CityVisionMagazine

Un tron însângerat sau trei regine înstrăinate?

 Din cele mai vechi timpuri, reginele au reprezentat o piesă importantă în guvernarea unui regat. Fie că este vorba de domnii individuale, ghidate după propriul intelect sau domnii alături de un consort, o regină este o mașinărie strategică impresionantă, încastrată într-un corp uman. Având alături sfetnici de încredere și aliați pe care se poate baza, o regină nu trebuie subestimată, mai ales una a cărei existență a fost tratată cu suspiciune sau batjocuri.

Seria Trei coroane întunecate ne-a introdus în disputa dintre Arsinoe, Mirabella și Katharine, tripletele care au un singur destin întunecat de care nu pot scăpa: acela de a pune mâna pe tronul din Fennbirn. Dar odată cu asta există și un preț pe care una din ele trebuie să-l plătească: moartea celorlalte surori și schimbarea pentru totdeauna a vieții lor. Legendele întunecate din Fennbirn spun că insula a avut mereu o regină dintr-o serie de triplete. Se nasc trei surori apte să domnească, însă doar una poate fi încoronată. De data aceasta, aceste regine sunt mai unite ca niciodată și speră că pentru prima dată în istoria cunoscută, ceva se poate schimba. Coroana va ceda…

Cinci destine întunecate – Kendare Blake

An apariţie: 2020
Autor: Kendare Blake
Editura: CORINT, colecția Leda Edge
Titlu Original: Five Dark Fates
Traducător: Roxana Olteanu

Sumar: În urma cumplitei confruntări cu regina Katharine, Mirabella și Arsinoe trebuie să decidă ce să facă în continuare. Răspunsul lor la domnia malefică a lui Katharine este Jules, războinica lor, dar acum mintea ei este distrusă de crize incontrolabile de nebunie și nimeni nu știe ce s-ar putea întâmpla cu rebelii.

Apoi Mirabella dispare și, deși pe Arsinoe o doare să recunoască, toate indiciile duc spre o trădare de neînchipuit. Dar în acest război sunt mai mulți jucători decât știe ea. Până la urmă, lupta pentru putere se va încheia, dar cu ce preț?

În ultima carte a acestei serii, trei surori se vor război în vreme ce secretele din trecutul insulei Fennbirn vor fi dezvăluite. Alianțele se vor schimba, iar legămintele vor puse la încercare. Dar, ca întotdeauna, soarta insulei stă în mâinile reginelor sale.

„Tulburătoare cu amestecul ei de bătălii, elemente sinistre și un conflict complicat între surori […]. Finalul e mai mult decât mulțumitor.” – Common Sense Media

„Poate că lucrurile nu se termină cu «și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți», dar se termină totuși așa cum trebuie.” – Kirkus

Părerea mea: “Nu am vrut să te părăsesc, Arsinoe. Dar a trebuit s-o fac. A trebuit să vin aici, ca să aflu ce se întâmplă cu sora noastră, pentru că ea e întunericul spre care vine ceața.”

Odată cu primul volum, de-ndată ce începi să te obișnuiești cu atmosfera cărții, îți dai seama că există trei tabere din care poți alege. Trei tabere, una mai impresionantă decât cealaltă, cu trei surori, fiecare ilustrând o personalitate diferită. Trei personaje de care te poți atașa, dar odată cu asta, știi că la finalul drumului, doar o regină va rămâne în picioare. Poate că i-ai îndrăgit pe toxici pentru dexteritate și caracterul calculat, sau poate ai preferat să ții partea elementalilor și a naturaliștilor datorită vitejiei de care dau dovadă. Cert este că aceste tabere stau la baza existenței insulei Fennbirn. Am trecut prin toate stările atunci când a trebuit să aleg o soră pe care să o susțin mai mult și mi-am dat seama că totuși, nu pot să o fac și că toate trei reprezintă ceva care merită admirat. Katharine dorește înțelegere, Mirabella vrea pace, iar Arsinoe speră la emanciparea insulei.

Lupta finală se dă pentru putere, pentru a determina odată pentru totdeauna, care este regina ce merită să conducă poporul din Fennbirn. Deși Katharine posedă titlul de Regină Încoronată după evenimentele din volumul precedent, lumea o privește cu dispreț și suspiciune. Cârmuirea regatului se dovedește și mai dificilă atunci când gruparea de rebeli condusă de Jules Milone le bate la ușă. Temuta naturalistă, acum posedând harul războiului, ajunge să fie cunoscută drept Regina Legiunii și are ca scop oprirea domniei lui Katharine prin orice mijloace. Războiul se aproprie, taberele se schimbă, iar intențiile sunt neclare, atunci când Mirabella îi părăsește pe rebeli și să alătură surorii ei toxice. Să fie această mutare un plan gândit sau ceva mai mult de atât?

Poreclită Moarta Vie, Katharine încearcă să se destăinuie Mirabellei, sperând că împreună, îi pot zdrobi pe rebeli și odată cu asta, să elimine pericolul care se întrezărește la orizont. Oare vor reuși aceste surori înstrăinate să se distrugă una pe cealaltă și să se lase pradă tronului însângerat?

„Eu cred că nu trebuie să fii o regină de care lumea să se teamă. Tu ești Regina Încoronată a insulei Fennbirn. Rebelii nu sunt nimic. Nici măcar nu sunt conduși de o regină adevărată. Arată-le ce puțin înseamnă.”

Iubirea dintre surori nu moare, iar în sufletul lor există ceva care le împiedică să-și provoace distrugerea. Un foc interior mocnește, acea iubire frățească care la va ajuta să pună capăt acestui conflict. Katharine este bântuită de reginele moarte, dictându-i acțiunile și întunecându-i mintea cu gânduri putrede și malefice. De asemenea, cei pe care-i consideră apropiați o pot trăda cu ușurință, ea fiind privită ca o femeie speriată și fragilă. Singura persoană de care se poate ancora în prezentul aparent sigur este Mirabella, cea care îi este deopotrivă soră, dar și potențial inamic. Una încearcă să preîntâmpine războiul, cealaltă îl susține, totul pentru securizarea acestei coroane însângerate.

Imaginea de ansamblu devine un tablou sinistru și pare că și ceața care înconjoară insula este un blestem la adresa lui Katharine. Arsinoe este sigură că plecarea surorii ei nu reprezintă un act de trădare și că planul pus în mișcare va avea sorți de izbândă. Armata rebelă are nevoie de orice noroc posibil și niciun om nu le este de prisosință. Alături de ea se află continentalul Billy Chatworth și naturalista Jules Milone, cei mai importanți pioni pentru Arsinoe, împreună cu toți camarazii lor. Dar Jules este învăluită de durere și amărăciune în suflet odată cu pierderea mamei, iar blestemul legiunii pe care îl posedă o face să regrete titulatura de Regină a Legiunii. Pentru a-i conduce pe oameni la luptă trebuie să lase în urmă episoadele de nebunie care-i brăzdează mintea și să accepte dorința arzătoare de a-și răzbuna semenii. Pentru asta e nevoie de eliberarea temutului blestem al legiunii. Combinația dintre harul ei de naturalistă și cel al războiului o pot face cel mai temeinic războinic al rebelilor. O adevărată Regină a legiunii și atuul care le va aduce victoria.

„- Vreau așa de mult să fiu regină. Regina Legiunii. Dar tu și cu mine știm că nu sunt potrivită pentru asta. Cu sau fără blestem. Eu sunt un soldat. Un războinic. […]

– Ești la fel de regină ca mine, spune Arsinoe.”

Fiecare personaj duce în spatele lor un bagaj emoțional puternic și o experiență care te fac să-i înțelegi și să-i apreciezi pe majoritatea. Chiar numărul mare de personaje arată cât de unite și determinate sunt caracterele lor, autoarea reușind să dozeze corect și proporționat pentru fiecare în parte, atenția și construcția cuvenită. Lucrul pe care l-am adorat la această serie este comunicarea dintre personaje, planurile și strategiile. Mințile strălucite au nevoie de oameni de nădejde care să le completeze. Împreună se iau cele mai bune decizii, pentru binele colectiv.

Lupta celor trei regine surori ajunge la final și chiar dacă deznodământul te va face să verși o lacrimă, ajungi să înțelegi că uniunea dintre ele a fost reală. Luând orice formă posibilă, iubirea surorilor reușește să învingă întunericul care învăluie coroana. Sacrificii există, prețul a fost plătit, dar insula și-a găsit în sfârșit liniștea binemeritată.

„Dar nimic nu e pentru totdeauna, desigur. Nici măcar pe Fennbirn, unde atâta vreme ceața a ținut ostatic însuși timpul.”

Mulțumesc Libris.ro pentru exemplarul oferit. Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul librăriei online (click AICI).