CityVisionMagazine

Lupta dintre realitate și ficțiune

Mintea unui scriitor este un spațiu închis, întunecat, ambiguu, un loc al neîncrederii. Singurătatea îi este cel mai bun aliat, căci doar aici, acesta poate crea un univers nemărginit. Este probabil cea mai personală recenzie de până acum, deși cartea pe care o voi prezenta în continuare nu aparține genului literar de care sunt atrasă. Și totuși… e o gură de aer proaspăt, o lume întortocheată, așa cum sunt gândurile unui scriitor înainte de a le așterne pe hârtie. Un scriitor este neînțeles, judecat, întors pe toate părțile de cititor, care, nu cunoaște decât ceea ce i se prezintă … adică o variantă care a trecut deja prin mâinile unui editor. Dar ce e dincolo de bariera fizică? Ce se ascunde în mintea unui scriitor? Singurătatea. Distanțarea. Teama. Nu este deloc un spațiu perfect în care toți au trăit fericiți până la adânci bătrâneți. Persoanejele create ajung să aibă un final fericit, dar ce se întâmplă cu mintea unui scriitor? Se creează angoase. Se dorește mai mult și mai mult. Ajunge să se cunoască prin scrierile lui. Ajunge să se teamă de monștrii pe care îi poate trezi. Nu este ușor să scrii, mulți cred că este cel mai simplu lucru. Nu, din contră! Ajungi să te lupți cu tine, cu fiecare identitate pe care o creezi și care face parte din tine. Personajele sunt bune. Unele sunt rele. Altele sunt neutre. Tind să cred că aceasta ar fi descrierea potrivită. Nu există bun sau rău, ci doar situații prin care trece fiecare personaj. Exact ca în viață. Luăm decizii, trăim o viață întreagă cu ele. Cartea care m-a determinat să scriu aceste rânduri este Verity de Colleen Hoover.

Verity – Colleen Hoover
An apariţie: 2019
Autor: Colleen Hoover
Editura: EPICA, colecția Epic Love
Titlu Original: Verity
Traducător: Cristina Buzoianu

image

Sumar: Roman nominalizat la categoria 2019 BEST ROMANCE pe Goodreads.com

Colleen Hoover, autoarea bestseller-ului Ugly Love (aflat la a X-a ediție în limba română), revine cu un nou roman plin de suspans.

„Aceasta nu e doar o carte, este o experiență viscerală.” – B.B. Easton

„Suspans la superlativ cu un autentic puls a la Colleen Hoover.” – Tarryn Fisher

Lowen este o scriitoare debutantă, cu mari dificultăți financiare. De aceea, când Jeremy, soțul celebrei autoare Verity Crawford, îi propune să completeze seria de romane pe care soția lui, grav vătămată într-un accident, nu mai este capabilă s-o ducă la bun sfârșit, Lowen nu poate să refuze oferta. Astfel, ajunge la reședința Crawford, cu intenția de a sta câteva zile – atât cât să caute prin haoticul birou al lui Verity orice notițe și posibile schițe de care ar avea nevoie ca să înceapă să scrie următoarele romane. Dar cu cât petrece mai mult timp împreună cu Jeremy, cu atât mai puțin se grăbește să plece. În biroul soției, Lowen găsește un manuscris ascuns. O autobiografie conținând mărturii îngrozitoare, inclusiv adevărul din spatele evenimentelor care le-au distrus familia. Adevăr care, dacă i-ar ajunge la cunoștință lui Jeremy, l-ar zdrobi complet pe tatăl deja îndurerat. Lowen decide să păstreze secretul despre manuscris, îngăduindu-i lui Jeremy să continue să creadă că Verity este nevinovată. Însă pe măsură ce sentimentele lui Lowen pentru tatăl și soțul devotat se adâncesc, ea începe să se întrebe dacă a nu-i dezvălui și lui ce-a aflat este în interesul ei.

Colleen Hoover este autoare a numeroase romane pentru tineri, dintre care nu mai puțin de zece figurează pe listele de bestseller-uri New York Times. Șase dintre acestea sunt traduse în limba română și publicate la Editura Epica: Hopeless. Fără speranță, Speranță pierdută, Slam. Din dragoste pentru Layken, Ugly Love, Confess și Totul se termină cu noi. Colleen locuiește in Texas împreună cu soțul ei și cu cei trei băieți ai lor.

Părerea mea: Se spune că dacă un scriitor se îndrăgoste de tine atunci vei ajunge să trăiești o mie de vieți sau, de ce nu, o eternitate. Și există cărți pe care le iubești de la prima pagină, iar altele pe care le urăști. Te înspăimântă pentru că ilustrează o realitate brută. Citești pentru că îți dorești să evadezi din cotidian, citești pentru a uita că lumea nu este deloc așa cum ți-o imaginai în copilărie. Suferința este un sentiment pe care îl depășești cu greu. Suferi din iubire. Suferi după o despărțire permanentă de cineva. Și te refugiezi în cărți. Cauți lumi fictive, magice, fantastice. Asta s-a întâmplat în cazul meu.

La început am vrut să văd dacă este justificată toată vâlva din jurul acestei cărți. Apoi am citit primul capitol. În secunda următoare am lăsat-o jos, dezgustată. M-am întrebat de ce nu îmi place. De ce nu pot să trec peste acea limită de 50 de pagini pe care mi-am impus-o. Doar așa puteam să îmi fac o părere. Am dus o luptă cu mine. Mi-am ordonat să citesc următorul capitolul, să îi cunosc pe Lowen, Jeremy și Verity. Am ajuns să realizez că toate se legau printr-un joc crud al destinului. Este o carte care te poartă prin toate trăirile. Urăști. Îndrăgești. Îți vine să dai cu volumul de pereți.

O înțeleg pe Lowen, deoarece cunosc mult prea bine etapele scrierii unei povești. Așa cum zice și aceasta: „pentru mine există trei etape pentru a scrie o carte. 1) încep cartea și urăsc tot ce scriu, 2) continui să scriu cartea, în ciuda faptului că urăsc tot ce scriu. 3) finalizez cartea și mă prefac că sunt mulțumită de rezultat. Nu există niciun moment în procesul meu de scriere în care să simt că am realizat ceea ce mi-am propus sau în care să cred că am scris o carte care merită să fie citită de toată lumea.”

Spre deosebire de Lowen, cea care își dorea să fie invizibilă, lui Verity îi plăcea succesul și „își așternea gândurile pe hârtie. Scria idei pe șervețele. Compunea dialoguri la duș, pe un carnețel impermeabil. Odată, a folosit un marker pentru a scrie nume de personaje pe scutecul lui Crew. Lumea era manuscrisul ei. Nicio suprafață nu era în siguranță.”

image

Personajul care dă numele acestui roman, Verity Crawford, este cel mai vândut autor din spatele unei serii de succes. Ea se află în vârful carierei sale, apreciată de critici și public, cu toate acestea, un accident teribil îi întrerupe brusc activitățile, lăsând-o în imposibilitatea de a termina povestea. Și în aceste circumstanțe apare Lowen Ashleigh, căreia i se propune să scrie, sub un pseudonim, celelalte trei cărți din seria deja lansată. Pentru a putea înțelege mai bine procesul creativ al lui Verity în raport cu cărțile publicate și, de asemenea, să încerce să descopere posibilele sale planuri pentru următoarele romane, Lowen decide să petreacă câteva zile la reședința familiei Crawford. Și secretele încep să iasă la suprafață …

Rămâne să descoperiți împreună cu Lowen ce se ascunde în acea casă, deoarece este o carte ce intrigă, un adevărat thriller psihologic care îl va pune pe gânduri cititorul. Îți creează un univers, ajungi să urăști personaje, situațiile … pentru ca apoi să realizezi că s-au folosit libertăți literare. Însă ce a fost adevărat și ce nu? Până unde poate merge mintea unui scriitor? Ce limite poate depăși? Este în stare să calce pe cadavre? Este capabil să ucidă?

„De fiecare dată când scriam, izbuteam din ce în ce mai bine să intru într-o minte diabolică. Era palpitant. Și m-a ajutat. M-a ajutat enorm, motiv pentru care am reușit să creez, veridic, astfel de personaje terifiante în romanele mele.”

„Aveam nevoie ca versiunea imaginară a lumii mele să fie mai întunecată decât lumea mea reală.”

Mulțumesc Libris.ro pentru exemplarul oferit. Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul librăriei online (click AICI).