CityVisionMagazine

Din credință și magie… răsare iubire

Cu toții am auzit, sau măcar citit, legendele misterioase ale vrăjitoarelor din vremurile întunecate ale Evului Mediu. În momentele de cumpănă ale istoriei, oamenii se temeau de ceea ce nu înțelegeau, atribuiau toate întâmplările de natură supranaturală ca fiind lucrătura demonilor, veniți din lumea de dincolo pentru a aduce teroare. Vrăjitoarele și magia reprezintă un subiect de natură fantastică, dar atunci când realitatea se îmbină cu ficțiunea, se conturează o poveste care poartă cititorul dincolo de hotarele credibilității. Arsul pe rug a reprezentat o practică frecventă de a elimina aceste spirite rele, iar focul era privit ca un element purificator.

Șarpe & porumbel ne poartă pe culmile magiei, într-o lume unde vrăjitoarele sunt vânate pentru natura lor demonică, iar credința în Dumnezeu este singura armă de apărare împotriva lor. Atunci când două lumi diametral opuse se întâlnesc, rezultatul este pe atât de surprinzător, dar și misterios de plăcut. Două personaje cu credințe diferite se unesc, două lumi opuse sunt obligate să lupte împreună, pentru ca, în final, un singur deznodământ să existe. Din misterele magiei, se conturează o relație de dragoste care va topi și cea mai strașnică inimă.

Șarpe & porumbel – Shelby Mahurin
An apariţie: 2020
Autor: Shelby Mahurin
Editura: Conrinteens, Editura Corint
Titlu Original: Serpent & Dove
Traducător: Adina Rațiu

Sumar: În urmă cu doi ani, Louise le Blanc a fugit din clanul ei de vrăjitoare, adăpostindu-se în orașul Cesarine, renunțând la magie și ducându-și zilele din ce putea fura. În oraș, vrăjitoarele ca Lou sunt temute, de aceea sunt vânate și arse pe rug.

Ca membru al Vânătorilor, ordin sub egida Bisericii, Reid Diggory și-a trăit viața călăuzindu-se după un singur principiu: pe vrăjitoare să n-o lași să trăiască. Dar când Lou, încolțită, îi întinde o capcană, cei doi sunt siliți la un compromis imposibil – să se căsătorească. Lou, care nu-și poate ignora sentimentele din ce în ce mai puternice, totuși neavând cum să schimbe ceea ce este, trebuie să facă o alegere.

Iar dragostea ne prostește pe toți.

Părerea mea: “Unele lucruri nu pot fi schimbate prin vorbe. Unele lucruri trebuie văzute. Trebuie simțite.”

O carte perfectă este aceea care te atinge la suflet, care te trece prin toate stările și trăirile posibile. Chiar dacă pe copertă tronează sintagma “roman de debut”, Șarpe & porumbel se prezintă ca un redutabil contestatar la inima oricărui cititor înrăit de romane fantasy. Autoarea a reușit să creeze în cinci sute de pagini un roller coaster emoțional de care m-am bucurat cu nesaț. Acțiunea este incredibil de bine conturată, iar personajele sunt teribil de înduioșătoare, făcându-mă să mă întreb care sunt limitele imaginației umane. Titlul prezintă metafora celor două personaje, învăluirea celor două lumi, total diferite din care se trag, dar care ajung să fie unite de un sentiment, aparent banal, dar foarte pasional.

Vrăjitoarele au fost dintotdeauna vânate, iar dacă ai avut nenorocul să te naști cu asemenea pecete asupra ta, viața înseamnă numai durere și suferință. Louise este vrăjitoare, fugită dintre semenii ei, trăiește o viață obscură în orașul Cesarine. Obligată să-și ascundă mereu urmele, recurge la viclenie și parșivitate pentru a supraviețui. Un hoț iscusit este totuși un hoț care supraviețuiește.

Reid este Vânător în slujba Bisericii. Ghidat după principiile morale impuse de religia dominantă, scopul său este de a elimina vrăjitoarele și a proteja oamenii orașului. Dar curând, cele două lumi părtașe la acțiune se întrepătrund, iar cele două personaje ajung legate într-o căsătorie bizară: un om și o vrăjitoare. Mânați de trăiri și sentimente contradictorii, Lou și Reid află în scurt timp că orice suflet, fie el păgân sau pur, nu are egal în fața dragostei. Lou se află totuși în postura de a-l iubi pe Reid, însă moartea îi bate la ușă atunci când se află în fața unei decizii capitale: cum poate ea să-i destăinuie propriului soț, vânător de vrăjitoare, ca ea face parte din neamul acestora?

Cei doi sunt aruncați într-o aventură primejdioasă, care va marca sufletul tuturor celor împlicați.

Timpul nu le este prieten, iar viața îi lasă să trăiască doar pe cei mai puternici. Să fie oamenii sau vrăjitoarele?

„Dacă mă iubea, n-o să-i mai pese că sunt vrăjitoare. O să mă iubească oricum. O să mă înțeleagă. O să mă protejeze cu adevărat.”

Am să menționez că această carte ocupă locul fruntaș în topul lecturilor mele din acest an. M-a transpus într-o lume divizată de supranatural și neînțelegere, unde oamenii se sperie de necunoscut și caută refugiu în brațele celui care le oferă soluția salvatoare. Am fost fascinată de construcția personajelor, șlefuite în așa mod încât să îți intre pe sub piele fără să îți dai seama. Relația celor doi protagoniști este asemenea unei bijuterii, care cu timpul ajunge să strălucească și să fure ochii tuturor. Citind și devorând paginile, mă aflam la mare distanță de casă, printre filele cărții.

Fiind portretizați ca două opusuri – însă știm că opusurile se atrag – Lou și Reid reprezintă acel cuplu ce inițial pare sortit eșecului dar care, mai apoi, se transformă într-o pasiune molipsitoare și arzătoare. Reid se află în slujba Bisericii, având o fire stoică și foarte calculată. Am adorat să-l văd în momentele sale de vulnerabilitate, ce ușor ușor îi deschideau și mai mult perspectiva asupra lumii înconjurătoare.

„Ce însemna prima dragoste, dacă nu pipăieli stângace și descoperiri febrile?”

Louise are o alură delicată, condamnată la o viață de fugar, departe de mama ei care o caută neîncetat. Dar cu o fire la fel de puternică ca a celui mai forțos bărbat, Louise devine ușor una dintre cele mai fermecătoare eroine din literatura fantasy.

Având în spate un trecut misterios, ea trebuie să supraviețuiască într-o lume în care semenii ei sunt vânați cu ușurință. A învățat că singura persoană pe care te poți baza este propria persoană și puținii prieteni pe care îi are, sunt doar un strop de siguranță într-un ocean de pericole. Atunci când sentimentele o acaparează, simte o senzație de slăbiciune în fața vânătorului care îi este soț, cel care și-a jurat că îi va stârpi neamul. Dar cum poate da înapoi de la niște brațe puternice și căldura siguranței acestora? Reid descoperă o nouă latură a sa, neîngrădită de principiile morale ale Bisericii, și ajunge să vadă în Lou mai mult decât o sălbatică de pe stradă, cu haine ponosite și păr deranjat. Ajunge să o iubească și să îi promită că nimeni nu se va mai atinge de ea vreodată.

Însă când pericolul le bate la ușă, Lou și Reid se află în fața celor mai importante decizii din viața lor, decizii care le vor modela cursul destinelor. Totuși, un lucru este cert, dragostea dintre ei doi este reală.

„Acesta era destinul meu – suferință eternă. Oricât de tare mă durea să mă gândesc la el, înduram bucuroasă durerea, dacă, în felul acesta, păstram cu mine o bucățică din el. Durerea însemna că legătura noastră fusese reală.”

Cartea nu duce lipsă de momente comice, paginile sunt înțesate de un limbaj colorat ce va aduce zâmbetul pe buzele cititorului. Și cu siguranță va răpi și câteva râsete. Este genul de roman pe care nu vrei să-l lași din mâini, tânjești să afli mai mult, să simți ce simt și personajele dragi, iar pe măsură ce paginile sunt întoarse, nu vrei să te apropii de final. Atât de ușor se poate citi.

Șarpe & porumbel este o poveste înduioșătoare despre supraviețuire și dragoste, o poveste despre sinceritate și înțelegere. Poate cel mai intrigant și bine conturat debut din câte am citit până acum. Oh, dar v-am spus că apare și volumul doi? Abia aștept să mă reîntâlnesc cu cei doi îndrăgostiți. Vă invit și pe voi să le aflați povestea până atunci.

Cartea este disponibilă la Editura Corint – https://www.edituracorint.ro/sarpe-porumbel.html.