CityVisionMagazine

Regina de foc: Prețul libertății te va purta prin văpăile războiului

Întoarcerea în Astrea este mai periculoasă ca niciodată, moralul este la pământ, lucrurile pentru care au luptat sunt periclitate de amenințări nesfârșite. Și totuși, ce alimentează focul unei rebeliuni? Să fie oare dorința de a scăpa de sub tiranie sau speranța la un viitor lipsit de lanțuri? Theodosia Eirene Houzzara revine cu forțe proaspete, cu speranță în suflet și strădanii demne de orice regină. Dar drumul până la tronul mamei ei este anevoios, deoarece are o armată slabită, având nevoie de toate resursele de energie și voință pentru a-și redobândi țara înapoi.

Când ești azvârlit la pământ, nu renunți, ci te ridici. Când soarta îți este potrivnică, nu fugi și te ascunzi, mergi mai departe. Kaiserul fiind mort, noua amenințare este însăși fosta prietenă a Theodosiei, Cresscentia. Mânată de ură și posedând puteri magice, aceasta este mai periculoasă ca niciodată, jurând că va pune capăt micuței rebeliuni a Theodosiei. Doar un miracol va întoarce soarta războiului în favoarea personajelor dragi nouă.  

Regina de foc (seria Prințesa de cenușă) – Laura Sebastian

An apariţie: 2020
Autor: Laura Sebastian
Editura: Storia, colecția Young Adult
Titlu Original: Ember Queen
Traducător: Bogdan Voiculescu

Sumar: Prințesa Theodosia a fost prizonieră în propria-i țară timp de un deceniu. Poreclită Prințesa de cenușă, a îndurat abuzuri și batjocuri neîncetate din partea Kaiserului și a curții lui. Dar, chiar și purtând coroana de cenușă, în venele moștenitoarei de drept a coroanei Astreei curge focul. Iar dacă a învăţat un singur lucru de la mama ei, acela este că reginele nu se lasă intimidate niciodată. Acum liberă și susținută de o armată de rebeli, Theo trebuie să-și elibereze poporul subjugat și să înfrunte un dușman nou și înfiorător: noua Împărăteasă. Înzestrată cu un tip de magie pe care nimeni nu o înțelege, e hotărâtă să mistuie în foc pe oricine și orice i-ar sta în cale. Puterea stranie a Împărătesei crește pe zi ce trece și, avându-l acum ostatic pe prințul Søren, miza e mai mare ca niciodată. Theo trebuie să învețe să-și accepte propria putere pentru a avea sorți de izbândă împotriva fetei pe care cândva o considera sora ei de suflet.

Părerea mea: Războiul este un mecanism al morții, creat de oameni pentru a înțesa teroare și distrugere, de a cuceri sau dezbina imperii și armate. A subjuga o națiune înseamnă a îngenunchea o viață care nu îți aparține. Theodosia și prietenii ei se găsesc într-o ultimă încercare de a-i îndepărta pe kalovaxiani din ținuturile lor și a readuce la lumină, vechiul imperiu ce a fost odată Astrea, un tărâm prosper și învăluit în magie.  

Theodosia, Søren, Blaise, Artemisia și Heron revin în această ultimă redută împotriva teribililor kalovaxiani. Descoperindu-și abilități ascunse însă sleită de puteri, Theodosia este acum regina poporului astrean. Și pentru ca domnia ei să înceapă, noua Împărăteasă trebuie să cadă. Cresscentia a fost cândva cea mai bună prietenă a Theodosiei, dar acum cele două se războiesc pentru a pune mâna pe putere. Brusc, totul devine o urzeală între conducători, o bătălie dintre forțele binelui și răului. Având în spate o armată fragilă, Theodosia se agăță de orice speranță găsește în confruntarea ei cu pericolul care i se întrezărește la orizont. Dar Cresscentia este misterioasă și temeinică, uneltind planuri meschine și întunecate pentru rezistența întâmpinată. Deși cele două sunt separate de distanță, sunt mai unite decât se așteptau și află în scurt timp că siguranța din lumea viselor este înșelătoare, având repercusiuni în realitate.  

Astfel, cele două sunt conectate în moduri neașteptate, dar Theodosia este dispusă să se sacrifice pentru țara ei și să lupte până la ultima suflare. Va reuși oare să-i facă să plătească pe asupritorii ei și să-și redobândească ținutul?

„Ți-e dor de el și ai nevoie să-ți fie dor de el, totuși, de fiecare dată când a trebuit să alegi între el și țara ta, ai ales Astrea. Mereu ai ales Astrea, indiferent cât te-a costat. Dacă asta nu dovedește că ești regină, atunci nu știu ce ar putea s-o facă.”

Regina de foc reprezintă o provocare cruntă și dureroasă în atingerea libertății, o aventură plină de pericole și epuizare. Paginile curg lin, rândurile sunt înșelătoare, intrigile apar la tot pasul și te vei trezi că ai devorat o sută de pagini în mai puțin de o oră. Cartea te ține în priză, adori să o citești pentru strategiile prezentate, pentru mințile strălucitoare care nu dau semne de pauză. Totul este un mecanism bine uns care face diferența între viață și moarte.  

Relațiile dintre personaje sunt mai strânse ca oricând, fiecare joacă rolul său, până în punctul în care sunt dispuși să se sacrifice pentru binele suprem. Søren este devotat cauzei, însă are în urma sa o sumedenie de vânătăi, cicatrici și urme de tortură. Ajungem să suferim alături de el și să ne întrebăm dacă chinurile îndurate se vor opri vreodată. Dar un suflet războinic și răzvrătit nu cedează niciodată, arătându-se o piesă vitală sub comanda Theodosiei. Cei doi se iubesc, se sprijină și împreună, puterea lor îi poartă pe culmile succesului. Celelalte personaje sunt energice, deși fiecare dintre ei poartă o mantie a propriului trecut învăluit de umbre.  

„Nu sunt străină de remușcări – știu cum te rod pe dinăuntru până ți se face rău, cum îți bântuie coșmarurile până ajungi să crezi că ți-ai pierdut mințile.”

Pentru a plăti prețul libertății, pornim prin focul războiului și ajungem să privim prin ochii personajelor, teribila încercare menită să aducă odată pentru totdeauna, pacea în ținut. Cartea nu duce lipsă de momente tensionate și emoționante, așa cum autoarea ne-a obișnuit până acum, această serie pune preț pe prietenie, sârguința și rezistența spiritului uman. Aflăm că a renunța nu este singura opțiune atunci când securea războiului îți atârnă deasupra capului și că trebuie să aduni toate forțele interioare pentru a lua înapoi ce îți aparține.

“Drumul pe care ți l-au trasat zeii este dificil, dar niciodată nu-ți vor da povară pe care să n-o poți duce.”

Pe parcursul călătoriei, Theodosia evoluează surprinzător. Vă amintiți când am cunoscut-o, era o fetiță condamnată să trăiască în teroare și agonie, sub mâna cruntului Kaiser. Eliberându-se din lanțuri, ajunge să își facă prieteni și aliați, să se redescopere, să înțeleagă destinul care i-a fost înzestrat de la zei și al mamei sale, acela de a fi Regină în Astrea. Fiind făurită din foc, și îmbrățișând voința zeilor, Theodosia înțelege că viitorul poporului ei trebuie să cunoască pace și prosperitate chiar și după ce ea nu va mai exista. Pentru ca totul să dăinuie, acțiunea o poartă în fața unor decizii memorabile care vor schimba soarta evenimentelor.

“Vreau să sădesc semințele unui viitor care va dăinui dincolo de domnia mea.”

Finalul cărții Regina de foc este demn de poveștile de demult, totul se întrepătrunde și ajungem să regretăm că am ajuns la finalul călătoriei. Ne luăm rămas bun de la o regină care a trecut prin foc și chinuri pentru a-și împlini destinul, acela de a conduce cu dragoste, dăruire și pasiune, un popor mândru că își vede moștenitoarea de drept pe tron. O pată din istoria Astreei a fost ștearsă. Acum este timpul pentru viitorul luminos și bogat, mult așteptat, sub conducerea Reginei de foc, Theodosia Eirene Houzzara.

Mulțumesc Libris.ro pentru exemplarul oferit. Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul librăriei online (click AICI).