CityVisionMagazine

O zi cât o vacanță la malul mării

Numele antic al Balcicului este Crunoi/Cruni (dat de traci) și înseamnă „orașul izvoarelor”. Numeroasele izvoare, în curgerea lor spre mare au favorizat dezvoltarea unei vegetații variate, creând o oază răcoroasă, potrivită pentru odihnă și contemplare. În acest colt de paradis, Regina Maria și-a construit „cuibul regal”, reședința de vară, un adevărat loc al regăsirii. O grădină luxuriantă, baia romană, capela ortodoxă cu influențe bizantine, sculpturile cu personaje mitologice și fântâni din marmură îți creează un univers unic, cu influențe din diverse culturi și religii. Panorama este completată de clădirea albă, ce stă de strajă cu privirea ațintită spre mare. Grădina are ceva din labirintul regelui Minos din Creta, iar treptele de piatră decorate cu portițe din fier forjat, dezvăluie locuri ascunse, dragi sufletului Reginei Maria.

Este un oraș prin care îmi place să mă plimb, un oraș pe care l-am vizitat de mică, fiind pasionată de istorie. Întotdeauna îmi doresc să cutreier și să mă pierd pe aleile din grădina castelului și să descopăr ceva ce nu am văzut ultima oară. Orașul Balcic se află la 60 de km de Vama Vache și este un drum pe care îl puteți străbate cu mașina.

Cum anul acesta a fost unul atipic, iar planurile de vacanță au fost date peste cap, am încercat să găsesc soluții la îndemână, cât mai aproape de casă și mai ales… sigure. Am luat în calcul drumul, dacă e nevoie de un test Covid-19 sau de alte documente. Așa am dat peste pagina agenției Hello Holidays, care are un program numit „O zi cât o vacanță” (click AICI). Ce înseamnă acest lucru? Sunt excursii de o zi către diverse destinații din România și Bulgaria. Au oferte pentru Târgoviște – Sinaia (109 lei/pers.), Veliko Târnovo (29 euro/pers.), Varna (29 euro/pers.), Plevna și Ruse (29 euro/pers.), Târgul de Crăciun de la Sibiu și Castelul de Lut din Valea Zânelor (109 lei/pers.) și multe altele.

Eu am ales să merg cu ei la Balcic și urmează să ajung și la Castelul de Lut din Valea Zânelor. Excursiile se fac cu autocarul – sunt mașini noi, moderne, spațioase, prevăzute cu priză pentru încărcarea prin USB a telefonului. O bucurie pentru generația noastră, nu? Prima excursie, cea de la Balcic, cuprinde o vizită la Cap Kaliakra, un alt loc fascinant. Povestea sa este una tragică și vă invit să citiți mai multe despre aceste stânci și ruine. Ca de fiecare dată, istoria și-a spus cuvântul și și-a luat tributul. Singurul minus al acestor excursii de o zi este faptul că fiecare minut este prețios și că nu aveți timp să zăboviți la terasele de pe faleză ori prin grădina botanică a castelului. Totul este precum o cursă contra cronometru. Îți dorești să vizitezi atâtea locuri, să te bucuri de briza mării, să inspiri aerul ușor sărat, sa privești florile colorate și să guști din mâncarea delicioasă, însă timpul nu este întotdeauna de partea ta și trebuie să alegi de dinainte ce vrei să faci. Atunci când te bucuri de asemenea locuri, când te rupi de agitația din capitală, parcă și timpul se scurge mult mai repede.

Vă recomand să încercați aceste excursii de o zi oferite de Hello Holidays și să treceți peste oboseala resimțită ulterior, stresul drumului ori a unui grup de turiști gălăgioși. Nu le putem avea pe toate, dar ne putem bucura de peisajul pe care ni-l oferă natura.

Facebook

Instagram