CityVisionMagazine

Aleșii – o carte despre eroi și traumele lor

Imaginează-ți și totul va deveni realitate într-o singură clipă! Citind vei ajunge să călătorești în locuri fantastice, vei descoperi tărâmuri noi, iar timpul și spațiul îți vor deveni prieteni. Ador să citesc, să explorez lumi fictive, să evadez din cotidian și să mă rup de monotonia care mușcă din noi. Pentru mine, lectura a reprezentat o legătură cu universul imaginației altei persoane, o metodă de conectare fără filtre ori reguli. Cred că cititul unește oameni. Le conectează mințile. Visele. Empatia. Înțelegerea. Cititul reprezintă un spațiu dincolo de granițele deja impuse de societate.

Am fost plăcut surprinsă de cartea „Aleșii, despre care, sinceră să fiu, nu știam prea multe. Însă admir opera Veronicăi Roth, așa că trebuia să citesc și acest volum. M-a impresionat faptul că dezbate traumele prin care trec eroii unei povești după ce îl înving pe Întunecat, dușmanul de temut. Cred că este singura carte care dezbate acest aspect ascuns în umbră.

Aleșii – Veronica Roth

An apariţie: 2021
Autor: Veronica Roth
Editura: Corint, colecția Leda Edge
Titlu Original: Chosen Ones
Traducător: Loredana Frățilă-Cristescu

Sumar: Cu cincisprezece ani în urmă, în apropiere de Chicago, cinci adolescenți obișnuiți au fost aleși printr-o profeție să învingă o forță malefică nemaiîntâlnită, numită Întunecatul, care a aruncat în haos întreaga Americă de Nord, distrugând sute de orașe și curmând mii de vieți. „Aleșii”, așa cum li se spunea tinerilor, au făcut tot ce-au putut pentru a o birui.

După incredibila victorie asupra Întunecatului, viețile tuturor s-au întors la normal… mai puțin ale celor cinci eroi. Însă ce înseamnă asta atunci când te bucuri de celebritate, singura ta educație e în magie distrugătoare și ți-ai împlinit unicul țel pe care l-ai avut vreodată?

Dintre cei cinci adolescenți temerari, lui Sloane pare să îi fie cel mai greu să se adapteze la vremurile de pace. Toți cei dragi dau vina pentru asta pe tulburarea de stres posttraumatic, poate și pe temperamentul ei exploziv, dar, în realitate, fata are o mulțime de secrete – secrete care o țin prinsă în mrejele trecutului și o îndepărtează de singurele patru persoane din lume care o înțeleg.

La împlinirea a zece ani de la marea victorie împotriva Întunecatului, se întâmplă însă ceva neprevăzut: unul dintre Aleși moare. Când se întâlnesc la înmormântare, prietenii lui descoperă că țelul suprem al fostului dușman era cu totul altul…

Iar de data aceasta, lupta e mai grea decât și-ar fi putut închipui Sloane.

O combinație uimitoare de thriller, fantasy și SF, așa cum nu am mai citit până acum.” – BLAKE CROUCH, autorul seriei „Wayward Pines”

ALEȘII de Veronica Roth este leacul pentru toate narațiunile cu un singur salvator suprem. Acest roman întunecat și complex mi-a zguduit inima și mi-a lăsat sentimentul că salvarea lumii este o ocupație fără sfârșit. Magia creată de Roth este la fel de uimitoare și de fascinantă ca personajele sale, iar povestea ei te ține cu sufletul la gură până la ultima pagină. Vă veți schimba pentru totdeauna părerea despre eroii fantasy.” – CHARLIE JANE ANDERS, autoare laureată a premiului Nebula pentru romanul Toate păsările din cer

O poveste grandioasă și întortocheată, care te poartă prin labirintul magiei și al războiului și îți ajunge direct la suflet.” – DIANA GABALDON

Roth a devenit cunoscută scriind bestselleruri de acțiune și aventuri pentru adolescenți, precum seria Divergent, așadar, e de la sine înțeles că poate deconstrui cu dexteritate aceste figuri de stil pentru publicul adult. Povestea înglobează destulă magie și acțiune pentru a crea o intrigă viguroasă, dar mult mai impresionante sunt studiile de personaj, deoarece autoarea preia cele mai cunoscute și îndrăgite tipare de eroi adolescenți și analizează ceea ce li s-ar putea întâmpla ca adulți. Roth pășește îndrăzneț în genul fantasy pentru adulți.” – KIRKUS REVIEWS

Părerea mea: Am citit cartea fără să fiu influențată de recenziile de pe Goodreads sau din alte părți și cred că acest lucru și-a pus amprenta pe lectura mea. Nu știam ce se va întâmpla. Am parcurs fiecare capitol cu sufletul la gură. Suspansul era la el acasă. Este povestea a cinci eroi care au fost obligați de circumstanțe și mai ales de o profeție să lucreze împreună pe vremea când erau doar niște adolescenți. Li s-a spus că ei îl vor învinge pe Întunecat, această creatură fantastică parcă sosită din filmele Star Wars, un Darth Vader nemilos. Bărbatul a decimat orașe întregi, folosindu-se de o variație a magiei întunecate. Odată creat, vortexul de magie absorbea totul. Clădirile erau puse la pământ, iar ființele erau rupte bucată cu bucată, lăsând în urmă un munte de fragmente omenești.

„Magia nu era o armă și nici măcar o sursă amorală de energie, era o infecție. Oriunde era ea mureau oameni, se stricau locuri și ordinea lucrurilor era tulburată, uneori ireparabil.”

„Magia ne-a pus față în față cu niște lucruri de-a dreptul imposibile care au devenit posibile.”

Profeția permite membrilor guvernului Statelor Unite să pornească o serie de căutări pentru candidații care se potrivesc unor anumite criterii. Așa apar în poveste Aleșii. Criteriile sunt destul de vaste, cum ar fi: grupa sanguină, faptul că sunt orfani de un părinte ori și-au pierdut fratele în lupta cu Întunecatul. Cred că aici mai trebuia puțin dezvoltat subiectul, având în vedere că flashback-urile sunt relatate din punctul de vedere al unui personaj. Iar cartea este spusă din perspectiva lui Sloane Andrews, una dintre supraviețuitoare.

Bine, bine, Aleșii l-au învins pe Întunecat într-o luptă memorabilă, însă, ani mai târziu, aceștia sunt în continuare bântuiți de fantome și se confruntă cu traume care îi împing spre droguri, alcool și alte vicii. Și nici popularitatea nu este ceva greu de ignorat, căci lumea le este recunoscătoare pentru fapta lor măreață. Cel mai dificil este pentru Sloane, care își dorește să fie lăsată în pace. Ea locuiește împreună cu Matt, un alt Ales. Acțiunea are loc în Chicago, orașul de reședință al Aleșilor, iar singura care trăiește în California este Esther. Tânăra are grijă de mama ei, care suferă de cancer.

„Își trăise jumătate din viață dorindu-și un singur lucru, să salveze lumea, și cealaltă jumătate, dorindu-și să fie lăsată în pace, ceea ce era aproape la fel cu a nu-ți dori absolut nimic. Nu știa cum e să îți dorești ceva între cele două extreme.”

Dintr-o dată, lumea lor ia o întorsătură dramatică, iar coșmarurile îi urmăresc pretutindeni. Albie este găsit mort, iar medicii legiști îi anunță prietenii că s-a sinucis. Protagonista se ocupă de înmormântare și, în ziua în care urmau să împrăștie cenușa acestuia, Sloane, Matt și Esther sunt surprinși de un curent puternic care îi aduce într-o lume nouă și totuși asemănătoare. Cei trei descoperă că se află într-un univers paralel, un Chicago care poartă numele de Genetrix, unde magia este la ea acasă și au fost aduși pentru a-l nimici pe Resurecționist și pe a sa armată de morți vii. Este Întunecatul lor sau unul nou?

„O dorință nu este un capriciu. Nu e poftă zadarnică născocită într-o după-amiază însorită. O dorință este profunzimea vrerii, o sete profundă și stăruitoare care nu poate fi refuzată. Din acest motiv era imposibil să forțezi pe cineva să execute un act de magie dacă nu o dorește cu adevărat. Magia necesită dorință, iar o dorință nu poate fi amenințată sau manipulată ca să existe.”

Ce se întâmplă aici? Cine este de fapt personajul negativ și care este dorința sa, veți afla doar citind cartea „Aleșii, o lectură interesantă, o carte despre temeri, coșmaruri și traume.

Mulțumesc editurii Corint pentru exemplarul oferit. Dragilor, cartea poate fi achiziționată de pe site-ul lor (click AICI).