CityVisionMagazine

Zece sfaturi pentru un zâmbet strălucitor

Un valoros și neîndoielnic atuu al seducției, sinonimul sănătății perfecte și al unei igiene de viață irepreșabile, un zâmbet strălucitor este cheia c[tre o viață socială de succes. Este pașaportul către un mai mare capital de încredere în sine.

Dacă și tu visezi să ai un zâmbet alb fără să apelezi la o albire chimică, atunci iată câteva sfaturi simple și eficiente care te ajută să ai dinți albi și mai sănătoși. Descoperă-le.

Știm că dinții galbeni sunt o sursă de disconfort și jenă în majoritatea relațiilor interumane. Pe lângă faptul că estetica și armonia zâmbetului sunt neplăcute, dinții galbeni îți afectează negativ și imaginea de sine.

E bine să nu uiți un detaliu extrem de important: culoarea dinților este complet subiectivă și este o caracteristică care distinge fiecare individ într-un mod unic încă din copilărie.

1.     Culoarea naturală a dinților

Ei bine, ia aminte: nu toată lumea are dinții albi! Din motive pur genetice, există oameni care au o culoare naturală care tinde spre galben și persoane care au dinți care tind spre o nuanță de gri.

2.     Dinții pătați

Cauzele? Sunt nenumărate: modificări ale culorii naturale a dinților (a smalțului), pete galbene sau albe; depuneri de placa și tartru, carii, infecții.

3.     Jos galbenul de pe dinți!

Petele galbene indică un consum excesiv și continuu a unor alimente care conțin în mod natural substanțe de nuanță gălbuie, cum ar fi cafea, tutun sau ceai. Există și alte tipuri de pete care pot apărea pe dinți, modificându-le culoarea.

4.     Șah în alb și negru

În cazul în care nu știai, află că dantura poate fi afectată și de pete albe, dar și de unele negre. Zonele albe de pe dinți pot provoca atât o schimbare a culorii smalțul dinților, dar și modificări în forma dinților, cu riscul slăbirii acestora până la leziuni sau fracturi, sporind astfel, prin urmare, hipersensibilitatea. Petele albe sunt de obicei un simptom al deteriorării smalțului cauzat de cariile dentare sau fluoroza dentară. Petele negre, în schimb, sunt cauzate de procese cariogene la un stadiu avansat, însoțite de o îngrijire orală incorectă și consumul obișnuit și excesiv de țigări și a substanțelor acide, cum ar fi alcool sau băuturi răcoritoare.

5.     De ce se îngălbenesc dinții?

La originea dinților galbeni, există numeroase cauze, nu musai ușor de identificat, admite dr implantolog Lorelei Nassar.. De exemplu, chiar și o persoană meticuloasă și care are o igienei orală riguroasă, poate observa pete galbene inestetice și urâte pe dinți. Acest lucru apare ca urmare a faptului că pigmenții conținuți în unele alimente (cum ar fi ciocolată și caramel ) și băuturi colorate (cafea, ceai, vin) se pot fixa în straturile superficiale ale smalțului sau chiar pot pătrunde adânc până la dentină.”, aaduagă dr. Lorelei Nassar.

6.     Răbdare, fără tutun

Tutunul afectează dinții. În toate formele sale. Atât tutunul de mestecat, dar mai ales fumatul propriu-zis al țigării. Combinația „dinți galbeni-fumător” este deja cunoscută. Țigările și tutunul conțin gudron și nicotină, care sunt substanțe care pătează dinții și pot duce la acumularea de plăci și tartru, care la rândul lor provoacă culoarea gălbuie sau maronie a dinților și a gingiilor. Rezultatul? Dinți terni și pătați.

7.     Igiena orală susținută

Așadar, igiena orală incorectă, pe lângă faptul că favorizează în mod clar formarea cariilor, poate fi și cauza dinților galbeni. Mai mult, trebuie să luăm în calcul că și înaintarea în vârstă favorizează o alterare cromatică a dinților, a căror culoare tinde adesea să se estompeze de la galben pal la maroniu. Însă, dincolo de toate aceste aspecte menționate, trebuie subliniat faptul că, culoarea dinților este predispusă genetic și este influențată atât de grosimea smalțului, cât și de dentina subiacentă.”, completează medicul specialist.

Fumatul este un obicei care ar trebui eliminat. „Pentru a preveni îngălbenirea dinților, recomand întotdeauna o igienă dentară minuțioasă zilnică: utilizarea periuței de dinți și a pastei de dinți de cel puțin două ori pe zi și ața dentară o dată pe zi, iar o dată la 6-12 luni, trebuie apelat și la o îngrijire dentară profesională.”, ne sfătuiește dr. Nassar

8.     Cum previi îngălbenirea dinților?

O dietă bogată în cafea, băuturi colorate și bomboane gumate reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale dinților galbeni. Limitarea consumului acestor alimente care pot provoca îngălbenirea smalțului dentar este o modalitate excelentă de a preveni apariția acestora. În schimb, este recomandabil să consumi alimente bogate în acid malic, cum ar fi căpșunile și merele, și alimentele care stimulează salivația. De fapt, saliva are o capacitate antibacteriană naturală care împiedică formarea tartrului și a plăcii dentare.

9.     Remedii pentru dinții galbeni

Vestea bună? Este posibil să scapi de dinții galbeni! Există multe remedii puse la dispoziție de medicii stomatologi și igieniștii dentari pentru a combate îngălbenirea dinților și a-i albi .

·       Albirea cu laser;

·       Albire profesională – albirea profesionala cu peroxid de hidrogen la 35-38% sau cu bicarbonat de sodiu, care trebuie efectuată de medicul stomatolog;

·       Stilou de albire – un remediu ideal de aplicat acasă;

·       Remedii naturale (bicarbonat, lămâie, salvie, acid malic);

·       Aplicarea măștilor personalizate din silicon moale care conțin un agent de albire, cum ar fi peroxidul de carbamidă;

·       Benzi de albire și adezive pe bază de agenți de albire, care trebuie aplicate timp de 30 de minute, de două ori pe zi, timp de 14 zile.

Albirea dinților este o procedură, în care diferite pete sunt îndepărtate de pe suprafața dinților și, astfel, culoarea dintelui devine mai albă. Albirea în sine este una dintre cele mai solicitate proceduri în stomatologie și poate îmbunătăți semnificativ aspectul.”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar, medic implantolog cu o experiență de peste 25 de ani.

10.  Alb natural

Pe lângă remediile chimice și profesionale, merită menționate și unele dintre cele mai eficiente remedii naturale care te ajută să ai dinți albi. Printre cele mai remarcabile remedii naturale: „Bicarbonatul de sodiu cu care îți poți clăti gura, dar ai grijă să-l folosești cu moderație, deoarece poate deteriora smalțul dinților. Chiar și o frunză de salvie cu care poți freca dinții este un remediu bun pentru a contracara atât petele galbene, cât și problemele estetice și de halitoză. În cele din urmă, acidul malic obținut din pulpa de căpșuni și mere, poate fi aplicat pe straturile superficiale ale dinților galbeni pentru a le albi. Lămâia este un remediu natural, care este deosebit de potrivit pentru îndepărtarea petelor galbene de pe dinții deteriorați de fumul de țigară. Poți face gargară cu suc de lămâie și/sau să freci dinții cu coaja lămâii. Cu toate acestea, lămâia nu trebuie folosită zilnic pentru albirea dinților galbeni: smalțul poate fi deteriorat ca urmare a acidității ridicate a acestui fruct.”, punctează specialistul.

Îți dorești dinți mai albi? Cere părerea specialistului și vino cu încredere la Clinica de Implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București sau trimite-ne un mail la contact@drnassar.ro!