CityVisionMagazine

Anca Maftei: “Metoda constelațiilor familiale se adresează oricui își dorește să evolueze, să învețe să se iubească pe sine”

Anca Maftei este psihoterapeut integrativist, psihoterapeul Internal Family Systems (Harvard University), autor a mai multor programe de evoluție personală, hipnoterapeut, facilitator workshopuri și creatoarea propriei metode terapeutice – Integrative Self Process, o modalitate unică în lume, menită să ajute la vindecarea și transformarea persoanei care o experimentează, tehnică inclusă în procesul de Constelațiilor familiale.

Ce sunt constelațiile și cui se adresează?!
Constelațiile familiale reprezintă o metodă psihoterapeutică creată de psihoterapeutul german Bert Hellinger în anii ’90. După 50 de ani de studii și lucrul cu familiile, acesta a observat faptul că în interiorul familiei există anumite dinamici disfuncționale care nu sunt doar învățate și imitate de la un membru la altul, ci datorită loialității inconștiente față de familie, membrii acesteia adoptă și își înșusesc diferite moduri de gândire, simțire și comportament tocmai pentru a-i ajuta pe ceilalți să facă față traumelor, fie că cei pe care îi ajută mai sunt sau nu în viață. Energiile tuturor rămân în câmpul familiei. Practic, cele mai multe dintre modelele noastre disfuncționale de a trăi în pace se datorează unei iubiri imense și inconștiente față de familia noastră de origine, față de neamul nostru.
Metoda constelațiilor familiale se adresează oricui își dorește să evolueze, să învețe să se iubească pe sine, iubindu-si în același timp familia. Oricui identifică la sine anumite blocaje și care este deschis spre a conștientiza faptul că niciodată nu suntem singuri, ci provenim din grupuri și trăim în grupuri, suntem interconectați, iar tot ceea ce trăim, trăim din și în relații, într-un sistem mult mai mare decât noi. De asemenea, se adresează oricui este pregătit să exploreze cele mai profunde colțuri ale sufletului său, luând legătura la nivel de suflet și conștiință înaltă cu membri familiei sale spre a desface nodurile complicate ale istoriei poate neștiute, dar simțite.

În urma unui astfel de proces care sunt mecanismele care se declanșează?

Este important de luat la cunoștință faptul că fiecare persoană experimentează viața în felul său unic, astfel încât orice proces de vindecare are și el parcursul său unic, de la individ, la individ. De asemenea, depinde foarte mult și de constelația pe care persoana o lucrează, cu ce are legătură, cât este de profund pattern-ul ce tocmai a ieșit la suprafață. De asemenea, metoda constelațiilor familiale se bazează foarte mult și pe corp, pe senzațiile pe care participanții le trăiesc la nivel corporal. Tocmai de aceea, în urma unei ședințe de vindecare prin această metodă, participanții pot remarca anumite schimbări la nivelul organismului.
Însă, din experiența mea, pot spune că inițial participanții simt o eliberare emoțională foarte profundă, după care, pe parcurs, încep să apară și alte simptome aferente constelației pe care au adus-o în workshop/ședință. În timp, aceștia observă că se raportează diferit nu doar la membri familiei, partenerul de cuplu, copii și alte persoane semnificative din viața lor, cât și la viață în sine. Aceștia simt că se instalează pacea în viața lor, pas cu pas, că le este mult mai ușor să o găsească în momentele de cumpănă specifice vieții.
Niciun proces de vindecare nu vine la pachet doar cu lapte și miere. Vindecarea înseamnă retrăirea și resemnificarea durerii, mai ales a celei inconștiente. Cele mai multe dureri din viața de adult au la bază dureri netrăite ale copilului din noi, astfel încât, noi nu putem ajunge la copilul nostru interior, dacă nu trecem prin straturile durerii, atât ale noastre, ca indivizi, cât și ale familiei noastre. Exact la fel ca la o rană pe piele: nu putem curăța rana, dacă nu îi dăm pansamentul jos, nu o privim, nu o curățăm și nu o tratăm. Iar curățarea și tratarea dor, până încep să nu mai doară. Așa am simțit și eu și am observat și la toți clienții mei: faptul că ne dăm voie să trăim durerea într-un spațiu securizant ne eliberează de ea.

În opinia mea constelațiile familiale sunt cel mai puternic și interesant fenomen de vindecare. Se bazează pe acest cîmp atoateștiutor, un fenomen al constelațiilor care este destul de dificil de înțeles doar cu mintea, e necesar să fie experimentat. E firesc să fim un pic sceptici când auzim astfel de lucruri, dar cred că e bine să nu ne formăm opinia până nu experimentăm în mod direct.
Un profesor german, psihanalist Albrecht Mahr A întreprins mai multe studii științifice pentru afla mai în profunzime despre cum funcționează acest cîmp atoateștiutor.
Termenul în sine de cîmp informațional pare a fi cel mai potrivit termen pentru a descrie acest fenomen care se se formează in si intre reprezentantii unei constelații și care ghidează acest proces către o anume rezoluție și mai ales un stadiu de acceptare a ceea ce este.
în opinia mea termenul în sine este unul poetic, pentru că poezia este cel mai potrivit limbaj pentru a descrie nivelurile sufletului si aceasta metoda.
Pe de altă parte, acest fenomen este inspirat și de munca lui Rupert Shelldrake, care a descoperit mai multe despre câmpurile morfogenetice și mintea extinsă, precum și sfera a fizicii cuantice și descoperirile surprinzătoare ce se referă la transmisia informației și a cunoașterii prin intermediul campurilor cuantice.
Procesul constelațiilor familiale este unul de-a dreptul revoluționar și a devenit cea mai rapid răspândita tehnică psihoterapeutică în Europa și începe să aibă amploare la nivel internațional.
Este modul deosebit si extrem de eficient în ceea ce privește îmbunătățirea relației cu anumiți membri ai familiei sau ai unei organizații, iar modul în care eu practic această formă terapeutică este unul și mai complex, pentru că am dezvoltat propria metodă terapeutică, care include în procesul constelațiilor și lucrul cu părțile din interiorul fiintei. Se numeste Internal Family Systems si cuprinde mai multe forme terapeutice extrem de eficiente.

Când a fost prima ta întâlnire cu constelațiile?
Meseria aceasta m-a ales ea pe mine, nu am căutat-o eu. Cred că Sursa creației vorbește prin oameni, așa că prietena mea de suflet Adriana a insistat ca eu să experimentez workshop-ul de constelații familiale acum 10 ani.
Pentru că eram extrem de sceptică, la vremea aceea eram psihoterapeut cognitiv, foarte ancorată în perspectiva rațională asupra vindecării, am considerat in prima faza această formă de terapie ca fiind ceva bazat pe efectul placebo.
Astfel că nu mă interesa la vremea aceea să petrec un weekend întreg pentru a risca să găsesc ceva dezamăgitor pentru mintea mea.
Totuși, prietena mea a insistat până într-atât încât mi-a facut cadou o participare la un workshop, în dar de ziua mea.
Am fost astfel nevoită să particip, cu condiția pusă de mine de a pleca la pauza de prânz în cazul în care mi se pare că nu este ceva potrivit mie. Astfel, am ajuns acolo sceptică și pe undeva chiar refractara, dar până la pauză am fost deja cel puțin curioasă, pentru că apoi, reprezentând diferite roluri, în constelațiile altor persoane, am simțit pe pielea mea influența acestui cîmp atoatecunoscător, astfel că primeam informații în corpul meu, și știam lucruri despre persoanele în a căror rolul eram fără, evident a le mai fi cunoscut vreodată în viața mea, sau măcar auzit vreodată despre ele.
Astfel in rolul unei bunici, mă dureau anumite părți din corp, ca să aflu că exact acolo fusese operată bunica acelei persoane, altădată am fost în rolul unei mame și mă durea de-a dreptul toată partea stângă, ca apoi să aflu de la facilitator și client că mama acelei fete era o persoană care funcționa foarte mult pe energie masculină, luându-și ea însăși rolul de bărbat în cuplu. Au început să se manifeste diferite informații, la care în mod evident nu aveam acces cu mintea și am rămas profund impresionata de forța acestui proces Terapeutic.
La finalul zilei, facilitatorul mi-a spus că sunt făcută pentru a fi facilitator de constelații, fără a ști că eu eram psihoterapeut și văzându-mă o singură dată în toată viața.
Inițial am crezut că spune asta mai multor persoane, ca apoi sa aflu de la prietena mea că nu numai că nu făcea astfel de afirmații, dar chiar a sugerat altora să mai lucreze cu ei înșiși până să înceapă școala în direcția asta.
Astfel, am dat o șansă acestei forme terapeutice, pentru că apoi să fiu martora a mii de vindecări a clienților mei, să dezvolt propria metodă de constelații Integrative și să trăiesc fiecare workshop ca pe o experiență incredibilă, transcedentală, în care toți putem să atingem stări înalte de conștiință.

Care este rolul facilitatorului?
Rolul facilitatorului este extrem de important. El este practic puntea de legătură. Contrar așteptărilor, el nu este un Dumnezeu în grupul constelațiilor. Psihologul/psihoterapeutul nu este niciodată un zeu peste clienții săi. El este acolo, mână de mână cu clientul spre a-l îndruma. De altfel, metoda constelațiilor sistemice nici nu presupune prea multe cuvinte, cele mai multe schimbări se întâmplă la nivel energetic. Rolul facilitatorului este acela de a descoperi împreună cu participanții energiile blocate în câmpul individual și familial, de a îndruma clientul să ajungă la ele și de a-l susține spre eliberarea lor. Facilitatorul este persoana care organizează, am putea spune. El este implicat și prezent cu toată ființa sa în proces și se folosește în aceste momente de abilitățile sale de a mijloci și securiza drumul clientului la durerea sa.
Atunci când identificam problema/ situația/ momentul care a declanșat…cum gestionam automatismele?!
Automatismele sunt prezente în viața noastră mai ales atunci când nu conștientizăm ceea ce se întâmplă cu noi, când nu reușim să identificăm ce anume se află în sufletul nostru. În momentul în care identifici o problemă/ o situație/ un moment declanșator, există un set de abilități unice pe care cu toții le avem, ne naștem cu ele și le rafinăm pe parcursul vieții. De aceea este important să urmăm un drum de vindecare, pentru a ne recunoaște resursele și abilitățile de a face față adversităților vieții într-un mod în care putem păstra contactul cu noi înșine cât mai bun. Însă ce aș putea spune este faptul că atunci când identificăm un element declanșator, este foarte important să ne acordăm timpul și spațiul necesare pentru a putea sta cu efectele acestuia. Putem simți teamă, durere, furie, rușine, vinovăție, de intensități diferite. Este important să le observăm, să stăm cu ele, să le acceptăm, sa înțelegem ceva din ele, așa cum putem în momentul respectiv, după care să le dăm drumul. Însă, am observat, că de cele mai multe ori, persoanele care pot parcurge în felul acesta drumul spre eliberare, sunt persoane care deja au apelat la psihoterapie sau se află deja într-un proces de vindecare. Educația noastră nu ne-a oferit instrumentele de a ne trăi în acest mod viața interioară, așa că eu consider că un semn al iubirii de sine este acela de a investi în sufletul tău, spre eliberarea și pacea sa.
Ce ar trebui sa știe cei care se înscriu la workshop-urile tale?

Cei care se înscriu la workshop-urile mele ar trebui să știe faptul că în primul rând îi admir pentru curaj și le mulțumesc pentru ceea ce îmi oferă, nu doar feedback-uri minunate, cât și lecții imense de viață. Consider că este un act de curaj să apelezi la puterea ta interioară spre a te vindeca nu doar pe tine, cât și neamul tău.
De asemenea, la workshop-urile mele, oamenii nu mă găsesc doar pe mine, un psihoterapeut extrem de pasionat, cât și alți oameni, dornici să se vindece, să trăiască, să descopere trăiri și gânduri din afara cotidianului atât de aglomerat. Am clienți care participă la workshop-urile mele de constelații familiale de ani de zile și continuă să vină deoarece asta face parte din rutina lor de îngrijire a Sinelui lor.
Totodată, cred că oamenii ar mai trebui să știe că deși poate fi ceva nou, mai ales că suntem prea puțini psihoterapeuți în România care folosim această metodă, în grupurile noastre există o atmosferă extrem de securizantă. Există iubire, prietenie, înțelegere, dincolo de cuvinte.

Pentru cei care își doresc mai multă intimitate…știu ca organizezi astfel de sesiuni și online. Cum decurg acestea?
Sesiunile online sunt pe undeva mai puternice, pentru că tot parcursul se petrece în interiorul clientului, ei fac exerciții în sinea lor, cu diferite părți din ei înșiși, în raport cu familia, mai ales părinții. Astfel, e ca și când ar face vreo șase constelații în două ore, din cauza aceasta este mai puternic . desigur este diferit ca și intensitate față de unul de grup, acolo se manifestă mai multe aspecte, energia grupului este una extraordinară, în plus, se lucrează pe câte o anumită problematică fiecăruia . sunt diferite, dar complementare.

Ce altceva ar trebui să știm despre această metodă terapeutică?
Cred că este important ca oamenii să se familiarizeze în primul rând cu denumirea acestei metode. Constelațiile familiale nu se referă în niciun caz la stele, ci se referă la sistemul familial. Acest termen este utilizat și în alte arii ale psihologiie, cum ar fi constelație de simptome. Termenul de constelație în acest caz se referă la o rețea de elemente care sunt interconectate printr-un număr neștiut de legături, adică membrii neamului unui singur individ sunt conectați la un nivel extrem de profund, prin tot felul de întâmplări, gânduri, sentimente, senzații, comportamente.
Procesul de constelație facilitează schimbări foarte profunde la foarte multe niveluri ale ființei, de multe ori într-un proces extrem de rapid și eficient.
De asemenea, vreau să le transmit oamenilor faptul că această metodă este una sistemică. Ea nu privește doar individul. Individul este unul mult prea mic pentru a lucra doar prin el. El mereu face parte dintr-un sistem. Toți facem parte din același sistem. Suntem UNU. Metoda Constelațiilor familiale cuprinde o mare parte din acest sistem și apelează nu neapărat la ceea ce știe în mintea sa participantul, ci ceea ce simte în Sinele său. Dacă multe orientări psihoterapeutice se bazează doar pe cauză-simptom, iată că această metodă întrunește o serie întreagă de legături, descoase capcanele neamului și îi dă voie curajosului care se implică într-un astfel de proces de vindecare să descurce nodurile complicate energetice care poate că afectează membrii familiei de zeci de ani. Este fascinant să vezi în fața ta felul în care oamenii reușesc să se întoarcă în timp, la un nivel atât de abstract, să pună mâinile pe traumele neamului pe care le simte în toată ființa sa și să le ofere iubirea sa conștientă, să se repoziționeze în locul corect în familia sa, să fie părinte pentru copii, soră pentru frați, copil pentru părinți, nepot pentru bunici și așa mai departe.
Iar eu am ajuns la concluzia că totul se întâmplă din iubire. Chiar și cele mai grele momente dintre oameni apar dintr-o iubire inconștientă. Dacă vrem să reducem procesul de vindecare la o frază simplă, aceea este: cu toții suntem iubire, ceea ce avem de făcut este să o aducem din inconștient, în conștient și să alegem în fiecare zi să iubim.

Anca Maftei

Psihoterapeut sistemic
Creator al metodei terapeutice Integrative Self Process
Hipnoterapeut
Facilitator de workshopuri transformationale