CityVisionMagazine

O aventură orientală țesută cu cea mai fină broderie

Pentru mine, Orientul are o magie aparte. De la florile de cireș și a lor mireasma îmbietoare până la peisajele ademenitoare. Iar miturile despre dragoni, kitsune ori personaje emblematice au creat un context favorabil. Este un tărâm pe care nu l-am explorat îndeajuns, cunoscând puține elemente, cum ar fi basmul lui Mulan. Hua Mulan a fost o figură legendară în China antică, născută în perioada Dinastiilor de Nord şi de Sud. Povestea ei a fost iniţial descrisă într-un cântec popular de pe vremea acestor dinastii, însă nu şi consemnată de istorici ca făcând parte din istoria oficială a Chinei. Dar cântecul folcloric numit „Balada lui Mulan” a făcut ca istorisirea faptelor ei eroice să dăinuie peste milenii.

„Balada lui Mulan” povesteşte legenda lui Mulan într-o manieră nespus de limpede şi concisă. Atunci când bătrânul tată al fetei a primit ordin să plece pe front, Mulan s-a hotărât să devină ostaş în locul acestuia. În vechime, armatele chineze erau formate numai din bărbaţi, aşa încât ea s-a deghizat în bărbat, pornind să lupte pentru Dinastie. Mulţi ani de-a rândul, tânăra a suportat viaţa de militar, tăinuind faptul că era femeie.

Trăsăturile lui Mulan erau bunătatea, curajul, puterea de a îndura încercări, şi atitudinea detaşată faţă de faimă şi avere. Aceste calităţi alese au transformat-o într-o memorabilă figură feminină în cultura tradiţională chineză, şi, astfel, legenda ei s-a transmis mai departe până în timpurile noastre.

image

M-am bucurat să descopăr un personaj asemănător ei în cartea „Urzeala zorilor” de Elizabeth Lim. Maia Tamarin dispune de abilități ieșite din comun. Dibăcia ei cu acul și ața o transformă într-unul dintre cei mai buni croitori din ținut, așa cum a fost și tatăl ei. Copilăria Maiei a fost marcată de arta croitoriei, iar în adâncul sufletului știe că are tot ce-i trebuie pentru a deveni cel mai bun maestru croitor. Șansa îi surâde în momentul în care se anunță o funcție de maestru croitor al împăratului. Singura problemă? Este valabilă doar pentru bărbați! Maia este nevoită să se deghizeze în băiat pentru a-și demonstra măiestria și creativitatea alături de alți participanți.

Urzeala zorilor (primul volum al seriei Sânge de stele) – Elizabeth Lim

An apariţie: 2020
Autor: Elizabeth Lim
Editura: CORINT, colecția Corinteens
Titlu Original: Spin the dawn
Traducător: Iordana Ferenț și Ștefan Ferenț

Sumar: Când un mesager imperial primește porunca de a-l aduce la palat pe maestrul croitor Tamarin, Maia decide să se deghizeze în bărbat și să îndeplinească sarcina primită în locul tatălui său, bolnav și incapabil să mai coasă. Este unica șansă a tinerei de a-și salva familia de sărăcie și de a scăpa de un mariaj pe care nu-l dorește. Lucrurile nu sunt însă atât de simple pe cât par: Maia este doar unul dintre cei doisprezece croitori siliți să se întreacă pentru a intra în slujba împăratului.

Competiția este acerbă, iar Lordul Vrăjitor, mâna dreaptă a suveranului, pare să își fi dat seama de minciuna tinerei. Totuși, nimic nu se compară cu provocarea finală: Maia trebuie să croiască trei rochii primejdios de încântătoare, care o vor duce până la capătul pământului.

„O lectură incredibilă! De fiecare dată când bănuiam încotro se îndreaptă povestea, mă înșelam. O carte pe care o veți citi cu sufletul la gură!” – Tamora Pierce, autoarea seriei „Cercul de magie”

„Magia unui basm, curajul și impetuozitatea unei excepționale aventuri și o protagonistă care își folosește creativitatea ca pe o armă. Iată elementele care transformă acest roman într-o adevărată nestemată pentru cei care îndrăgesc poveștile fantasy extravagante!” – Natasha Ngan, autoarea romanului Girls of Paper and Fire

image

Părerea mea: La începutul cărții o cunoaștem pe Maia Tamarin, o talentată și ageră tânără din Gangsun, un oraș aflat de-a lungul Marelui Drum al Mirodeniilor din A’landi. Ea trăiește într-o casă micuță alături de tatăl și cei trei frați ai săi. Punând în practică povețele părintelui ei, Baba, Maia reușește să croiască cu mare îndemânare piese vestimentare nemaipomenite, să cârpească cu iscusință cele mai dificile haine, sau să peticească și cele mai complicate rupturi. După moartea mamei sale, sănătatea lui Baba începe să se deterioreze, astfel că și calitatea creațiilor sale începe să scadă, ajungând să nu mai croiască piese vestimentare. Maia trebuie mai mult ca oricând să își susțină familia pentru a depăși aceste vremuri întunecate. Odată cu izbucnirea Războiului celor Cinci Ierni, frații mai mari, Finlei și Sendo, sunt recrutați pentru a servi în armata împăratului, iar Keton îi urmează la scurt timp, lăsându-i singuri pe Maia și Baba.

Frații mai mari sunt uciși în luptă, însă Keton reușește să se întoarcă acasă, doar că e invalid. Pentru Maia, a fi cel mai bun maestru croitor din regat este dorința care-i alimentează flacăra mistuitoare din suflet, sperând că soarele va răsări din nou pe strada ei. În contextul căutării unui nou maestru croitor la curtea împăratului Khanujin, Maia este silită să se deghizeze în bărbat pentru a concura alături de alți participanți din regat, la șansa de a-și dovedi măiestria și iscusința în serviciul lui lady Sarnai, viitoarea mireasă a împăratului. Dându-se drept Keton Tamarin, Maia își promite că va face totul pentru a onora numele familiei, dar odată ce probele încep să răsară, apar și problemele, Maia înțelegând rapid că doar magia o va putea ghida. Într-o noapte descoperă că foarfecă primită în dar de la tatăl său este vrajită, aceasta croind, brodând și chiar pictând țesătura pentru un șal.

„Magia este reală. Foarte reală. Și faptul că, într-un fel, mă slujisem de ea mă făcea să mă cutremur de uimire și de teamă.”

Cartea este o aventură palpitantă, un basm plin de învățături și momente cu însemnătate, care ne fac să înțelegem adevăratul sens al creativității și al libertății. În cele aproape 500 de pagini, cititorul călătorește în ținutul A’landi, un continent care se reface de pe urma războiului dintre împăratul Khanujin și shansen. Maia reușește să prindă cititorul în tainele croitoriei, să îl facă să-i înțeleagă ambiția, curajul și talentul de care dă dovadă. Astfel ajungi să o privești pe eroină cu respect, ea fiind o femeie puternică. La începutul cărții „Urzeala zorilor”, Maia este prezentată drept „fiica ascultătoare”, crescută printre băieți, care a putut să strecoare ața în ac înainte de a face primii pași și a reușit să însăileze un material înainte de a rosti primele cuvinte. Ea își ține sub același acoperiș familia, le asigură fericirea și bunăstarea și nu ezită atunci când alege să-i reprezinte.

Despre împăratul Khanujin se știe că este un bărbat magistral, cu un aspect fizic fără egal pe această lume, iar căsătoria sa cu lady Sarnai, fiica dușmanului reprezintă încetarea conflictului și armistițiul celor două părți. Doisprezece concurenți sunt însărcinați să creeze piese vestimentare pentru lady Sarnai, demne de o viitoare împărăteasă. Printre ei se numără și Maia. Neavând niciun aliat la curte, ea trebuie să se bazeze pe propria iscusință și tărie pentru a face față vicleniilor colegilor săi.

Misiunea de a o mulțumi pe lady Sarnai se dovedește a fi dificilă, deoarece magia ajunge să joace un rol primordial în câștigarea și asigurarea postului de maestru croitor. Deși interzisă, Maia descoperă că are la îndemână o forță nebănuită de care nu știa. Fiica shansen-ului poartă o mască de neclintit, un caracter rece ce bagă frica în privitorii ei, dar pe care Maia o înțelege ca fiind o femeie prinsă fără voia ei în viața care i-a fost impusă.

“O fată nu este bună să fie nimic mai mult decât un premiu. Tatăl meu mi-a promis că nu mă va forța niciodată să mă mărit. El m-a învățat să vânez și să mă lupt ca un bărbat. (…) Ce este o promisiune dacă aceasta este făcută unei femei?”

În poveste mai apare și Edan, lordul vrăjitor al împăratului. E învăluit în mister și farmec și privește dincolo de deghizarea Maiei, deslușind foarte repede adevărata ei identitate, dar pe care alege să nu o divulge. Edan e fascinat de tânără și în scurt timp, aroganța și egocentrismul său devin subiecte de tachinare între cei doi. Maia îl vede ca pe un ghimpe în coastă, un potențial pericol pentru siguranța ei, dar Edan alege să o ajute pe Maia și să o protejeze. Îi aflăm povestea și ajungem să îl compătimim pentru eternitatea de suferință pe care o trăiește. Maia este o gură de aer, o scăpare din realitatea sumbră în care este înlănțuit. Cei doi devin rapid aliați, ca mai apoi să se împrietenească și să pornească într-o aventură care le va schimba viețile și va consolida legătura.

„Mi-am dat seama atunci că eram ca două bucăți de pânză, cusute împreună pentru totdeauna. Cusăturile noastre nu puteau fi desfăcute.”

Povestea celor doi este țesută cu cele mai fine mătăsuri, reaprinzând magia din sufletele lor. Totul îi pregătește pentru sarcina supranaturală de a țese rochii din râset de soare, lacrimi de lună și sânge de stele. Toate acestea vor scoate la iveală creativitatea Maiei și dorința de emancipare a lui Edan. Și doar împreună pot reuși!

„Magia este rădăcina tuturor relelor în această lume, iar vrăjitorii sunt în centrul ei. La urma urmei, ce sunt demonii, dacă nu vrăjitori care au căzut în dizgrație?”

Urzeala zorilor” este o carte ideală pentru iubitorii fantasticului cusut cu magie și elemente de basm, înțesată de personaje fermecătoare. Spiritul uman se întinde dincolo de granițele posibilităților, ajutat de magie. În plus, intervine creativitatea, care pentru prima dată nu mai este doar o virtute, ci și o armă tăioasă.  

Mulțumesc Libris.ro pentru exemplarul oferit. Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul lor și chiar vă recomand să o citiți (click AICI). Va fi o încântare!