CityVisionMagazine

Tainele vieții creează o nouă generație

Căile destinului nu sunt întocmai liniare, iar pentru a izbuti în lupta cu răul înconjurător, câteodată este nevoie să privești înapoi pentru a merge înainte. Trecutul a fost cheia revelatoare pentru multe secrete, ce le-a permis să privească cu încredere spre viitor. După evenimentele din Școala nopții, Diana și Matthew se reîntorc în vremurile din care au plecat, cu speranța că experiența și cunoștințele dobândite îi vor ajuta să intre în posesia mult râvnitului Ashmole 782Cartea vieții. Se pare însă că obstacolele se multiplică în loc să se rărească și întrebările la care sperau că au găsit răspuns riscă să rămână pe veci nedeslușite.

Cartea vieții – Deborah Harkness

An apariţie: 2017
Autor: Deborah Harkness
Editura: LITERA, colecția Blue Moon
Titlu Original: The Book of Life
Traducător: Ana Dragomirescu

Sumar: „Cartea vieții” este al treilea volum din seria „Cartea pierdută a vrăjitoarelor”.

Proaspăt întorși din călătoria în timp ce i-a purtat până în Anglia anilor 1590, Diana Bishop și Matthew Clairmont sunt așteptați de vechi prieteni, dar și de noi amenințări. Vestea că Diana urmează să nască gemeni este primită cu entuziasm, dar și cu îngrijorare. În timp ce Diana trebuie să-și apere poziția în mijlocul complicatului neam de Clermont, păstrând totodată secretul asupra adevăratei naturi a puterilor ei, Matthew își vede propriile taine scoase la lumină atunci când Benjamin, fiul pe care îl credea pierdut, revine în viața lui cu gânduri negre și o puternică dorință de răzbunare. Singura cale de a-și ocroti familia și prietenii rămâne reîntregirea misteriosului manuscris Ashmole 782 și descifrarea conținutului său. Strângând în jurul lor vampiri, vrăjitoare, demoni și chiar oameni, Diana și Matthew se lasă conduși de scrierile străvechi, dar și de știința modernă, într-o palpitantă aventură a cunoașterii la capătul căreia vor afla cine sunt cu adevărat.

Părerea mea: Au avut parte de capriciile secolului al XVI-lea, au cunoscut personalități ilustre care sunt prezente în analele istoriei până în ziua de astăzi, dar mai ales s-au redescoperit pe ei. Trecutul i-a unit, trecutul le-a permis să privească adânc în inimă și-n suflet, acele locuri criptice care formează o persoană, fie ea muritor, vampir, vrăjitoare sau demon.

Scriitoarea aprofundează și mai îndeaproape importanța istorică și alchimică a legăturii dintre Diana si Matthew și ne oferă o imagine în profunzime a iubirii lor tot mai înfloritoare. Tragedia lovește pe neașteptate, iar temuta Congregație își face cunoscute intențiile, încercând să zguduie credința și moralul protagoniștilor. Dacă primele două volume au fost învăluite în mister și magie primejdioasă, „Cartea vieții” este asemenea unui totem amplificator, care dezlănțuie potențialul maxim al imaginației și al creativității istoricului.

Pierderea e pierdere, Matthew, iar sufletul unui vampir e la fel de fragil ca al oricărei ființe cu sânge cald. Șase sute de ani, șaizeci sau șase… nu contează. Când partenerul tău moare, o parte din inima ta moare împreună cu el. Sau cu ea, spuse blând Fernando.

Sufletul vampirului a fost sfâșiat în bucăți de trecut, de adevărul pe care a fost forțat să-l accepte, iar Diana a îmbrățișat noi puteri care i-au redefinit existența ca vrăjitoare țesătoare. Însă prezentul nu este deloc mai iertător decât vremurile ce-au trecut, dușmanii fiind tot mai aproape de neamurile Bishop și Clermont. Purtând în pântece o pereche de gemeni, Diana apelează întâi la știință, apoi la puterile magice pentru a desluși situația nemaiîntâlnită în care se află. Cum este posibil ca un vampir să se reproducă pe cale biologică? Pentru a asigura protecția celor mici, părinții sunt dispuși să meargă până în flăcările Iadului.

Personaje dragi și imprevizibile se alătură cauzei, iar atunci când Matthew se confruntă cu amenințări din trecut, boala sângelui de care suferă el și urmașii săi se dovedește a fi ultima dintre grijile lor. Deodată sunt nevoiți să apeleze la orice mijloc de sprijin, omenesc sau supranatural pentru a birui răul care-i pândește îndeaproape. Cursa de a pune mâna pe Ashmole 782 se va dovedi o altă piedică aproape imposibil de atins.

Acum un an ai intrat în Biblioteca Bodleiană și drept în inima mea. În clipa în care buzele tale afurisite au zâmbit, în clipa în care ochii ți s-au luminat ca și cum m-ai fi recunoscut, deși nu ne mai întâlniserăm niciodată, am știut că viața mea n-o să mai fie niciodată la fel.”

Cartea expune în profunzime legăturile unei familii, unde unitatea și sprijinul au domnit mai îndelungat decât orice sentiment edificator. Sistematic aflăm că iubirea dintre membrii este scutul care-i apără de amenințările exterioare, iar cititorul va fi recunoscător că vampirii duc o viață așa de îndelungată. Această viață îndelungată ne readuce printre pagini personaje din trecut, pe care le-am îndrăgit și astfel, m-am bucurat să mă reîntâlnesc cu ele. De asemenea, facem cunoștință și cu fețe noi, primejdioase, dar care contribuie din plin la intriga poveștii.

Ca și până acum, autoarea are un stil antrenant și descriptiv, care jonglează cu personalele și cu emoțiile cititorului, oferindu-i pe tavă momente tensionate remarcabile. Pericolul poartă noi forme, venite chiar din sânul familiei Clermont, iar situația prezentă îi reamintește lui Matthew că siguranța celor dragi trebuie protejată cu orice preț. Fiii creați de-a lungul timpului reapar în viața vampirului, din nefericire nu toți revin cu gânduri pașnice. Intențiile haine și întunecate amenință să distrugă în mii de bucățele viața pe care Matthew Clairmont și-a construit-o cu Diana Bishop.

Dobândirea tainelor unei alte ființe, indiferent prin ce mijloace, îl alimenta pe un vampir cam în același fel ca și vânătoarea, hrănindu-i acea parte a sufletului care căuta veșnic să posede mai mult.

Secretele vieții supranaturale există cu un scop, iar relația celor doi încă este privită cu ochi mârșavi de către membrii Congregației, care doresc să stârpească gemenii nenăscuți ai familiei Bishop-Clermont. Mai mult ca niciodată, „Cartea vieții” poate să fie răspunsul la toate întrebările lor, ce va scoate la iveală lumina adevărului: creația gemenilor este rodul real al iubirii celor doi și nu o abominație care trebuie distrusă. O nouă generație de ființe supranaturale este pe punctul de a lua naștere, eveniment ce poate aduce pace și siguranță în comunitatea vampirilor, demonilor și vrăjitoarelor.

Pentru a izbuti în această luptă, personajele noastre au nevoie de tot ajutorul oferit, iar întregirea lui Ashmole 782 îi va purta dincolo de culmele extenuării și ale imposibilului. Sacrificiile sunt mai necesare ca niciodată, iar prețul plătit poate fi diferența dintre eșec și reușită. Iubirea Dianei pentru Matthew nu cunoaște limite, iar alături de prietenii lor, oameni sau supranaturali, șansele par să fie promițătoare, apelând la știință și biologie.

Caracteristic acestei serii supranaturale, magia și știința se întrepătrund, iar acolo unde alchimia a pus bazele evenimentelor de la care pornesc personajele, iubirea se dovedește a fi elementul care clădește universul din spatele paginilor. „Cartea vieții” este viitorul tuturor ființelor supranaturale, unde modernul și trecutul se unesc, reușind să confere o poveste tensionată și surprinzătoare. Răspunsul se află mai aproape decât te așteptai.

„-Am vorbit serios când am spus ce am spus în ziua de Crăciun. Dacă eu nu mă voi întoarce, familia va supraviețui. Mai sunt și alții care pot sta în fruntea ei. Dar tu ești inima.[…]

-N-are rost să te cerți cu mine. Știu asta din experiență, spuse el. Înainte să te cunosc, nu eram decât praf și umbre. Tu m-ai readus la viață. Și nu pot trăi fără tine.

Mulțumesc Libris.ro pentru exemplarul oferit. Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul librăriei online (click AICI).