje scurte (de maximum 280 de caractere) este și subiectul romanului de debut al Emmei Lord, „Tweet Cute”. Cartea a apărut recent și în România, la editura Storia Books.

Tweet Cute – Emma Lord

An apariţie: 2021
Autor: Emma Lord
Editura: Storia Books, colecția Young Adult
Titlu Original: Tweet Cute
Traducător: Ionela Chirilă

Sumar: O comedie romantică irezistibilă, un roman de debut despre riscurile pe care ni le asumăm, drumurile pe care ne duce viața și despre cum dragostea se poate afla în cu totul altă parte decât te-ai fi așteptat.

S-o cunoaștem pe Pepper, căpitanul echipei de natație, o perfecționistă înrăită și suprasolicitată. Poate că familia ei se destramă, dar afacerea lor cu fast-food bubuie – în mare parte datorită lui Pepper, care abia reușește să-și pună ordine în viața reală, în timp ce administrează în taină contul masiv al companiei familiei ei, Big League Burger.

Intră în scenă Jack, clovnul clasei și ghimpele permanent din coasta lui Pepper. Când nu încearcă să scape din umbra geamănului său extrem de popular, este ocupat să lucreze în magazinul de delicatese al familiei. Poate că relația lui cu afacerea de care îi depinde viitorul lui nu este întotdeauna perfectă, dar când Big League Burger îi fură rețeta de sandviș cu brânză la grătar, inventată de bunica lui, ar face orice să-i distrugă, înarmat cu un arsenal de tweet-uri.

Când vine vorba de dragoste și brânză, totul este permis – asta până când certurile dintre Jack și Pepper se transformă într-un război viral pe Twitter. Pe negândite, în vreme ce sunt ocupați să se războiască cu meme sarcastice și contre pe Twitter, se îndrăgostesc unul de celălalt în viața de zi cu zi – discutând pe o aplicație de chat anonimă făcută de Jack.

„Tweet Cute e o poveste de dragoste perfectă între doi dușmani deveniți iubiți, cu subiecte inteligente și bine construite și personaje reale, ușor de închipuit în viața reală.” — Francesca Zappia, autoarea romanului Eliza și monștrii ei

„De la războaie luptate cu meme, până la marketing pe social media, Emma Lord descrie în detaliu toate aspectele culturii online de astăzi. În mijlocul nebuniei digitale, găsim o poveste antrenantă despre loialitatea familială și nevoia de a-ți urma pasiunile personale.” — Kirkus Reviews

„Un precursor al stilului în care vor fi spuse poveștile de dragoste adolescentine în anii care vor urma.” — Booklist

Părerea mea: Care sunt ingredientele acestei cărți? Rețete de familie furate. Rivalități și lupte nemiloase purtate prin intermediul platformelor de socializare. Un public numeros. New York, orașul care nu doarme niciodată. Doi adolescenți, Pepper și Jack, sunt prinși în feuda familiilor lor, neștiind care este cu adevărat cauza. O poveste modernă inspirată parcă din Romeo și Julieta se țese în jurul celor doi. De această dată, personajele nu mai au un final tragic, ci povestea lor se încheie într-o notă optimistă. De o parte a taberei se află Big League Burger, un fast-food cu notorietate, și Girl Cheesing, o mică afacere de familie. Pepper și Jack administrează conturile și declanșează un întreg război virtual care devine rapid viral, fără să știe că merg la același liceu și că discută pe o aplicație de chat anonimă creată de adolescent. Este ca și cum ar avea două vieți total opuse. Însă ce se întâmplă în momentul în care luptele lor în meme iau amploare, iar părinții îi obligă să răspundă cu replici din în ce mai acide chiar și de la școală? Rivalitatea le acaparează viețile, aceștia rămânând în urmă cu materia, dar și cu activitățile extrașcolare.

Cartea este povestită din perspectiva celor două personaje principale, iar preferatele mele sunt capitolele lui Jack. Cu toate că duelul lor din online și tweeturile din ce în ce mai amuzante au avut farmecul lor, momentele din viața de zi cu zi au căpătat și mai multă substanță pentru mine. Prăjiturile inventate de tânără pe care i le aducea lui Jack pentru a-și da cu părerea, ziua în care adolescenții au călătorit prin New York-ul aglomerat pentru a ajunge la interviul pe care tânăra îl avea la facultate, felul în care Jack a ajutat-o să iasă din zona ei de confort – toate au pus bazele unei relații frumoase, ce s-a desfășurat dincolo de ecranul telefonului mobil.

„Orașul îmi dă, în genere, o stare de nervozitate. Mi-am construit un mic univers aici, pe o rază de șapte străzi: apartamentul, școala, piscina de vizavi, bodega din care îmi iau covrigii, farmacia, pizzeria de unde îmi iau pizza bună, restaurantul în care poți mânca taco și mai bun și salonul în care își face mama părul. Nu-mi place să-mi părăsesc orbita.”

A fost frumos să îi urmăresc cum evoluează dincolo de presiunea pe care o simțeau în online. Cartea abundă în momente „cute”, dar este plină și de tweet-uri hilare. Este marcată și importanța relațiilor care se consolidează zi după zi, față în față. Uneori mama lui Pepper părea mai imatură decât adolescenta, iar fratele geamăn al lui Jack își lua „job-ul” în serios, transformând ceea ce a început ca o glumă în adevărate scene de bullying.

„E ciudat, cum nu-ți dai seama cât de departe ai ajuns, până nu vezi deodată că nu-ți mai găsești drumul înapoi.”

Mulțumesc Storia Books pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii (click AICI).