CityVisionMagazine

Care e prețul răzbunării?

Răzbunarea este o temă recurentă în literatură, fiind un sentiment omenesc. O regăsim în „Iliada” lui Homer, epopeea e o frenezie a răzbunărilor: Menelaus vrea să se răzbune pe Paris pentru că acesta i-a furat-o pe Elena, soția lui. Ahile îl vânează pe Hector pentru că l-a ucis pe Patrocle și până și zeii au propriile lor dispute de dus la bun sfârșit. Acest subiect este prezent și în „Baltagul” de Mihail Sadoveanu sau în „Contele de Monte Cristo” de Alexandre Dumas. Tânărul Edmond Dantes pierde totul din cauza invidiei celor din jur și, după 14 ani de închisoare, reușește să se întoarcă pentru a-i pedepsi pe cei vinovați. M-am bucurat să descopăr aceeași temă și în cartea Ultimul voiaj al lui Poe Blythe de Ally Condie, autoarea trilogiei „Matched”(„Legăminte”).

Ultimul voiaj al lui Poe Blythe – Ally Condie
An apariţie: 2021
Autor: Ally Condie
Editura: CORINT, colecția Corinteens
Titlu Original: The last voyage of Poe Blythe
Traducător: Alexandru Szollo

image

Sumar: CINE DEVII ATUNCI CÂND NU ȚI-A MAI RĂMAS NIMIC DE PIERDUT?

Există ceva ce tânăra Poe Blythe, noul căpitan al ultimei nave miniere a Avanpostului, își dorește cu mai multă ardoare decât aurul extras din albia râului Serpentine.

Răzbunare.

Poe a promis să-i nimicească pe bandiții care l-au ucis pe Call, iubirea vieții sale, și au lăsat-o astfel fără nimic. Dar în timp ce navighează pe apele nesigure ale râului Serpentine, fata trebuie să ia seama și cine a devenit, cine vrea să fie și cum poate dragostea să te schimbe și să te modeleze. Chiar și atunci când crezi că totul este pierdut.

O poveste cu o intrigă complexă, încărcată de emoție, despre călătoria unei tinere care încearcă să depășească durerea și furia care au pus stăpânire pe ea și să găsească forța interioară de a-și stabili propriul drum în viață.

„Un roman axat în mod special pe eroi și care caută să descopere frumusețea sufletului într-un pustiu apocaliptic. O poveste precisă, introspectivă, despre drumul pe care te poartă durerea.” ―Booklist

„Poe este o eroină aprigă, plină de contradicții și interesantă, pe măsura ce iese, puțin câte puțin, din vârtejul furiei […]. Acțiune continuă, un cadru de tipul Vestului Sălbatic, personaje pline de culoare, o lume distopică plastic zugrăvită și un conducător sinistru.” ―Buffalo New

„Un cocktail steampunk îndrăzneț de Mark Twain și seria Cronicile orașelor flamânde a lui Philip Reeve.”―Kirkus

„Inteligentă și puternică, Poe luptă mai presus de toate pentru a-și apăra nava […]. O poveste bine țesută și convingătoare.”―SLJ

„O călătorie deopotrivă fascinantă și sinuoasă în inima durerii, despre felul în care aceasta poate distruge totul în jur și ce înseamnă să supraviețuiești.”―SABAA TAHIR, autoarea romanului Elias și spioana Cărturarilor

„Punând într-un mod minunat sub semnul întrebării stereotipiile de gen și prin personajele sale dureros de reale, Ultimul voiaj al lui Poe Blythe îi poartă pe cititori într-o călătorie epopeică, pentru a descoperi adevăratele comori ale vieții. Ally Condie a făcut o treabă excelentă!”―RENÉE AHDIEH, autoarea romanului Urgia și zorile

image

Părerea mea: Acțiunea are loc într-o societate distopică, iar personajul principal, tânăra Poe Blythe visează să evadeze împreună cu iubitul ei, Call. La început, cartea îi prezintă pe cei doi îndrăgostiți pe nava Avanpostului. Misiunea lor e să extragă aur din râul Serpentine pentru Amiral, conducătorul suprem. Trăiesc cele mai frumoase momente din viața lor, făcându-și planuri pentru viitor, însă un grup de bandiți atacă draga, nava celor doi, iar Call este ucis alături de alți membri ai echipajului. Poe este obligată să părăsească nava fără să fie lăsată să ia trupul iubitului său. Aceste este momentul în care tânăra cu un viitor promițător își jură că se va răzbuna pe cei care i-au răpit sufletul pereche, transformând totul în misiunea ei principală.

„E posibil să fii atât de gol pe dinăuntru fără să te ia vântul?”

Timp de doi ani, Poe își perfecționează talentul și construiește o armură pentru noua ei draga, deoarece cea pe care a lăsat-o în urmă a fost aruncată în aer de către bandiți. Armura e un mecanism de apărare pentru a-i ține departe de aurul extras din râu. Mulțumit de activitatea ei, Amiralul o trimite într-o nouă misiune, luând-o prin surprindere cu noua funcție. O numește căpitanul navei și, împreună cu echipajul format din fețe noi – personaje pe care nu le-a mai întâlnit ori doar le-a văzut episodic, Poe pleacă într-un nou voiaj pe apele nesigure ale râului Serpentine. Convinsă că a creat o navă indestructibilă și imposibil de scufundat, Poe nu se gândește că poate avea trădătorul alături de ea, chiar în inima navei. Tânăra începe să primească scrisori de amenințare în care i se spune că râul nu îi aparține și ajunge să își facă diverse scenarii. Cine i-a scris biletul? Cine l-a lăsat în cabina ei? Și mai ales de ce are nevoie Amiralul de aurul extras?

„Bogăția, ușurința, succesul întregii povești mă fac și mai neliniștită. Simt că nava și-a schimbat forma. Nu mai e o felină sălbatică suplă, cu colții și ghearele la vedere, cu blană zburlită. Acum e dolofană, sătulă, tolănită la soare, gata să-i fie scoase mațele.”

Este interesantă legătura pe care o are Poe cu draga, care îi răspunde la comenzi precum un animal de companie dresat să asculte. Draga face parte din Poe, așa cum și tânăra îi cunoaște fiecare încăpere, fiecare zgomot scos de motor și înțelege ce îi lipsește. Cele două se completează, draga fiind o extensie a căpitanului.

Cartea are câteva accente din poveștile cu pirați, dar și din cele care se petrec în Vestul Sălbatic, însă tema principală este cea distopică. Societatea se află într-un viitor îndepărtat, nimic din ceea ce știm acum nu mai există, iar regulile sunt făcute de conducători nemiloși. Chiar dacă e un volum de sine stătător vă recomand să citiți și trilogia Matched („Legăminte”) pentru că veți regăsi câteva trimiteri. Ultimul voiaj al lui Poe Blythe abundă de acțiune și chiar există scene violente care te țin cu sufletul la gură. Am urmat-o pe Poe în aventura ei și așa cum și ei i-a fost dificil să înțeleagă in cine se poate încrede sau nu și eu am încercat să descifrez misterele care învăluiau Avanpostul.  

„Ideea dinlăuntrul meu e o pasăre enormă, care fâlfâie din aripi, un pește uriaș, care se-mpiedică în propriile aripioare. De când e aici? Gândul ăsta? Speranța asta flămândă, cu gura căscată?”

Cine este adevăratul dușman? Va reuși oare să îl lase pe Call în urmă și să își vadă de viață? Ori răzbunarea îi va smulge tot ce are mai prețios pe lume? Va învăța să iubească din nou?

„E mai ușor să ucizi decât să salvezi. E mai ușor să-ți imaginezi o lume nouă decât să ai grijă de cea pe care o ai.”

Poe nu este o fată fără cusur, în jurul căreia roiesc toate celelalte personaje. Din contră, tânăra are defectele ei. Dar tocmai acestea o transformă într-un adevărat lider și o pregătesc pentru finalul călătoriei. Este puternică, isteață și curajoasă. Poate că pe alocuri, durerea i-a mai întunecat mintea, dar a modelat-o într-o femeie de temut. A devenit o adevărată furtună. Așa cum și povestea, universul creat și restul personajelor sunt cât se poate de interesante și de complicate. Sunt multe substraturi, povești uimitoare și mistere de rezolvat, dar finalul este deschis. Răzbunarea nu este întotdeauna o soluție, în timp ce umanitatea e cea care ne dă esență, lucru pe care îl învață și Poe în calea ei spre vindecare. O adevărată eroină pornită într-un drum inițiatic!

„- Nu trebuie să încerci să faci pe eroina.
– Nu încerc, spun eu. Sunt.”

În concluzie, Ultimul voiaj al lui Poe Blythe” este o carte care-și merită toate laudele, deși nu e la fel de populară ca altele. Mi-a plăcut fiecare temă în parte, în special felul în care se poate găsi întotdeauna o cale, dar și un loc de care aparții și pe care il poți numi acasă, chiar și după ce totul a fost distrus. O recomand tuturor iubitorilor de cărți distopice ori celor care preferă poveștile cu eroine puternice.

Mulțumesc editurii Corint pentru exemplarul oferit. Dragilor, cartea poate fi achiziționată de pe site-ul lor (click AICI).